Søk arrangement

Ny spennende serie: Hjorths litterære fristelser

Vigdis Hjorth deler sine beste anekdoter og refleksjoner fra våre klassiske litterære perler. Seks ganger i året levendegjør hun noen av våre aller fremste forfattere og forfatterskap. Vigdis Hjorth er en uforglemmelig formidler og bruker hele sitt spektakulære følelsesregister når hun forteller. Kom, nyt og lær!

Dette er litteraturen som ikke bare har formet samfunnet og historien vår, men også av vår egen oppfatning av hvem vi er som mennesker. Vigdis Hjort er en nestor i litteraturhistorien og, ikke minst, i de psykologiske og filosofiske labyrintene litteraturen snirkler seg gjennom.

Denne våren lar hun oss møte Tove Ditlevsen, Sigrid Undset og Herman Wildenvey. Og til høsten kan vi glede oss til Alf Prøysen, Rolf Jacobsen, Camilla Collett og Dag Solstad.

Først ut, torsdag 16. mars er Tove Ditlevsen:

Tove Ditlevsen – min litterære følgesvenn

Tove Ditlevsen (1917-1976) var en av Danmarks mest markante forfattere, som ofte blandet det offentlige og det private og bevisst lekte med sin egen offentlige person i media. For Vigdis Hjorth har hun vært en viktig litterær følgesvenn, og hun har flere ganger gått i dialog med litteraturen til Ditlevsen, blant annet i romanen Om bare og essaysamlingen Fryd og fare. I dette foredraget forteller Vigdis Hjorth om sitt forhold til Ditlevsen, og hvorfor hun stadig vender tilbake til akkurat dette forfatterskapet.

Les mer om arrangementet og kjøp billett her.

Torsdag 5. mai kl 1900

Sigrid Undsets kvinner

Vigdis Hjorth tar for seg noen av Sigrid Undsets kvinnekarakterer: Fru Martha Oulie, Jenny og Kristin Lavransdatter. Og, ikke minst, Undsets tid i Forfatterforeningen som formann. Sigrid Undset (1882-1949) ble født i Kalundborg i Danmark. Hun debuterte i 1907 med romanen Fru Marta Oulie. Det store gjennombruddet kom i 1911 med Jenny. I 1928 mottok hun Nobelprisen for sine historiske romaner, Kristin Lavransdatter og de to romanene om Olav Audunssøn. I dag er det 100 år siden siste bok i trilogien om Kristin Lavransdatter kom ut. Bøkene til Sigrid Undset trekkes frem som evige klassikere.

Les mer om arrangementet og kjøp billett her.

Torsdag 9. juni kl 1900

Herman Wildenvey – møt sommeren med Wildenvey!

Det ryktes at damer besvimte når han leste. Men hvem var han, den mest romantiske dikteren av dem alle? Vigdis Hjorth skriver: Herman Wildenvey, som rimer så deilig på forglemmegei, men som vi har glemt, dessverre? Eller ville det vært verre, om vi ennå gikk omkring med hans vers i våre hoder, hans taler og triller, og ga dem videre til våre poder? Hør og opplev Vigdis Hjorth fortelle om og lese Herman Wildenvey.

Les mer om arrangementet og kjøp billett her.

Onsdag 21. september kl 1900

Camilla Collett gikk foran

Vigdis Hjorth mener litteraturen kan si oss alt om å være kvinne i dagens samfunn. I dette foredraget ser hun nærmere på Camilla Collet og de som har fulgt etter henne. Camilla Collett (1813-1895) var en pionér – både som romanforfatter og kvinnesaksforkjemper. Hun er best kjent for sin ene roman, Amtmandens Døtre, som drøfter kjærlighetsekteskap kontra fornuftsekteskap, og viser hvilke begrensede muligheter kvinner har til å bli lykkelige i ekteskapet.

Les mer om arrangementet og kjøp billett her.

Torsdag 27. oktober kl 1900

Alf Prøysen og Rolf Jacobsen – en varm og en kald

Denne kvelden møter vi to samtidige veldig ulike norske poeter: Alt Prøysen/Rolf Jacobsen.

Vigdis Hjorth formidler levende den store betydningen Alf Prøysen hadde for Hjorth i oppveksten og om hvordan hun som voksen og mor leste «Tømmer» på familiens hjemlige julaften. Hun setter den frie Alf Prøysen inn i en spennende kontrast til den mer kontrollerte og pretensiøse lyrikeren Rolf Jacobsen: revyartisten og sirkushesten opp mot den påtatte modernistiske dikteren: «Alf har et varmt hjerte. Rolf har en kald smerte».

Les mer om arrangementet og kjøp billett her.

Torsdag 24. november kl 1900

Dag Solstad – mesteren og bøkene

Vigdis Hjorth boltrer seg i Dag Solstads forfatterskap. Dag Solstad debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere.

Solstad har fått en nesten uoverskuelig rekke med priser. I dette foredraget møter vi forfatteren og forfatterskapet gjennom Vigdis Hjorths blikk, både som forfatterkollega og som leser.

Les mer om arrangementet og kjøp billett her.