Søk arrangement
11.9.2001: Terror i Guds navn
 • Tid:
  torsdag 9. sep 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
 • Tid:
  torsdag 9. sep 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
11.9.2001: Terror i Guds navn

Det er 20 år siden det mest omfattende terrorangrepet på amerikansk jord, 11. september 2001. Hvordan kunne det skje? Hva drev gjerningsmennene? Og: Kan vi unngå at det skjer igjen?

11. september 2001 satt en hel verden måpende og så at to av de mektigste symbolene på amerikansk økonomisk makt, World Trade Center, først ble truffet av to passasjerfly – før de kollapset. 2.996 mennesker mistet livet da fire passasjerfly ble kapret av al-qaida-terrorister. Bak det hele: Osama bin Laden.

Hva var det som drev ham og terroristene? Hvor hentet han sitt voldsomme hat mot USA og vesten fra? Den norske og internasjonalt anerkjente terrorforskeren Thomas Hegghammer er aktuell med boken The Caravan, som undersøker hvordan jihadismen oppsto og vokste frem.

For det stoppet ikke med terroraksjonene i New York eller med Osama bin Ladens død: IS-terror og Syria-farere har preget nyhetsbildet de senere år, men militant islamisme har en lang historie. Selv fredelige Fredrikstad ble trukket inn i dette da flere unge menn dro for å verve seg i IS på 2010-tallet.

I boken The Caravan følger vi det eventyrfylte livet til jihad-ideologen Abdallah Azzam, som fram til sin mystiske død i 1989, bidro mer en noen annen til fremveksten av den moderne jihadismen. I denne samtalen får vi høre mer om historien om Osama bin Laden før han ble verdenskjent terrorist, men først og fremst om Abdallah Azzam, «Osama bin Ladens mentor», en fortelling som har uventede koplinger til mange steder i verden.

IS er fortsatt aktiv, og terrororganisasjonen fortsetter å rekruttere barn og unge i dag. Vi kaster også et blikk fremover og ser nærmere på hvordan livsvilkårene for IS og jihadister er i dag, både i Fredrikstad, Norge og i verden ellers.

Vi møter Thomas Hegghammer i samtale med Erik Lindbæk Kruse og Roy Conradi Andersen.

Thomas Hegghammer er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og professor 2 ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo. Han har bachelor- og mastergrad i midtøstenstudier fra Oxford og doktorgrad i statsvitenskap fra Sciences-Po i Paris, og han har vært postdoktor på Harvard, Stanford og Princeton. Han har forsket på jihadisme siden 2001 og har tidligere utgitt bøkene Jihad in Saudi Arabia, the Meccan Rebellion og Jihadi Culture.

Erik Kruse

Erik Lindbæk Kruse er forebyggende koordinator i Fredrikstad kommune og er viktig i kommunes innsats mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Kruse er opptatt av at kommunen ikke senker skuldrene i arbeidet med å forebygge framvekst av ekstreme miljøer, også i perioder hvor det kan se ut som aktiviteten avtar.

Roy Conradi Andersen er daglig leder på Litteraturhuset Fredrikstad. Han er tidligere utenrikskorrespondent for VG og har blant annet dekket «krigen mot terror» etter angrepet på USA 11. september 2001, hvor han blant annet reiste rundt i midtøsten og til Peshawar i Pakistan – byen hvor Abdallah Azzam ble drept i 1989.

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More