Sumaya Jirde Ali | Rasisme er et ran
Sumaya Jirde Ali ble alvorlig syk av rasisme. I sin nye og dypt personlige bok, Et liv i redningsvest, reiser hun sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser.
Det har gått ett år siden hendelsen på Bar Boca. Dette året har Sumaya Jirde Ali ikke vært å se på noen scene, ikke i en avis og ikke i sosiale medier. Hun har vært syk. Og så har hun skrevet bok. Med den kommer hun endelig tilbake, og vi møter henne i samtale med Brynjulf Jung Tjønn.
– Eg finst her, midt i dette forsøket på å forklare, forsvare og forhandle, finst eg. Og eg vil berre seie ein ting: Rasisme er eit ran, skriver Sumaya i boken sin og på Instagram.
Sumaya Jirde Ali kom til Norge og Bodø da hun var sju år gammel. Familien var somaliske flyktninger. Før hun var ute av tenårene hadde hun blitt en av Norges mest synlige i kampen mot rasisme og diskriminering, som skribent, feminist og som samfunnsdebattant. Det har kostet. Synligheten i offentligheten førte til omfattende og grov sjikane, hets, trusler og forfølgelse. Sumaya fikk voldsalarm allerede som nittenåring.
– Vi vet at den eksplisitte, fysiske, voldelige rasismen tar liv. Men jeg tror ikke vi vet nok om hva hverdagsrasisme gjør med folks helse, sier Sumaya Jirde Ali.
Sumaya Jirde Alis nye bok er en maktdemonstrasjon, skriver Tonje Wold i Morgenbladet: I det sære og sosialt kronglete fellesskapet som de ulike norske litteraturmiljøene utgjør, har medmennesket, poeten og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali vært dypt savnet det siste året. Nyheten om Alis nye bok skapte derfor en sjelden følelse av lettelse.