World Music: Mesterlig møte fra Iran og Palestina

De er blant verdens beste musikere på sine instrumenter. Nå åpner Kaveh Mahmudiyan og Ahmad Al-Khatib Litteraturhuset Fredrikstad og Global Oslo Musics helt nye konsertserie med musikk fra verden.

Når duoen Mahmudiyan og  Al-Khatib kommer til Fredrikstad, er det for å fremføre et helt nytt verk med tittelen Studie for Tombak og Oud, bestilt av Global Oslo Music.

Dette verket har opphav i et mesterlig møte mellom to av de fremste utøverne i verden på det iranske slagverkinstrumentet Tombak, og Oud, strengeinstrumentet som har en sentral plass i klassisk arabisk musikk.

Kaveh Mahmudiyan, som kom fra Iran til Fredrikstad i tenårene, har de siste årene jobbet seg opp til en plass blant mesterne på Tombak, som vi kjenner fra iransk musikk. Ved siden av å studere instrumentet har han fordypet seg i rytmiske tradisjoner man finner innen denne musikken og som han har benyttet i sine komposisjoner. Særlig har han jobbet med Advar – et iransk musikalsk uttrykk som betyr “sirkel av rytmer”, som har utgangspunkt i en fast takt som moduleres i variasjoner av komplekse rytmer.

Etter at Mahmudiyan innledet et samarbeid med den palestinske utøveren av Oud, Ahmad Al-Khatib (bosatt i Sverige), som selv har klassisk arabisk musikk som spesialfelt og da særlig musikk fra Palestina, har de utviklet en musikalsk profil som kombinerer iranske og arabiske musikktradisjoner.

Det er med dette som utgangspunkt Studie for Tombak og Oud er skapt – og er et fordypningsarbeid som tar i bruk Advarer, komponert i hovedsak for Tombak, men også i noen grad for rammetrommen Bendir for å få klanglig variasjon, samt Oud.

Ahmad Al-Khatibs repertoar – for Oud – har hatt mye palestinsk musikk som kilde til både nye tolkninger og egne komposisjoner. Musikken har røtter i klassisk arabiske tradisjoner og folkemusikk som Ataaba og Dal’ona fra regionen. Til en variasjon av Advarer er melodier, deriblant annet arabisk Maqam, komponert for Oud til det nye verket.

Studie for Tombak og Oud er et møte mellom to utøvere som ikke bare gjennom verket knytter instrumenter, kjent fra ulike musikktradisjoner, sammen, men også tradisjoner som vil danne grunnlag for ny musikk. Vi lover en virtuos konsert!

Konserten presenteres i samarbeid med Global Oslo Music.

Konserten er støttet av Kulturrådet.

Få også med deg konserten med  Ibou Cissokho (kora, vokal) og Sidsel Walstad (harpe) søndag 26. november. Les mer her.

World Music: Mesterlig møte

World Music: Mesterlig møte fra Iran og Palestina

Tid: fredag 27. oktober 2023

Klokken: 21.00 - 22.30

Pris: 190 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev