Søk arrangement
Latinamerikansk vår

Våren 2020 blir vi bedre kjent med Latin-Amerika på Litteraturhuset Fredrikstad gjennom reiseliv, litteratur, politikk og historie. Du møter noen av Norges fremste eksperter på Sør-Amerika og i tillegg får vi besøk av Pablo Escobars kone, Victoria Eugenia Henao forteller om sitt liv i narkobaronens vold.

På reise i Peru

Sør-Amerika og Peru spesielt er et spennende reisemål for mange nordmenn, men få kjenner landet like godt som reiselivsleder Øyvind Wesseltoft. Han har bodd i Peru siden 2004.

– Jeg jobber med rundreiser utenfor allfarvei til fots og på hesteryggen på ukjente eldgamle inkastier i Andesfjellene. Eller dypdykk inn i det uberørte Amazonas med småfly og kano, smiler Wesseltoft som kommer til Litteraturhuset Fredrikstad tirsdag 28. januar for å inspirere reiselystne til å utforske inkanes gmale rike.

Les mer om arrangementet her. 

Chile: litteratur og politikk

I februar vender vi nesa sørover og reiser til Chile sammen med Latin-Amerika-forsker, statsviter og professor Benedicte Bull (bilde) og oversetter Signe Prøis. På tuppen av Sør-Amerika strekker Chile seg på langs og sender tankene til hav og vin og saltørken, til Påskeøya, Nerudas kjærlighetsdikt, Víctor Jara og Pinochets brutale diktatur. Med utgangspunkt i den chilenske forfatteren Isabel Allendes rykende ferske roman forteller Prøis om landets historie som vertsland for flyktninger og fordrevne. Før titusener selv måtte flykte etter at Pinochet kuppet makten i 1973. I serien Oversatt verden bruker vi nettopp litteratur for å speile landet.

Klikk her for å lese mer om arrangementet.

I høst har vi sett folket ta til gatene i Chile og kreve at landets myndigheter endrer grunnloven og politikken slik at mulighetene blir likere for alle.

– Chile var kjent som Latin-Amerikas økonomiske mirakel, som liksom hadde lykkes der nabolandene har slitt med inflasjon og underskudd og kollaps. Hva handler situasjonen i Chile egentlig om? er spørsmålet Signe Prøis har utfordret professor Benedicte Bull til å forklare.

Bull vil fortelle om bakgrunnen for opptøyene og utfordringene Chile står overfor idag. Professoren har selv bodd i Chile og arbeidet med chilenske og latinamerikanske samfunnsforhold i lang tid og er i følge seg selv også «nyfrelst» Allende-fan.

Latin-Amerikas åpne sår

Ordet forsvinne har en helt egen betydning på det latin-amerikanske kontinent. Noen mennesker er fortsatt borte. Andre steder opplever bestemødre at bortførte barnebarn kommer tilbake 30 år etter militærdiktaturet tok dem. I mars skal vi til El Salvador, Argentina og Colombia. Hvilken rolle spiller den voldelige historien for Latin-Amerika i dag? Tidligere utenrikskorrespondent for NRK, Sigrun Slapgard har dokumentert disse historiene og skrevet dem ut i boken Eg har sett Jaguaren. 

Du møter Sigrun Slapgard i samtale med professor Benedicte Bull og oversetter Signe Prøis om hvordan volden har påvirket de latinamerikanske landene gjennom generasjoner.

Les mer om arrangementet her.

Victoria Eugenia Henao

Mitt liv med Pablo Escobar

Hvordan var det å være gift med verdens største narkobaron. Mannen flere antar har over 3000 liv på samvittigheten. Hvordan har det formet livet hennes?

– Vi har tidligere hatt besøk av Escobars sønn, Juan Pablo, to ganger, forteller programansvarlig Perry Aarti Olsen. Nå er hans mor klar for å fortelle sin historie.

Victoria Eugenia Henao snakker om forholdet som startet da hun var 12 år og fortsatte å holde henne i sitt grep flere tiår etter narkobaronen døde i 1994. Boken Tata: Mitt liv med Pablo Escobar utkommer på det nystartede og Fredrikstadbaserte forlaget Camino i mai. Samtalen ledes av forsker ved OsloMet Ingrid Fadnes og blir tolket fra spansk.

Klikk her for info om Tata: Mitt liv med Pablo Escobar. 

Foto av Tata: Csiszer Goti / WMN.hu

Latin-Amerikansk vår – Program:

Tirsdag 28. januar kl. 19.00: Oppdag det autentiske Peru: verdens ledende kulturdestinasjon

Onsdag 5. februar kl. 19.00: Oversatt verden: Chile

Tirsdag 17. mars kl. 19.00: Latin-Amerika: I voldens favn?

Torsdag 7. mai kl. 19.00: Tata: Mitt liv med Pablo Escobar