Hvilke strategier har vi som samfunn for reintegrering – og for å hindre at unge menneskers engasjement sklir over i ekstremisme?

Samtale med Miriam Prestøy Lie, Demian Vitanza, Tariq Alsagoff og Anne Kristine Nitter, ledet av Erik Aasheim.

I 2021 er det 10 år siden borgerkrigen i Syria brøt ut. En konflikt som lå fjernt fra oss geografisk, men som likevel har fått betydelige konsekvenser også for Norge − ikke minst for mange familier og enkeltpersoner i Østfold. Hele 100 menn reiste fra Norge til konfliktområdene, mange av dem fra Fredrikstad. Noen har sonet lange fengselstraffer, noen kom aldri tilbake.

Dette arrangementet går digitalt og er gratis for alle. 

Østfold Internasjonale Teater har 5. mars urpremiere på «Dette livet eller det neste». Her fortelles historien til «Tariq» fra Østfold, slik den er formidlet gjennom Demian Vitanzas bok med samme navn.

Vi inviterer til denne førsnakken for å sette stykkets tematikk i kontekst:

Kan en roman eller en teaterforestilling gi oss en forståelse av hvorfor et ungt menneske velger å oppsøke borgerkrigen i et fremmed land? Hvordan kan vi i så fall bruke denne innsikten konstruktivt? Hvordan har vi som samfunn klart å følge opp de som kom hjem fra Syria? Hvilke strategier har vi generelt for å hindre at unge menneskers engasjement sklir over i ekstremisme?

Denne samtalen med regissør Miriam Prestøy Lie;  forfatter Demian Vitanza; Tariq Alsagoff fra Dialogfoum Østfold og Anne Kristine Nitter i arbeidsutvalget for forebyggende arbeid i Fredrikstad kommune; ledes av journalist, forfatter og tidligere NRK-programleder Erik Aasheim.

Hovedbilde: Fra Østfold Internasjonale Teaters «Dette livet eller det neste», som har premiere 5. mars. Foto: Harald Fossen

Les mer om teaterstykket på https://oit.no/produksjoner/dette-livet-eller-det-neste

Les mer om paneldeltakerne under videobildet.

Se sendingen direkte eller i opptak her:

Disse deltar:

Erik Aasheim (moderator) har mer enn 35 års bakgrunn som journalist, korrespondent, forfatter, møteleder og grønn ministerrådgiver. Han har vært tilknyttet NRK i 15 år, bl. a som programleder for Dagsnytt 18, Ukeslutt, og TV-programmene Stereo og Nyhetsblikk. I åtte år var han korrespondent i Paris. I tillegg har han vært kommunikasjonsrådgiver for to klimaministre og kommunikasjonsdirektør for EAT Foundation og Gunhild A. Stordalen. Han har skrevet biografier om Eva Joly og Jonas Gahr Støre. I dag driver Erik innholdsbyrået Primus Productions hvor han også lager flere podkaster, bl.a for NRK og Sveriges Radio. Podkast-serien Kidnappet, om to journalistvenner som ble kidnappet i Syria, ble i 2020 nominert som årets beste europeiske dokumentarserie i Prix Europa.

Demian Vitanza er forfatter og dramatiker. Demian møtte «Tariq» under et skrivekurs han holdt for innsatte i høysikkerhetsfengsel. Over 100 timers samtaler mellom de to resulterte i boka Dette livet eller det neste. Romanen ble nominert til P2-lytternes romanpris, og mottok både Ungdommens kritikerpris og Østfoldungdommens kritikerpris. Boka er oversatt til engelsk, nederlandsk og tsjekkisk – og nå blir den altså teaterforestilling.
Demians siste premiere i Fredrikstad fant sted ved Østfold Internasjonale Teater i fjor, med filmatiseringen av sceneteksten Tyngde som han mottok Ibsenprisen for i 2019.

Miriam Prestøy Lie er teaterinstruktør og har regien på «Dette livet eller det neste». Hun står også for dramatiseringen fra roman til scenetekst, sammen med Idun Vik.

Miriam har ellers vært med på å starte og drive både Teaterfestivalen i Fjaler, nystartede Bergen Dramatikkfestival og kuratorduoen Cornerstone i Bergen. Hennes samarbeid med forfatter Brynjulf Jung Tjønn har ført til de kritikerroste forestillingene Alt det lyse og alt det mørke og Så vakker du er (Sogn og Fjordane Teater). I 2020 satte hun opp Vårløysing på Det norske teateret og Tordivelen flyr i skumringen ved Det Vestnorske Teatret til strålende kritikker.

«Dette livet eller det neste» er hennes andre monologforestilling med Syriakrigen som utgangspunkt: Forrige gang var det stykket «Engelen frå Kobane», som ble da nominert til Heddaprisen for beste forestilling for ungdom i 2019.

Anne Kristine Nitter er kommuneoverlege i Fredrikstad. Hun har siden 2014 deltatt kommunens arbeidsgruppe for forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Her jobber hun både med oppfølging av enkeltsaker og strategisk, i samhandling med andre relevante aktører.

Tariq Alsagoff er styreleder i moskeen Masjid Darussalam i Fredrikstad og daglig leder Dialogforum Østfold, et ressurs- og kompetansesenter for religionsdialog.  Masjid Darussalam er en av to sunnimuslimske moskeer i Fredrikstad. Forsamlingen består av om lag 700 medlemmer fra hele verden.

Dialogforum Østfold driftes av muslimske- og kristne trossamfunn og jobber for kunnskapsheving og flerkulturell samhandling basert på verdiene toleranse, fellesskap og respekt.  Foreningen har sitt utspring i religionsmøtet i Sarpsborg. Den ble formelt stiftet i 2015 og forumet har nå tilslutning fra 34 kirkesamfunn i fylket.

«I en tid da polariseringen er så sterk, og der frykten for islam og for muslimer er overraskende stor og uttalt, også i en liten Østfold-by, opplevde vi det svært viktig å stå synlig fram som kristne og muslimske ledere som ikke frykter hverandre, men som kjenner hverandre og samarbeider» skrev styremedlem og prost Kari Mangrud Alvsvåg da.

Dialogforum Østfold har organisert dialogdager og undervisningsopplegg for politikere, ledere i skoler og barnehager, elever i ungdomsskolen og flere videregående skoler, samt ved Høgskolen i Østfold. Tariq har selv holdt foredrag med tittelen «Møte med en alminnelig muslim i Fredrikstad» der han belyser ulike spørsmål rundt integrering og inkludering.

Digitalt: Utenforskap og ekstremisme

Aktuelt

Tid: søndag 28. feb 2021

Klokken: 18.00 - 19.00

Pris: gratis

Arrangør: Østfold Internasjonale Teater

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev