Veien ut av spiseforstyrrelsen

Spiseforstyrrelser rammer stadig flere og det er mangel på kunnskap og åpenhet om disse lidelsene. Kari Løvendahl Mogstad har skrevet boken Vår vei utEn fortelling om spiseforstyrrelse, skam og håp. Her forteller hun om hvordan det var da datteren hennes fikk anoreksi. Vi møter mor og datter, Selma, for samtale og gode råd.

Kari er fembarnsmor. Hun er også en erfaren lege og samfunnsdebattant med stor kunnskap om spiseforstyrrelser. Hennes datter, Selma Løvendahl Mogstad Leraand (19) bidrar i boken med sine personlige tekster fra sykdomsperioden.

Forfatterne ønsker å gi økt innsikt og kunnskap om hva spiseforstyrrelser er, og at det rammer flere enn den som er syk. Dette er en lidelse som rammer hele familien. De håper boken kan være en støtte for andre som har spiseforstyrrelser, men også for pårørende.

Spiseforstyrrelser rammer begge kjønn, og forekommer i alle aldre, og av psykiatriske sykdommer regnes anoreksi som den dødeligste. Det er et økende samfunns- og helseproblem, særlig blant unge. Lege Kari Løvendahl Mogstad skriver om ulike spiseforstyrrelser, hvilke tegn man skal være obs på, informasjon om behandling, samfunnsmessige konsekvenser og ny forskning.

Boken følger mor og datter gjennom sykdommen, og ser hvordan hele familien blir satt på store prøvelser. Blandingen av mor og datters erfaring gjør historien sterk og troverdig. De gir håp til andre som opplever det samme, enten selv eller som pårørende.

Kari Løvendahl Mogstad er fembarnsmor. Hun er også en erfaren lege og samfunnsdebattant med stor kunnskap om spiseforstyrrelser.  Kari er lektor ved NTNU og en glødende formidler og samfunnsdebattant. Hun bor i Trondheim. © Foto: Nikol Herec

Selma Løvendahl Mogstad Leraand er 19 år gammel og har nylig fullført videregående ved musikklinja på Trondheim Katedralskole. Hun er en svært samfunnsengasjert jente, og satt som ordfører i Ungdommens Bystyre i Trondheim fra 2020-2022. © Foto: Nikol Herec

Samtalen ledes av Henriette Ydse Krogstad, journalist og redaktør i Demokraten. Krogstad er utdannet kunsthistoriker og har mange års erfaring som journalist i KK. (Foto: Dagsavisen)

Dette er anoreksi

  • De mest kjente typene av spiseforstyrrelse er bulimi, anoreksi og overspising.
  • Den aller farligste spiseforstyrrelsen er anoreksi, som øker risikoen for dødsfall fra fire til ti ganger i forhold til risikoen i befolkningen for øvrig.
  • Anoreksi kjennetegnes av en intens frykt for å gå opp i vekt. Mange tror at de er overvektig, selv når de er undervektig.
  • Det mest synlige symptomet på anoreksi er undervekt.
  • Andre vanlige symptomer er å miste mensen, svakhet og verk i muskler, svimmelhet og kalde hender og føtter.
  • Alvorlige konsekvenser er benskjørhet, problemer med å bli gravid, økt risiko for spontanabort og synsvansker.
  • Sykdommen går sjelden over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.
  • Prognosen er best for de som søker hjelp tidlig. Forskningen viser også at det er langt mer sannsynlig at du blir frisk dersom du får profesjonell hjelp.

Kilder: Helsenorge og Senter for spiseforstyrrelser (SFS)

Veien ut av spiseforstyrrelsen

Kropp og sinn

Tid: torsdag 09. februar 2023

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 130 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev