Søk arrangement
Per Petterson | Mennesket og litteraturen
 • Tid:
  torsdag 7. apr 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- (pluss bill.avg. kr 10,-)
 • Tid:
  torsdag 7. apr 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- (pluss bill.avg. kr 10,-)
Per Petterson | Mennesket og litteraturen

Per Petterson har gitt oss fortellerkunst på sitt aller beste. Noen av romanene minner om hans eget liv. Men det er først nå, i journalen Mitt Abruzzo, vi får bli kjent med mennesket Per Petterson – og med litteraturen som lever i ham.

Gjennom halvåret fram til han fyller sekstini, tar forfatteren Per Petterson notater fra livet på Porten. Hver dag står han opp klokka seks. Han leser i to timer, sittende på en pinnestol eller stående ved kjøkkenbenken, før han går ned til skriverhytta for å arbeide. Han venter på nyheter om den røde jeepen som han håper kan reddes, men som kanskje må vrakes.

Stadig er det jobb som må gjøres på det lille småbruket, en tomt skal ryddes der et nytt hus kanskje kan komme opp, trær må felles, sauene må klippes, og han slåss med den rasende bukken som må mates og stelles og få pelsen klødd. Innimellom kjører han til Lillestrøm og møter Øivind, som han har hatt et dypt vennskap med i snart førti år. Med storebroren Steen har han samtaler om slektas historie, om moren og faren og de to brødrene som alle er borte.

Minner presser på, om barndom og oppvekst og en gutt som aldri kunne sitte stille, en nervøs gutt som ble en nervøs voksen og siden en nervøs eldre mann.  Og som en skimrende tråd gjennom det hele, finnes litteraturen, i en slags indre samtale om og med forfattere og bøkene deres.

Mitt Abruzzo er en både mollstemt og energisk tekst, skrevet fram med finstemt sårbarhet og røff humor, og hele veien med Pettersons umiskjennelige, lysende prosa.

Jeg er 68 år nå og har vært det siden juli, den 18. Det er koronapandemi på andre året med alt hva det innebærer. Jeg sitter ved vinduet, det er 15 grader minus, det er januar. Det er ikke lyst ennå, men det er heller ikke mørkt, det var fullmåne i natt. Fra vinduet ser jeg ned mot skogkanten langs enga ikke langt fra grusveien og lindetrærne. På bergknatten like ved skal vi bygge et hus, et ikke veldig stort hus, og skal flytte ned dit fra dette huset som snart har vært hjemmet mitt i 28 år.

Per Petterson er en av Nordens mest internasjonalt anerkjente forfattere. Han har utgitt ni bøker og er oversatt til over 50 språk. Petterson har hatt betydelig suksess i både inn- og utland. Det store internasjonale gjennombruddet kom med romanen Ut og stjæle hester. I 2007 mottok han som første norske forfatter The International IMPAC Dublin Literary Award i 2007. Han har blitt tildelt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Nordisk råds litteraturpris og Independent Foreign Fiction Prize.

Vi møter Per Petterson i samtale med Tone Selboe.

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, og ble i 2016 kåret til en av landets mest inspirerende forelesere av Morgenbladet. Hun har skrevet en rekke bøker, blant andre Verdenslitteratur (med Jon Haarberg og Hans Erik Aarset) i 2007 og Hva er en roman? i 2015. Camilla Collett. Engasjerte essays (2013) ble nominert til Kritikerprisen i klassen beste sakprosabok for voksne. I 2018 utkom Leselyst.

ANMELDELSER

«Trollbinder leseren. Pettersons desperate dagbok er skrevet med en så intens og nærmest manisk tilstedeværelse at jeg blir helt slått ut. Det skjer ikke ofte, kanskje et par tre ganger gjennom året, at jeg leser ei bok som er så overveldende god at jeg nærmest sitrer når jeg leser. Sånn er det med Per Pettersons dagbokaktige Mitt Abruzzo.»
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET, ÅRETS TRE BESTE BØKER 2021

«Petterson bekrefter med denne boken at han er en ekte forfatter og et sant kunstnersinn … han skriver akkurat like så bra som vi vet han kan. På sitt beste gnistrende godt.»
SINDRE HOVDENAKK, VG

«Pettersons maratonjournal er følsom og sår, men også raus, mangesidig og modig … lar oss på betagende, rørende, vis bli kjent med mann med mange plager … Han minner meg om to andre norske internasjonale litteraturkjendiser, fra annen tid. Den ene er Ibsen, som fikk den andre til å bemerke at om blodet er aldri så tynt, man kjenner seg dog igjen i Peer Gynt. Akkurat som et menneske»
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD

«Petterson uttalar seg førebiletleg klart om dei personlege og litterære spørsmåla som til ei kvar tid opptar han… interessant er det jo, så det held! … Ein verkeleg stor styrke med boka er korleis ho plasserer forfattaren midt det manuelle arbeidet som pregar livet på eit småbruk. Her blir vi kjente med mykje av næringsgrunnlaget for Pettersons bøker, så å seie»
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND

«Det er bare å glede seg. Per Petterson byr på sitt eget svært intense indre og ytre liv i ny bok … Det er en fornøyelse å lese Per Petterson … Tidvis oppleves det som å sitte ved den andre enden av bordet og høre forfatteren prate entusiastisk.»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN

«Storartet … Han viser sårbarhet, virker ærlig, og later til å mene at de fleste andre er bedre mennesker enn ham selv. Helt nydelig blir det hver gang Per Petterson skriver om sin partner gjennom 30 år, som her: Hun lyste. Jeg fikk bekrefta forelskelsen med to streker under»
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

«Mitt Abruzzo gir et unikt innblikk i Per Pettersons forfatterskap … Pettersons språklige kreativitet gjør grensene utydelige, skaper suggestiv litteratur, også av en dagbok … Pettersons journal viser hvordan små undere skjer, dag for dag, etter en lang, pandemisk vinter»
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN

Andre kommende arrangementer

Mandag 31. jan 2022 kl 18:00
Forskergruppen AreaS presenterer tre kapitler i sin nye bok «Living Alliances, Leaving Alliances; Interdisciplinary Perspectives».
Tirsdag 1. feb 2022 kl 19.00
Kina er i ferd med å bli en supermakt og utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Er dette begynnelsen på en ny kald krig? Møt Jan Arild Snoen og Torbjørn Færøvik.
Tirsdag 1. feb 2022 kl 16:00
Kom og lær om hvordan man lager en tegneserie.
Onsdag 2. feb 2022 kl 18:00
Vi møter mennesker som  på hver sin måte viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten.
Søndag 6. feb 2022 kl 12.00
En vakker spansk-norsk forestilling for hele familien.
Tirsdag 8. feb 2022 kl 19:00
Lokalhistoriker Svein Skahjem forteller om husmannsplassene I Fredrikstad- og Rolvsøymarka. Sporene er i ferd med å forsvinne, og med dem en viktig del av vår lokale historie.
Load More