Wilhelm Reich – en myteomspunnet skikkelse

Verdenskjente artister og forfattere flokket seg rundt de radikale teoriene hans. Hvem var egentlig denne psykiateren, psykoanalytikeren, kommunisten, seksualopplyseren, energiutforskeren og Norges-flyktningen Wilhelm Reich som så mange lyttet til?

Håvard Friis Nilsen, som jobber ved Høgskolen i Østfold, har skrevet en av de mest bejublede og oppsiktsvekkende sakprosabøkene og historiene i Norge på svært lenge.

Fra fronten i første verdenskrig kom Wilhelm Reich til Wien og ble legestudent – og elev av Sigmund Freud. Fra Norge kom professor Harald Schjelderup til Wien for å lære psykoanalyse. Interessen for psykoanalysen, det ubevisste og seksualiteten fenget hele verden.

Men de politiske spenningene var økende, og kampen om ledelsen i den unge analytikerprofesjonen sterk. Demonstrasjonstog og kamper mellom kommunister og nazister preget de tyskspråklige land, og situasjonen ble farlig. Etter Hitlers maktovertakelse inviterte Schjelderup Reich til Norge. Han skulle bli her i fem dramatiske år.

Blant de norske kulturpersonlighetene Wilhelm Reich hadde i analyse og knyttet seg til, var Sigurd Hoel, Arnulf Øverland, Harald Schjelderup, Nic Waal og Rolf Stenersen. Samtidig hadde han høye forskerambisjoner; Reich ville løse kreftens gåte og avdekke livsenergien som en medisinsk realitet. I hemmelighet møtte han Lev Trotskij, som befant seg i Norge som flyktning da Moskvaprosessene brøt ut. Vidkun Quisling angrep ham som «jødisk seksualpornograf».

Snart eksploderte alt samtidig.

Samtalen ledes av Agnetha Thormodsdatter

Slik anmelder Aftenpostens Preben Jordal boken, som han mener holder «internasjonalt nivå»:

«Du må ikke sove er kort sagt et vidtfavnende verk som fungerer både i bredden og i dybden. Det gir innblikk i både psykoanalysen etter Freud, Weimarrepublikkens politiske kaos, norsk mellomkrigslitteratur og åndsliv, samt nazismens fremvekst under Hitler. I tillegg får vi kyndige nedslag i Freuds, Reichs og en rekke andres skrifter og teorier.»

 

Du møter:

Håvard Friis Nilsen

Håvard Friis Nilsen (f. 1969) er dr. philos. i moderne politisk historie og professor i samfunnsfag ved Høgskolen i Østfold. åvard Friis Nilsen er invitert gjesteprofessor ved Sigmund Freud Universität i Wien og har bidratt i flere internasjonale antologier og tidsskrifter, som International Journal of Psychoanalysis og Modern Intellectual History. Han har forelest om psykologiens historie i Wien, New York og Cambridge, og regelmessig for norske psykologer i regi av Norsk Psykologforening.

Agnetha Thormodsdatter bor i Horten, hvor hun virker som litteraturkritiker, litteraturformidler og samtaleleder. Hun er lektor i sosiologi og nordisk språk og litteratur, og har mange års erfaring fra videregående skole. I tillegg har hun skrevet lærebøker i norsk,  vært redaktør i Aschehoug forlag og daglig leder for Litteraturhuset i Skien.

Wilhelm Reich – en myteomspunnet skikkelse

Historie

Tid: torsdag 07. september 2023

Klokken: 19.00 - 20.15

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev