Trollfabrikker og desinformasjon: Slik blir vi lurt

Krigen i Ukraina er også blitt en informasjonskrig: Målet er at du skal begynne å tvile på hva som er sant og usant. Denne kvelden møter du to som jakter på russisk desinformasjon, og som avslører hvordan vi og norske medier lar oss lure. 

«Gjennom flere år har Russland bygget et nettverk, eller økosystem, for å kunne spre desinformasjon. Økosystemet består av Russlands egne offisielle kanaler, statskontrollerte medier, ulike sosiale medier og proxyaktører», skriver forskning.no 

Virksomheten består av kloning av etablerte nyhetskilder, spredning av falske bilder og videoer. Du, men også den russiske befolkningen, får servert propaganda, konspirasjonsteorier, rene løgner, men også halvsannheter, som til slutt gjør at du ikke vet hva du egentlig skal tro.  

To år etter fullskalainvasjonen av Ukraina 24. februar 2022, jobber desinformasjonsmaskineriet for fullt. Hensikten er å rettferdiggjøre Ukraina-konflikten som har pågått siden 2014. Nå brukes fortellingen til å rettferdiggjøre Russlands angrep på nabolandet, fortetter forskning.no 

Mange er enige om at Putins og Russlands velsmurte apparat allerede har lykkes med å så tvil og usikkerhet om hvordan det hele bør ende. Desinformasjonen har til og med sluppet gjennom i de etablerte, norske redaktørstyrte mediene.  

Denne kvelden tar vi for oss Russland, Sovjetunionens og KGB/FSBs lange tradisjon med konspirasjonsteorier, propaganda og desinformasjon: Hvordan tenker de? Hva ønsker de å oppnå? Og hvorfor har denne type informasjonskrig så solid fotfeste nettopp i Russland? Og hvordan kan vi vanlige borgere være på vakt og avsløre slikt? 

Møt forfatter og medieviter John Færseth og Bjørn Johan Berger i samtale med Roy Conradi Andersen, daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad. 

 

Du møter:

John Hilmer Berge Færseth er forfatter og journalist. Han har skrevet flere bøker og artikler om alternative miljøer og konspirasjonsteorier i Norge og andre land. Han fullførte mastergrad i medievitenskap om nyhetsmedier i etniske konfliktområder i Serbia ved Universitetet i Oslo i 2009. Har har gitt ut bøkene KonspiraNorge (2013), Ukraina. Landet på grensen (2014), KonspiraNorge (2017) Fyrtårnet i øst: Putins Russland og vestlige ekstremister (2021), Spesialoperasjon. Ukraina og Russland 2004-2023 (2023). 

Bjørn JohanBerger(f. 1961) har studert ved Handelshøjskolen i København, og har bakgrunn fra IT-bransjen. Siden 2014 har han fulgt Russlands krigføring i Ukraina tilnærmet på heltid, med et ekstra fokus på russisk propaganda. Han har holdt foredrag, og skrevet en rekke debattinnlegg og artikler om disse temaene som frilansskribent, og har vært særlig opptatt av å bekjempe avtrykk av russisk desinformasjon i norske medier. Våren 2022 la han grunnlaget for at NRK ble dømt i PFU i en sak som nettopp omhandlet russisk propaganda. For ordens skyld: Bjørn er styremedlem i Norsk-ukrainsk venneforening, men har ingen tilknytning til landet. 

Roy Conradi Andersen er daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad. Han har bakgrunn som utenriksjournalist og USA-korrespondent for VG. Han har også vært nyhetsredaktør i Fredriksstad Blad og informasjonssjef i Utenriksdepartementet.  

Trollfabrikker og desinformasjon: Slik blir vi lurt

Samfunn

Tid: mandag 26. februar 2024

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev