Alene mot verdens farligste gjenger

Gjengkriminalitet er en økende utfordring i hele verden. Nå møter vi Óscar Martínez, forfatter og journalist fra El Salvador, som er en av de viktigste journalistene når det kommer til gjengvold, migrasjon og fattigdomsproblematikk i Mellom-Amerika.

Samtalen vil foregå på engelsk og ledes av Roy Conradi Andersen.

El Salvador. Det lille landet i Mellom-Amerika, med omtrent like mange innbyggere som Norge, har blant verdens høyeste drapsrater. Sammen med Honduras og Guatemala – som til sammen utgjør det såkalte Nordtriangelet – er dette verdens mest voldelige område som ikke befinner seg i en krigssone. De fleste av landets mange drap blir begått av medlemmer av  gjenger som de ekstremt voldelige Mara Salvatrucha (MS-13) og Barrio 18. Gjengene er involvert i narkotikasmugling, utpressing og grensekonflikter, og volden de påfører samfunnet er en av hovedårsakene til at tusenvis hvert år ser seg tvunget til å flykte landet og begi seg ut på den farlige ferden mot en usikker fremtid i USA.

Óscar Martínez er en av Latin-Amerikas viktigste journalister når det kommer til gjengvold, migrasjon og fattigdomsproblematikk i Mellom-Amerika. Nå er han aktuell med boka «De døde og journalisten» (Camino, 2024, oversatt fra spansk av Kristian Aaser). I den skriver han
om forutsetningene for god journalistikk når man som journalist dekker gjengkriminalitet, vold og død slik han gjør.

Hvilket ansvar har journalisten i møte med kilder og ofre? Hvilken beskyttelse kan han love? Hvor langt skal han gå? Når skal han stoppe? Ved å gjennomgå tre store drapssaker han har vært med på å grave fram, borer han i disse i dag høyaktuelle problemstillingene, i en tid da journalister lever farligere enn noen gang, sosiale medier og falske nyheter truer og mediene opplever stadig større kritikk for sin dekning, for mangel på objektivitet, dybdeundersøkelser og å la seg styre av klikkveldet.

Óscar Martínez (El Salvador, 1983) er salvadoransk forfatter, journalist og redaktør i El Faro, som var den første nettavisen i Latin-Amerika. Han har utgitt bøkene Los migrantes no importan (2010), La Bestia (2013), Una historia de violencia (2016), El Niño de Hollywood (2016). I tillegg til å skrive artikler for El Faros prosjekt for undersøkende journalistikk om gjengvold i Latin-Amerika, skriver han for The New York Times og El País. I 2016 vant han Gabriel García Márquez Prize for Excellence in Journalism, blant mange andre priser han har mottatt, sist Deutche Welles ytringsfrihetspris. Link til video. Óscar Martínez skrev cronicaen Gutten og beistet i antologien Cronica. Sanne fortellinger fra Latin-Amerika (Camino Forlag, 2023).

Roy Conradi Andersen er daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad. Han har bakgrunn som utenriksjournalist og USA-korrespondent for VG. Han har også vært nyhetsredaktør i Fredriksstad Blad og informasjonssjef i Utenriksdepartementet.

Alene mot verdens farligste gjenger

Samfunn

Tid: mandag 12. februar 2024

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev