Bruk av psykedelika i behandling av depresjon
Psykisk helse berører mange av oss, og psykiske lidelser er potensielt dødelige sykdommer med store kostnader for individ og samfunn. Sykehuset Østfold har vært blant de første til å prøve ut psykedeliske medisiner – som ketamin og MDMA – i behandling av psykisk syke pasienter i Norge. Virkestoffene i psykedeliske medisiner er de samme som finnes i ulovlige rusmidler som ecstasy og fleinsopp. Kan dette bane vei for ny behandling i psykiatrien?
Torsdag 30. november kl. 19.00 inviterer Sykehuset Østfold befolkningen til et nytt folkemøte i serien «Vitalt», og da spør vi psykologspesialist Ivar Goksøyr, overlege og psykiater Tor-Morten Kvam og sykepleier Andrea Rønsen fra Sykehuset Østfold om bruk av psykedelisk medisin i behandling.
En psykedelisk evolusjon
Mens tradisjonelle medisiner i psykiatrien kun demper symptomer, kan psykedelika som MDMA, psilocybin og ketamin initiere selvhelende prosesser som tar problemet ved roten. De psykedeliske stoffene påvirker hjernen ved å øke fleksibiliteten og bygger nye nervebaner, og dette kan bidra til å bryte depressive tankemønstre.
Høsten 2020 ble ketamin for første gang en del av det offentlige behandlingstilbudet mot depresjon på et norsk sykehus ved Nordre Østfold DPS i Moss (Sykehuset Østfold).
Sykehuset Østfold gjennomfører for tiden verdens første studie med MDMA-assistert terapi mot depresjon. Store, kontrollerte studier med MDMA-assistert terapi mot post-traumatisk stresslidelse (PTSD) viser at to av tre av de som fikk MDMA ble kvitt så mange symptomer at de ikke lenger kvalifiserer til en PTSD-diagnose. MDMA-assistert behandling forventes å bli godkjent behandling av amerikanske myndigheter i løpet av et års tid. Blir MDMA godkjent er det første gang et psykedelisk stoff som i dag er på narkotikalisten godkjennes som bruk i psykiatrisk behandling.
Helsemyndigheter verden over åpner nå opp for psykedeliske medisiner for terapeutisk bruk. Flere norske medier har den siste tiden formidlet historier om pasienter som ønsker denne type behandling og har hatt nytte av den, men behandlingen er kontroversiell av flere grunner. Har man forsket nok på langtidseffekten? Og kan det at rusmidler brukes for å behandle skape andre problemer enn det løser? Kan det skape avhengighet? Bivirkninger?
«VITALT» er navnet på Sykehuset Østfolds nye serie av folkemøter, som gjennomføres 4-6 ganger i året med ulik tematikk innen helse.