Espen Skorstad | De selvopptatte menneskene
Donald Trump, Kim Kardashian, Elon Musk, kjendiser og influensere. De selvopptatte fyller skjermer og høyttalere døgnet rundt og gjør det meste for rette fokus på seg selv. Når er narsissisme skadelig og når er den ikke? Kan den til og med bringe verden fremover?
Espen Skorstad er psykolog og ekspert på psykologisk testing, analyse av personlighet og rekruttering. Han har jobbet med kunder som Manchester United og Facebook, og på begynnelsen av 2000-tallet ble han ved en tilfeldighet spurt om å velge ut kandidater til reality-pogrammer. Reality var nytt, nordmenn så på Big Brother og Robinson-ekspedisjonen med store øyne, ja, Skorstad vandret inn i den norske narsissismens ground zero. Oppdragene ble kimen til Skorstads faglige interesse for selvopptatthet og narsissisme, og da han seinere jobbet med lederrekruttering fant han en overrepresentasjon av narsissistiske trekk der også.
Vi elsker å hate narsissister, men er det riktig? For selv om de mest selvopptatte blant oss kan volde skade på omgivelsene sine, er de mestere i å flytte verden fremover.
I dag er narsissisme et moteord, og vi er omgitt av politikere med store selvbilder, influensere, reality-tv og kjendiser på alle kanter. Det har åpnet seg en raskere vei til ære og berømmelse enn den den som krever mange års utdanning, arbeid eller utvikling av kunstneriske ferdigheter. I den nye boka Den fabelaktige narsissisten. Et nytt blikk på vår tids mest forhatte personlighetstrekk tar Espen Skorstad utgangspunkt i moderne forskning og enkelthistorier til vidt forskjellige personer som Knut Hamsun, Zlatan Ibrahimovic, Roald Amundsen, Madonna, Elon Musk, Donald Trump, Kim Kardashian og Vladimir Putin. I dette foredraget forklarer han hva narsissisme egentlig er. Han ser nærmere på når personlighetstrekket er skadelig både for den selvopptatte selv og omgivelsene, men også på hvordan narsissisme kan være nyttig, konstruktivt og flytte verden framover.