Søk arrangement
Christian Bloom og Erle Marie Sørheim | Strek og strid
 • Tid:
  torsdag 20. jan 2022
 • Klokken:
  19.00- 20.30
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- pluss billettavgift kr 10,-
 • Tid:
  torsdag 20. jan 2022
 • Klokken:
  19.00- 20.30
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- pluss billettavgift kr 10,-
Christian Bloom og Erle Marie Sørheim | Strek og strid

Verdens eldste karikaturtegning er rundt 15 000 år gammel, siden da har karikaturtegnere stått i første rekke som forsvarere av ytringsfriheten. Mange av dem har betalt en høy pris for arbeidet sitt.

Denne kvelden møter vi en av våre egne karikaturtegnere: Christian Bloom. Vi får også et innblikk i karikaturens historie fra Erle Marie Sørheim.

Satiretegneren fra Fredrikstad
Sjansen er stor for at du allerede har sett tegningene av Christian Bloom. I 8 år leverte han illustrasjoner til artikler i VGs helgemagasin. 400 tegninger ble det, med Blooms særegne perspektiv og unike strek. To av dem ble kåret til «Årets Avistegning» mens fanskaren vokste. Nå har han samlet tegningene i en egen praktbok: BLOOM 2016 – 2020. Tematikken i Blooms verden er universell: Nærhet og avstand. Kjærlighet og kjøpekraft. Klima, teknologi, det moderne livet.

Historisk foredrag
Hvorfor faller det oss så naturlig å skape satire, og hvorfor kan den provosere mer enn tusen ord? I Erle Marie Sørheims foredrag går vi gjennom historien, fra hulemaleriene og frem til vår egen tid, i jakten på karikaturtegningens essens. Du vil få høre historien om verdens første satiretegning, om hvorfor demokratene har et esel som symbol – og om hvordan det å sette Muhammed-karikaturene på trykk har preget livet til tegnere og redaktører. Og ikke minst: Hvordan ser fremtiden til satiretegningen ut?

Christian Bloom er født i Southport i England, men har vokst opp på Begby. I tjue år var han en av Norges beste grafittimalere, før han skiftet beite og ble avistegner for VG. Nå er han aktuell med praktboken Bloom 2016-2020, der han har samlet alle sine tegninger.

Erle Marie Sørheim er en norsk kulturjournalist og forfatter, og er aktuell med boken Karikaturenes historie. Fra hulemalerier til Charlie Hebdo. Hun er litteraturkritiker i Aftenposten og har skrevet flere bøker.

Andre kommende arrangementer

Mandag 31. jan 2022 kl 18:00
Forskergruppen AreaS presenterer tre kapitler i sin nye bok «Living Alliances, Leaving Alliances; Interdisciplinary Perspectives».
Tirsdag 1. feb 2022 kl 19.00
Kina er i ferd med å bli en supermakt og utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Er dette begynnelsen på en ny kald krig? Møt Jan Arild Snoen og Torbjørn Færøvik.
Tirsdag 1. feb 2022 kl 16:00
Kom og lær om hvordan man lager en tegneserie.
Onsdag 2. feb 2022 kl 18:00
Vi møter mennesker som  på hver sin måte viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten.
Søndag 6. feb 2022 kl 12.00
En vakker spansk-norsk forestilling for hele familien.
Tirsdag 8. feb 2022 kl 19:00
Lokalhistoriker Svein Skahjem forteller om husmannsplassene I Fredrikstad- og Rolvsøymarka. Sporene er i ferd med å forsvinne, og med dem en viktig del av vår lokale historie.
Load More