Krigen i Ukraina er også blitt en informasjonskrig: Målet er at du skal begynne å tvile på hva som er sant og usant. Denne kvelden møter du to som jakter på russisk desinformasjon, og som avslører hvordan vi og norske medier lar oss lure.
«Gjennom flere år har Russland bygget et nettverk, eller økosystem, for å kunne spre desinformasjon. Økosystemet består av Russlands egne offisielle kanaler, statskontrollerte medier, ulike sosiale medier og proxyaktører», skriver forskning.no
Virksomheten består av kloning av etablerte nyhetskilder, spredning av falske bilder og videoer. Du, men også den russiske befolkningen, får servert propaganda, konspirasjonsteorier, rene løgner, men også halvsannheter, som til slutt gjør at du ikke vet hva du egentlig skal tro.
To år etter fullskalainvasjonen av Ukraina 24. februar 2022, jobber desinformasjonsmaskineriet for fullt. Hensikten er å rettferdiggjøre Ukraina-konflikten som har pågått siden 2014. Nå brukes fortellingen til å rettferdiggjøre Russlands angrep på nabolandet, fortetter forskning.no
Mange er enige om at Putins og Russlands velsmurte apparat allerede har lykkes med å så tvil og usikkerhet om hvordan det hele bør ende. Desinformasjonen har til og med sluppet gjennom i de etablerte, norske redaktørstyrte mediene.
Denne kvelden tar vi for oss Russland, Sovjetunionens og KGB/FSBs lange tradisjon med konspirasjonsteorier, propaganda og desinformasjon: Hvordan tenker de? Hva ønsker de å oppnå? Og hvorfor har denne type informasjonskrig så solid fotfeste nettopp i Russland? Og hvordan kan vi vanlige borgere være på vakt og avsløre slikt?
Møt forfatter og medieviter John Færseth og Bjørn Johan Berger i samtale med Roy Conradi Andersen, daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad.