Debatt: Den (u)korrekte kunsten

Hvor fri er kunsten hvis forleggere, forfattere og andre kunstnere stadig må ta flere hensyn til hva de kan skrive og ytre? 

Kunsten og ordskiftet skal være fritt, sies det. Men de siste årene har flere ropt varsko om nye begrensninger, i et stadig mer polarisert debattklima.

På den ene siden krever tidligere marginaliserte grupper respekt og sensitivitet. På den andre siden oppstår det motstand fra deler av majoritetssamfunnet, som tviholder på retten til å si hva de vil.

Hvor går grensene for hva som er rimelig å forlange, og hvem skal ha retten til å definere dem? Har vi en «cancel culture» i Norge, eller risikerer vi å få det? Og hvilke konsekvenser har polariseringen og «woke-kultur» for det frie ordskiftet, litteraturen og kunsten?

Debatten ledes av Carline Tromp.

Disse kommer:

Morten Traavik er norsk forfatter, kunster og filmregissør, kjent fra en rekke prosjekter de siste årene. I hans nyeste film, som ble sendt på NRK, følger han den omdiskuterte «Sløseriombudsmannen», og tidligere har han vært i Nord-Korea med en gruppe kunstere i det som ble et høyst uvanlig utvekslingsprosjekt med det kommunistiske regimet. Han har gitt ut flere bøker, blant annet Forræderens guide til Nord-Korea.

Kristine Næss (f. 1964) debuterte i 1996 med diktsamlingen Obladi. Hun har siden skrevet romaner, fortellinger og en poetikk, og har utmerket seg i det norske litterære landskapet med en tydelig og særegen stemme. Hun har også virket som tidsskriftredaktør og kritiker. I 2009 ble Næss tildelt et av Bokhandlerforeningens forfatterstipend. For romanen Bare et menneske (2014) ble Kristine Næss nominert til Nordisk råds litteraturpris 2015. Kristine Næss skrev om Sløseriombudsmannen og nedbrytning av kunsten. 

Kadra Yusuf (f. 1980) er journalist og researcher i NRK og spaltist i Subjekt. Hun har fått flere priser for sitt engasjement, blant annet Fritt ords honnør, Zola-prisen og LOs likestillingspris. VG kåret henne i anledning grunnlovsjubileet i 2014 til en av de 100 viktigste nordmennene som har levd i perioden 1814–2014, blant annet for sin TV 2-dokumentar hvor hun brukte skjult kamera og mikrofon for å avsløre at norske imamer oppfordret kvinner til å la seg omskjære.

Debatten ledes av Carline Tromp (f. 1984). Hun er litteraturkritiker i Bokmagasinet og jobber i Klassekampens debattredaksjon. Hun har gitt ut boka «Kulturkrig» (Cappelen Damm 2022) om ytre høyre på 2000-tallet.

Debatt: Den (u)korrekte kunsten

10-årsjubileum

Tid: lørdag 21. januar 2023

Klokken: 14.00 - 14.45

Pris: 130 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev