USA 2024: Skjebnevalget

Kanskje aldri har mer stått på spill i et amerikansk presidentvalg. To måneder før det braker løs, samler vi flere av landets fremste USA-kjennere til samtaler, debatt og ferske analyser av valget, spillet og kandidatene.

Igjen står USA overfor et skjebnevalg mellom tiltalte Donald Trump – med alt han og hans bevegelse står for – og et annet Amerika.

Denne kvelden går vi i dybden og forsøker å analysere og forklare hvilke krefter som er i sving i et amerikansk presidentvalg– og hvorfor Trump fortsatt samler så mange tilhengere rundt seg, til tross for alle skandalene, løgnene og ikke minst tiltalene som er kommet i 2023.

Vi skal spesielt forsøke å finne svar på hva som har skjedd med det republikanske partiet, det mange mener er en ren radikalisering, og ikke minst hvorfor: Kan utviklingen føre til at det tradisjonelle toparti-systemet i USA bryter sammen?

Og sett fra vår fjellknaus: Hvilket Amerika får vi hvis Trump skulle bli valgt i november 2024? Hvordan vil det påvirke verden – og ikke minst Norge og NATO?

Vi analyserer også ståa i nominasjonsvalgkampen, rett for den første partinominasjonen starter i Iowa i januar 2024.

Og hva med demokratene? Vil alderen til president Joe Biden skape så mye tvil hos velgerne, at de ser etter noen andre? Men hvem?

Denne nettsiden blir oppdatert.

Disse kommer:

Joe Walsh

Joe Walsh er tidligere medlem av kongressen i USA, i representantenes hus, fra Illinois. Han tilhørte den mer radikale delen av det republikanske partiet, hadde sitt eget radioprogram og støttet i starten Donald Trump. Senere har han blitt hardnakket Trump- og MAGA-motstander – og stilte som motkandidat til Trump i primærvalget i 2020. Walsh deltar gjennom videoopptak denne kvelden.

Kate Hansen Bundt er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité. Hansen Bundt er også styremedlem i Norsk senter for fred og konfliktløsning (NOREF) og nestleder i Rådet for Fridtjof Nansen Institutt (FNI). Videre har hun vært styreleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) (2014-21).

Are Tågvold Flaten er statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av «Sirkuset – Clinton, Trump og tidenes valgkamp». Programleder av podkasten «Amerikansk politikk».

Roy Conradi Andersen er daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad. Han er tidligere USA-korrespondent for VG og har også jobbet i USA-prosjektet Hard.Land.

Flere navn kommer…

USA 2024: Skjebnevalget

Tid: mandag 20. november 2023

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev