Vi er vant til å tenke at likestilling er lik kvinners likestilling. Men skal ikke likestillingen være for oss alle?
I boka De usynlige menn rokker Are Saastad tilvante forestillinger. Saastad gir en bred oversikt over områder der han mener gutter og menns likestillingssituasjon ikke anerkjennes som den bør: farskap og omsorg, samlivsbrudd, helse, det kjønnsdelte utdannings- og arbeidsmarkedet, vold og utenforskap.
Menns likestilling har lenge vært et tema mange har smilt av. Men de siste årene har flere og flere problemer blitt belyst: Gutter henger etter på skolen, altfor mange dropper ut av videregående, ender opp som enslige – og et stort flertall av de som begår selvmord hvert år er menn.
Saastad gir sin analyse av norsk likestilling anno 2023, og han stiller spørsmål ved retningen på dagens kvinnebevegelse. Forfatteren gir oss ti punkter for en bedre likestilling. Usynlige menn kan leses som ren folkeopplysning, samtidig som boka er kontroversiell og egnet for debatt. For er vi egentlig villige til å utvide vårt perspektiv på norsk likestilling?
Du møter:
Are Saastad er daglig leder i Reform – ressurssenter for menn, landets eneste ekspertmiljø på gutter og menns likestillingsutfordringer. Saastad ble nylig oppnevnt til å sitte i det regjeringsnedsatte Mannsutvalget. Nå er han aktuell med boka Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling på Dinamo Forlag.
Silje Louise Waters er tidligere journalist, manusforfatter, teaterskaper – og nå gruppeleder for SV i Fredrikstad. Hun leder samtalen denne kvelden.