Søk arrangement

Norsklærere trenger en fest!

Norsklærere! Et utholdende, tålmodig, kunnskapsrikt og spesielt interessert folkeferd, som jobber hardt gjennom hele året for å skape inspirasjon, skrive- og leseglede. De fortjener en festaften!

Det var programansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad, Anne Fjellro, som tok initiativ til å lage noe nytt og spennende for norsklærere i området rundt Fredrikstad. Nå er de et styre på fem norsklærere fra hele Østfold, som brenner for å lage festlige, inspirerende og faglig sterke litterære festaftener. – Vi ser for oss en festaften hvert halvår, forteller leder av styret, Ingeborg Aasbrenn. Den aller første festen er denne fredagen, den 12. november. Ingeborg er norsk- og samfunnsfaglærer på Frederik II, i tillegg er hun lærebokforfatter og engasjert i sensur- og eksamensarbeid i norskfaget.

Aldri nok av Ibsen
Fredag den 12. november har de invitert forfatterne Vigdis Hjorth, Janne Drangsholt og Jan Kjærstad til en festkveld med bokbad og panelsamtale om Hedda Gabler. – Norsklærere får aldri nok av Ibsen, forteller Tore Antonsen, som har vært norsklærer siden 1987. Festaftenens tema er formidling av litteratur. Vi utforsker hvordan vi kan jobbe med Henrik Ibsens verk Hedda Gabler i klasserommet. Til våren blir det et nytt, interessant tema, sier Erling Andre Westgaard Flote, som er kveldens konferansier.

Får eget undervisningsopplegg
Alle som deltar får noe å ta med seg hjem. – Vi gir alle som deltar et godt gjennomarbeidet undervisningsopplegg, basert på innholdet i samlingen, som de kan ta med seg tilbake til sin egen undervisning, forteller Kristine Hollup (37), som har vært lærer i norsk og samfunnsfag siden 2007. På den måten kan kvelden leve lenger og gi alle som deltar noe mer enn bare denne kvelden. – Det er viktig at denne kvelden er fest! Det er ikke jobb!

Litterær fest for alle
– Det er viktig å si at denne festen er for alle! Du må ikke være lærer i norsk for å komme, sier Anita Marie Celius Lund. Vi ekskluderer ingen. Det er en litterær festaften for alle som er glad i litteratur og som liker å lese. Det ligner en liten mini-litteraturfestival, der du får møte flere forfattere og høre fine og morsomme samtaler om ny og gammel litteratur. – Det er også et sted å møtes. Der vi ikke er på jobb, men kan dele den store gleden og kjærligheten vi har for faget vårt – og bøkene. Vi tror det er veldig verdifullt at norsklærere og andre litteraturelskere møtes!

Tobias Santelmann til Fredrikstad
– Det blir også en helt spesiell konsert, forteller Ingeborg. Bandet heter The Young Suffering Ensembla og består av skuespillerne Tobias Santelmann, Gaute Tønder, Marie Blokhus og Hermann Sabado. For ti år siden ble dette skrangleorkester født ut av produksjonen Unge Werthers lidingar på Det norske teatret. De synger sanger oversatt fra engelsk, om tapt kjærlighet og lidelse – på nynorsk, sjølvsagt.

Vi håper på stor oppslutning og mange, mange fine festkvelder!

Ingeborg Aasbrenn (37) er lærer i norsk og samfunnsfag, lærebokforfatter og engasjert i sensur- og eksamensarbeid i norskfaget. Denne kvelden leder hun panelsamtalen med forfatterene.

Kristine Hollup (37) har vært lærer siden 2007, og har undervist i norsk og samfunnsfag. Nå jobber hun i seksjon Kompetanse- og skoleutvikling i Viken.

Tore Antonsen (64) har vært lærer i norsk og samfunnsfag fra 1987, og ved Glemmen videregående skole, avdeling Lillebekk siden 2005.

Erling Andre Westgaard Flote (38) er kveldens konferansier. Han er lærer i norsk  historie og samfunnskunnskap ved Greåker videregående skole (siden 2011).

Anita Marie Celius Lund (42) lærer i norsk og kommunikasjon og kultur, og jobbet flere år i både barne- og ungdomsskolen før hun kom til Malakoff videregående skole. Dette er hennes 7. år som lærer på Malakoff.

Anne Fjellro (50) er programansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad. Tidligere var hun lærer i norsk, samfunnsfag og psykologi ved Glemmen vgs.