Trump, MAGA og hvit makt i USA

Historien om amerikansk rasisme er til å miste pusten av. Snaue tre uker før presidentvalget i USA, får du et unikt innblikk i hvordan rasismen fortsatt preger landet, valgkampen og ikke minst Donald Trump og MAGA-bevegelsen.

Denne høsten er en av Norges fremste USA-eksperter, Ketil Raknes fra Høgskolen Kristiania, klar med boken Hvit makt. Her går han inn den komplekse og smertefulle historien om rasisme i USA, fra slaveriet til moderne tid.

Lynsjinger av svarte forekom helt fram til våre dager.

Raknes kaster nytt lys på amerikanske helter som Abraham Lincoln og Thomas Jefferson, og ledernes rolle i landets rasehistorie. Videre gir han oss et innblikk i hvordan amerikansk historie ser ut fra et afroamerikansk synspunkt, og hvordan denne erfaringen – den strukturelle rasismen – er i ferd med å bli en del av den amerikanske erfaringen

Denne kvelden stikker vi kniven rett inn i det mange amerikanere ikke vil snakke om – og vrir rundt. Nemlig landets rasistiske fortid og nåtid. Og vi skal selvsagt inn i den pågående presidentvalgkampen og se hvordan Donald Trump og MAGA-bevegelsen spiller på disse strengere som fortsatt er godlyd for mange velgere.

I 2018 samlet tusenvis av hvite nasjonalister og nazister seg i Charlottesville.

Vi skal selvsagt også innom de siste prognosene og gjøre opp status i valgkampen, før siste innspurt i presidentvalget i USA. Det finner sted tirsdag 5. november.

Du møter:

Ketil Raknes er denne høsten aktuell med boken Hvit makt. Han skriver regelmessig i Morgenbladet om amerikansk politikk og historie. Raknes har lang erfaring med PR, politikk og politisk kommunikasjon. Han har vært journalist, PR-rådgiver, statssekretær og politisk rådgiver, og er nå fagansvarlig for PR-studiet ved Høyskolen Kristiania.

Vår nye verden

Dette arrangementet inngår i vår nye serie Vår nye verden. Programserien har som mål å gi mer innsikt i, bevissthet og forståelse for de store utfordringene vi står overfor, nasjonalt og globalt. Serien er støttet av Bergesenstiftelsen.

Trump, MAGA og hvit makt i USA

Vår nye verden

Tid: tirsdag 15. oktober 2024

Klokken: 19.00 - 20.15

Pris: 190 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev