Søk arrangement
AVLYST/UTSATT ** Trosset døden – trosser bødlene ** AVLYST
Pris:
  • 120,-
Pris:
  • 120,-
AVLYST/UTSATT ** Trosset døden – trosser bødlene ** AVLYST

Unikt møte: Nedžad Avdić (41) lå skutt i likhaugene i Srebrenica. Hør hans fortelling om skrekkdøgnene som rystet verden for 25 år siden.

Bakbundet, sammen med hundrevis av lik, ventet 17 år gamle Nedžad Avdić på skuddet som skulle avslutte livet hans. Så kom det. I dag er Nedžad en av svært få bosniakker som var vitne til og som på mirakuløst vis overlevde folkemordet i Srebrenica.

Denne kvelden kommer 41-åringen fra Bosnia på besøk til Fredrikstad for å fortelle om skrekkdøgnene i skogene og landsbyene utenfor Srebrenica juli 1995. 7.000 bosniske muslimer ble massakrert i det som er det verste folkemordet i Europa siden 2. verdenskrig. Hvordan kunne det skje – i hjertet av Europa? Og: Kan det skje igjen?

Nedžad Avdić tilbake på grustaket der han og hundrevis av andre bosniakker ble skutt sommeren 1995. Foto: Roy F. Andersen

Nedžad Avdić tilbake på grustaket utenfor Srebrenica der han og hundrevis av andre bosniakker ble skutt sommeren 1995. Fortsatt ligger tomhylsene igjen. Foto: Roy F. Andersen

Nedžad Avdić tar oss med tilbake til sommeren 1995. Da rullet stridsvognene ned dalføret inn til den lille bosniske byen Srebrenica. I spissen for de serbiske troppene: Den fryktede generalen Radko Mladic. Hundrevis av bosniakker rømte til skogs fra FN-soldatene som skulle beskytte dem.

En av dem var 17 år gamle Nedžad Avdić og hans far.

Vi følger Nedžad gjennom flukten i skogen, til serberne fanger ham et par døgn senere. Vi er med ham gjennom skrekkdøgnene som fulgte, hvor han er vitne til de grusomste scener. Vi er med bak i lastebilene som fraktet alle dem som skulle dø. Frem til grustaket der han skulle ende livet sammen med hundrevis av andre en natt.

Bakbundet sitter Nedžad Avdić på kne og venter på døden. Så faller skuddet.

Den bosnisk-serbiske generalen Radko Mladic er dømt til livstids fengsel for sin rolle i Srebrenica-massakren i 1995.

Den bosnisk-serbiske generalen Radko Mladic er dømt til livstids fengsel for sin rolle i Srebrenica-massakren i 1995.

25 år senere sitter han på scenen på Litteraturhuset Fredrikstad for å forklare hva som skjedde sommerdagene i 1995 og hvordan han klare å rømme. Men også hva som ledet opp til folkemordet – og hva som har skjedd etterpå. Nedžad Avdić har på trass valgt å bli boende i Srebrenica. Hver dag risikere han å møte en av de mange serbiske krigsforbryterne som aldri ble dømt.

Vi spør: Hvilke holdninger og politisk retorikk kan utløse slike handlinger fra mennesker?

Samtalen ledes av daglig leder på Litteraturhuset Fredrikstad, Roy Freddy C. Andersen. Andersen har selv besøkt Srebrenica på oppdrag for NRK.

Hør innslag på NRK Ekko fra 2015 om Nedžad Avdić:

Se BBC-dokumentaren «Kinning fields of Srebrenica» her (19 min):

Andre kommende arrangementer

Onsdag 8. apr 2020 kl 20:00
Hvorfor bor det folk på Byens Marker, Nabbetorp, Sorgenfri Nordby og Selbak? Lokalhistoriker Svein Skahjem foredrar.
Tirsdag 14. apr 2020 kl 20:00
 Historiker Trond Svandal tar oss med tilbake i tid, til 1918 - da spanskesyken kom til Fredrikstad.
Fredag 17. apr 2020 kl 16:00
Vinsmaking, foredrag med Liora Levi og masterclass med Emil Reinton.
Lørdag 18. apr 2020 kl 13:00
Skranglebein utfordrer barna med spørsmål og rimleker basert på høytlesingen av kjente barnefortellinger. Passer fra fire år.
Mandag 20. apr 2020 kl 20:00
Fører egentlig fokus på autisme gjennom TV-seriefigurer, aviser, og sosiale medier til økt forståelse eller blir stereotypier kun forsterket av slik eksponering?
Tirsdag 21. apr 2020 kl 18:30
Ambisiøse foreldre og trenere gjør at «talentutvelgelsen» skjer i stadig yngre alder i mange klubber. Men er det klokt? Hva kan gå galt? Hva sier forskningen om dette? spør den svenske idrettsprofessoren Christer Malm.
Load More