Søk arrangement
Maratonsøndag: Fire timer med verdenshistorie!

Søndag 1. mars får du en unik mulighet til en unik firetimers reise gjennom verdenshistorien med den populære professoren Terje Tvedt.

Det var høsten 2019 at Terje Tvedt fikk nærmere 30.000 nordmenn til å komme på Nasjonalbiblioteket i Oslo til seks foredrag om verdenshistoriens sentrale og lange linjer – og til å laste ned hele serien som podcast. Denne søndagen kan du oppleve foredragene, komprimert til fire timer, med innlagte pauser, på Litteraturhuset Fredrikstad.

I spesialforedraget tar professor Terje Tvedt oss med på en ferd gjennom verdenshistorien, fra sivilisasjonens fremvekst til dagens superkappløp mellom Kina og USA og den truende klimakatastrofen.

Her kan du lese om foredraget og sikre deg billetter.

– Spesiell mulighet for publikum

– Vi er veldig glade for at Terje Tvedt har takket ja til dette maratonforedraget. Det gir publikummet en helt spesiell mulighet til å få med seg så mye kunnskap, innsikt og annerledes perspektiver på én og samme dag, sier daglig leder Roy Andersen ved Litteraturhuset Fredrikstad.

Tvedt tar oss med til sivilisasjonens vugger, fra de første oldtidsrikene for 5000 år siden til fremveksten av de store imperiene via korstog og oppdagelser fram til den moderne verdens framvekst og helt opp til vår egen tid. Det overordnede spørsmålet for dagen er: Hvordan ble verden slik den ser ut i dag?

Historieprofessoren forklarer blant annet hvorfor det var England som «vant» kappløpet og ikke Kina eller det osmanske riket.

Dagen avsluttes med de helt store, overhengende spørsmålet midt i den voksende klimakrisen:

Er verden på vei mot stupet?

– Bakgrunnen for dette lange foredraget er dramatiske forandringer i samtiden som gjør det nødvendig å stille nye spørsmål til verdenshistorien, sier Terje Tvedt.

Slik omtalte Nasjonalbiblioteket serien da den ble lansert:

«Tvedt skildrer en kaotisk samtid preget av endringer i maktforholdene mellom Vesten og «resten», særlig mellom Vesten og Kina. Globale migrasjonsbevegelser som endrer både landene de går til og landene de går fra. Religioners økende betydning som mobiliseringsgrunnlag for politisk handling, fra Modis India til Midtøsten og kristenevangelister i Amerika. Klima, bærekraft og dommedagsprofetier.

– Foredragene er basert på den grunnleggende ideen om at fortiden ikke bare former samtiden, men sameksisterer med den. I Norge også, og nå, sier Tvedt. – Serien har som mål å bidra til økt forståelse av en kaotisk samtid ved å se på den, rammet inn av noen lange linjer i verdenshistorien.»

 

Maratonforedraget starter klokken 12.00. Kjøreplanen ser slik ut:

Kl. 12.00-13.00:          Begynnelsen: De første sivilisasjonene

Kl. 13.00-13.20:          Pause.

Kl. 13.20-14.20:          Den moderne verdens framvekst. En ny forklaring på hvorfor England «vant» og ikke Kina eller det osmanske riket.

Kl. 14.20-14.50:          Pause.

Kl. 14.50-16.00:          USA, Kina og kampen om fremtiden: Er verden på vei mot stupet? Om dommedagsprofetier og et økologisk perspektiv på historien

Praktisk info: Vi holder kiosken og baren åpen under arrangementet. Det vil også bli servert enkel mat ved salen. De som ønsker å bestille bord i restaurant Delicatessen, til den lange pausen eller for å spise etter arrangementet, kan gjør det her.

Terje Tvedt er professor i historie og i statsvitenskap, og er nå professor ved institutt for geografi ved Universitetet i Bergen. Tvedt har skrevet flere bestselgende bøker som er oversatt til mange språk. Hans prisbelønte TV-dokumentarer er vist i rundt 150 land. Tvedt har mottatt både Norges forskningsråds formidlingspris, Gullruten og Fritt Ord-prisen.