Vil gjøre Litteraturhuset Fredrikstad mer ungdomsvennlig

Ungdommen gleder seg over at Litteraturhuset Fredrikstad nå skal styrke tilbudet til de unge. Nå går Gjensidigestiftelsen 248.000 kroner for å tilrettelegge for flere unge på huset. Foran, fra venstre: Emil Røgeberg, Andrea Hermansen, Juliane Pedersen og Wenche Westberg i Gjensidigestiftelsen. Bak fra venstre: Maren Sletner Løken, kundevalgt fra Gjensidigestiftelsen og Roy F. Conradi Andersen, daglig leder i Litteraturhuset Fredrikstad.
Vil gjøre Litteraturhuset Fredrikstad mer ungdomsvennlig

Litteraturhuset Fredrikstad og ungdommen jubler: Gjensidigestiftelsen gir 248.000 kroner til prosjektet «Ung og fri», for å gjøre huset mer åpent og tilgjengelig for de unge.

– Dette er en stor og viktig gave som setter veldig stor pris på. Vi har lenge sett at vi bør få mer unge mennesker inn på huset. Nå får vi endelig mulighet til å tilpasse hele huset mer for denne aldersgruppen. Vi er svært takknemlige! sier daglig leder, Roy F. Conradi Andersen.

I våres flyttet den kommunale ungdomsklubben LittFri inn på huset i egne lokaler. Men tanken er nå at hele huset i større grad skal brukes av ungdom.

Ønsker å fornye huset

– Vår utfordring i dag er at det litt stramme og formelle uttrykket i på Litteraturhuset Fredrikstad kanskje føles fremmed for de unge. Dessuten begynner en del av det vi har å bli slitt. Vi mener derfor tiden inne for å delvis fornye møblene, pusse opp med nye og friskere farger og gjøre huset mer lunt og velkomment for ungdom, sier husets daglige leder.

Emil Røgeberg (17), leder i Fredrikstad Ungdomsråd, mener mange ungdommer trenger et sted å være. Det er Juliane Pedersen (16) og Andrea Hermansen (15) helt enige i.

– Vi trenger flere uformelle møteplasser, helst i sentrum. LittFri er et bra tilbud, og hvis vi også kan bruke hele litteraturhuset er det fantastisk. Det kan være et sted å treffes, et sted å gjøre lekser og å være, sier han.

Wenche Westberg, kundevalgt i Gjensidigestiftelsen, er glad for å kunne hjelpe prosjekter som skal komme ungdom til gode.

Støtter uformelle møteplasser

– I år har vi et spesielt søkelys på uformelle tilbud til ungdom når vi deler ut penger. Det er mange gode, men også veldig organsiterte tilbud til unge gjennom idrett og foreningsliv. Men det er ikke alle som spiller i korps eller driver idrett. Derfor er det viktig for oss å bidra til flere uformelle møteplasser. Vi håper og tror Litteraturhuset Fredrikstad kan bli et slikt sted gjennom «Ung og fri», sier hun.

Litteraturhuset Fredrikstad har flere ambisjoner om å styrke tilbudet til barn og unge.

– Vi har jo gått svangre med en del planer, men nå er mye satt på vent som følge av corona-situasjonen. Nå må vi bruke denne våren godt og smart. Vi skal involvere ungdommen i arbeidet med å gjøre huset mer tilgjengelig og attraktivt for de unge. Det arbeidet gleder vi oss til, sier Andersen.

Gruppen som skal arbeide skal blant annet se på belysning, møblering, farger og dekor, scenografi, teknisk utstyr og digitale skjermer.

– Vi kommer utover våren til å lansere et nytt og spennende tilbud, rettet direkte mot ungdom. Det skal vi gjøre sammen med LittFri og Fredrikstad bibliotek, og det gleder vi oss til. Vi håper verden er tilbake på skinner i høst – og at vi kan dra i gang dette tilbudet for alvor da, fortsetter Andersen.

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev