Christian Strand og Peder Kjøs | Reisen tilbake

TV-personligheten Christian Strand ble adoptert bort da han var tre måneder gammel. Hans norske foreldre hentet ham på et barnehjem i Indonesia. Jeg var redd for ikke å bli elsket nok, og for at foreldrene mine kunne sende meg tilbake, skriver Christian.

Møt Christian Strand i samtale med Peder Kjøs.

Hele livet har han kjent på en sterk følelse av takknemlighetsgjeld og et behov for å overkompensere sitt asiatiske utseende med «norskhet». Først etter at han ble far selv, begynte han å tenke på egen barndom og lete etter eget opphav.

Denne høsten fikk vi følge Christians jakt etter sin biologiske bakgrunn, i TV-serien Gitt bort på NRK. Nå har han også skrevet bok om reisen ha tok tilbake til Indonesia som voksen tobarnsfar. Reisen utfordrer sannheter han før har trodd på: Kan man bli hel uten å vite hvor man kommer fra? Hva innebærer det når det sås tvil om det lille du vet? Og hva betyr følelsen av gjenkjennelse og tilknytning i et menneskeliv?

Fra Hva hvis

«Kanskje var mamma og pappa like usikre som meg på min biologiske familie. De ante jo ingenting om dem, og visste heller ikke om det var best for meg å la temaet ligge. Det ble derfor enklere for alle å snakke om andre fine ting rundt adopsjonen. For meg ble det tryggere å si til mamma og pappa at jeg aldri hadde vært interessert i min biologiske slekt. Jeg visste jo ikke hvordan jeg skulle prate om det.»

Christian Strand (f.1980) er en norsk programleder, serieskaper og debattleder i NRK. Han er også kjent som skuespiller fra TV-serien Hotel Cæsar. Strand ble adoptert fra Indonesia av journalist Arne Strand og hans kone Ann-Mari, og vokste opp på Siggerud. Han er utdannet ved Handelshøyskolen BI og Washington State University, er gift og har to barn. (Foto: Lina Hindrum)

Peder Kjøs er psykolog, kjent fra NRK-serien Jeg mot meg og NRK Radio-podkastene Hos Peder og God bedring. Han skriver også fast i VG+. Han har skrevet bøkene Vi må snakke sammen (2009) sammen med kona Hanne Weie Oddli, Opp igjen (2012) og Aldri gi opp (2019) sammen med Peter Wallace, og God pappa (2010), Berøring (2018), Angst (2019) og Alene (2020). (Foto: Kristoffer Myhre)

Samtalen er en del av serien vi kaller Livet er den eneste måten. Denne serien tar utgangspunkt i nobelprisvinner Wislawa Szymborskas diktsamling og vakre dikt Livet er den eneste måten. Szymborskas poesi er enkel, åpen og klar. Samtidig speiler den hverdagens kompleksitet. Szymborska (som døde i 2012, 88 år gammel) betraktes som en av etterkrigstidens fremste poeter. I flere av diktene søker hun mot tingenes vesen, med både ærgjerrighet og ydmykhet.

Christian Strand og Peder Kjøs | Reisen tilbake

Bokprek

Tid: onsdag 11. september 2024

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

OBS! Ny dato: 11/9/24

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev