Søk arrangement
Vi snur oss rundt i vanskelige tider

Kjære alle venner av Litteraturhuset Fredrikstad

På kort varsel ble samfunnet så godt som lukket ned. Over natten ble det meste stengt. Arbeidsplasser, skoler, barnehager, idrettsanlegg, butikker – og alt av kulturscener. Kort sagt alt det som holder livene våre og normaliteten i gang. En slik overgang er brutal for alle, og vi er fullt klar over at mange er hardere rammet enn oss. Likevel traff det oss også, som et tungt knyttneveslag.

Litteraturhuset Fredrikstad, som hadde startet året så bra med masse publikum, måtte stenge dørene. Ikke bare måtte vi avlyse eller utsette alle våre arrangementer som vi hadde gledet oss til å innby dere til, vi mistet også alt av utleieinntekter. For det er nemlig slik at en betydelig del av inntektene våre er utleie til seminarer, kurs, møter og konferanser på dagtid. Og noen selskaper i helgene. Denne utleien muliggjør kulturtilbudet vårt på kveldstid,

Når absolutt alt ble borte, sto vi plutselig på bar bakke.

Og uten inntekter kommer spørsmålet: Hvor lenge overlever vi dette?

Mye har skjedd på kort tid

Svaret er: Ikke spesielt lenge. Noen måneder kanskje, men ikke hele året.

Derfor var det nødvendig å permittere ansatte. Men samtidig måtte vi også stille oss et annet spørsmål: Skal vi bare akseptere vår skjebne, eller skal vi forsøke å snu dette til noe positivt? Kan vi fortsatt gi publikum gode opplevelser? Kan vi fortsatt være en scene og et hus for hele kulturlivet i Fredrikstad og Østfold?

Mye har skjedd på tre uker. Noen av de ansatte er tilbake i jobb. Denne uken fikk vi vite at vi mottar 600.000 kroner i støtte fra Fritt Ord til å lage et fullverdig digitalt program frem til sommeren. Da sto jubelen i taket! Fritt Ord har vært en viktig medspiller siden vi startet opp i 2013 – og de svikter oss ikke. En stor, stor takk til styret i Fritt Ord, Knut Olav Åmås og gjengen hans i Oslo.

Nå har vi kastet oss rundt og fått opp et mer eller mindre komplett studio som gjør at vi nå kan kjøre ganske så avanserte flerkamera tv-opptak, nettsendinger og podcastsendinger. En del av lys-, lyd-,  kamera- og redigeringsutstyret er på plass, og vi har gjort om Thygesen til et stort studio.

Vi håper på litt mer drahjelp, for vi har ikke tenkt å stoppe med dette.

Vårt mål er nå at Litteraturhuset Fredrikstad skal bli byens og Østfolds sentrale digitale kulturscene.

Fredrikstad digitale scene står klar

Fredrikstad kino og Anne Fjellro har allerede spilt inn «Filmprek» på Litteraturhuet Fredrikstad.

I stedet for at alle små og store kulturaktører, eller bedrifter eller andre for den saks skyld, skal skaffe seg hvert sitt kostbare utstyr – og forsøke å knote dette til på egenhånd, ønsker vi tilby et fiks ferdig studio. For en fornuftig pris kan man komme, fremføre og få med seg video- eller lydfilen, som man kan publisere i de kanaler man ønsker. Eller man kan sende direkte.

Når det gjelder vårt eget digitale program, er vi som sagt i full gang med både planlegging og gjennomføring. I ukene som kommer blir det debatter, samtaler, foredrag, litterære arrangementer og barneshow. Alt legges ut på nett. Vi ser for oss over 20 nettarrangementer frem til sommeren. Vi håper du finner noe du liker og har lyst til å se på. Vi publiserer det meste både som video og som podcast. Og alt blir liggende ute på nett, slik at du kan se eller høre det når du selv vil.

Alle arrangementer er lagt ut gratis, men har du lyst til å støtte oss med et valgfri billettpris, gjør du det på Vipps på nummer #552083.

Her kan du se vårt digitale program, Og følg med, mer kommer!

Vi kjemper videre

Jeg vil til slutt takke dere for at dere har gitt oss støtte og mulighet til å vokse de siste årene. Det er for dere vi er på jobb og det er for dere vi stadig forsøker å forbedre programmet og finne nye – og noen ganger litt uventede – programposter. Som kan gi innsikt, refleksjon og som bidrar til å utvide horisonten. Vi håper det digitale programmet vårt er et godt substitutt til de fysiske arrangementene.

Hvordan høsten blir, vet vi ennå ikke. Men at den også blir berørt – på en eller annen måte – av restriksjonene, må vi nok belage oss på. Så dette blir en kamp vi må regne med å stå lenge i.

Vi skal uansett gjøre alt i vår makt for å redde Litteraturhuset Fredrikstad, ikke for vår egen del, men for Fredrikstad og ikke minst for alle dere som besøker oss og har glede av dette tilbudet som vi lager. Har dere tips og innspill, hører vi gjerne fra dere.

Til slutt håper jeg alle holder seg friske: Hold avstand, vask hendene og ta hensyn!

 

Hilsen alle oss på Litteraturhuset Fredrikstad

 

Roy F. Conradi Andersen

Daglig leder.