Wien 1900: Kunstens og vitenskapens hovedstad

Hva har Sigmund Freud, Gustav Klimt og Egon Schiele til felles, bortsett fra at de levde på samme sted til samme tid?

Århundreskiftets Wien var Europas kulturelle hovedstad. Det var en av de mest fruktbare tidene ikke bare i Østerrike, men i Europas historie, preget av et miljø som satte modernismen i sving.

Her samlet ledende stemmer seg fra vitenskap, medisin og kunst på byens kaffehus og kvinneledede salonger. De delte ny kunnskap og innsikt på tvers av sine ulike fagfelt og startet med det en revolusjon som for alltid skulle endre hvordan vi tenker om menneskesinnet, våre bevisste og ubevisste tanker og følelser, og hvordan dette kom til uttrykk i kunsten. Blant annet gjennom den radikale overgangen fra kunstnerisk tradisjon til utforskningen av erotiske tema og motiver.

I dette foredraget tar kunsthistoriker Oda Victoria Reitan oss tilbake til Europas kulturelle og intellektuelle hovedstad, keiserbyen Wien, for drøyt 100 år siden. Reitan drøfter hvordan denne intellektuelle og radikale kraftpakken snart påvirket kunsten, kulturen, samfunnet og politikken i hele Europa – også Norge.

Her er noen av kunstnerne og tenkerne som bodde i Wien:

Egon Schiele
Egon Schiele, kunstner
Gustav Klimt
Gustav Klimt, kunstner
Emilie Flöge, moteskaper
Sigmund Freud
Sigmund Freud, psykolog
Arnold Schönberg, komponist
Arnold Schönberg, komponist
Otto Wagner, arkitekt
Ludwig Witgenstein, filosof
Adolf Loos, arkitekt
Adolf Loos, arkitekt
Berta Zuckerkand, journalist og salonniere
Oskar Kokoschka, kunstner
Alma Mahler, komponist, salonniere
Arthur Schnitzler, forfatter

Du møter:

Oda Victoria Reitan (f. 1992) er kunstner, kunsthistoriker og skribent med base i Trondheim. Hun har en akademisk utdannelse med en BA i kunst og kunstformidling fra Høyskolen i Oslo og Akershus, en BA i kunsthistorie fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Hun ble uteksaminert med en MA i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo i 2021 med avhandlingen «Voks som materiale, metafor og memento mori: Et møte med Urs Fischers Untitled 2011)».

Hun har deltatt i flere gruppeutstillinger over hele landet, samt separatutstillingene «Fargespill» på Galleri Lilje i Trondheim i 2021 og «Carnival of the Animals» på Galleri Vibes i Oslo i 2022. Våren 2022 arrangerte hun i samarbeid med Polestar Trondheim en utstilling og panelsamtale rundt tematikken kunst og krypto. I tillegg til et offentlig innkjøp av Enova, er Reitan sine malerier blitt anskaffet av private samlere blant annet i Trondheim, Oslo, Wien, München, Berlin, London og New York. Reitan frilanser for nettavisen Minerva med kunstkritikk- og kommentarer. Høsten 2022 debuterte hun som foredragsholder på Litteraturhuset i Trondheim med tema Wien 1900: Kunsten og vitenskapen.

Wien 1900: Kunstens og vitenskapens hovedstad

Historie

Tid: torsdag 09. mars 2023

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 130 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev