Søk arrangement
Stopp vold mot kvinner
 • Tid:
  onsdag 1. des 2021
 • Klokken:
  18.00- 19.30
 • Arrangør:
  • Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF)
Gratis inngang
Eksternt
 • Tid:
  onsdag 1. des 2021
 • Klokken:
  18.00- 19.30
 • Arrangør:
  • Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF)
Gratis inngang
Eksternt
Stopp vold mot kvinner

STOPP VOLD MOT KVINNER – EN SAMTALE OM KVINNEDRAP I LATIN-AMERIKA

Vold mot kvinner er utbredt over hele verden. Vold mot kvinner omfatter fysisk vold, psykisk vold, seksualisert vold og voldtekt. Den mest ekstreme formen for vold mot kvinner er drap, også kalt femisid. Femisid defineres som drap på kvinner fordi de er kvinner. Det er et tema som er lite omtalt, og er i år tema for den internasjonale kampanjen mot vold mot kvinner som arrangeres hvert år fra slutten av november til 10. desember.

Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF) inviterer til samtalen om kvinnevold og femisid i Latin-Amerika. Samtalen ledes av Lina Alvarez Reyes og tar utgangspunkt i to bøker om kvinner i Latin-Amerika. Døde jenter av argentinske Selva Almada (utgitt av Fredrikstad forlaget Camino i 2020) forteller historien om tre tenåringsjenter som ble drept på den argentinske landsbygda i 1980-årene. Forfatteren skaper et portrett av kjønnsbasert vold i

Argentina og fanger med sin særegne litterære stil hvordan ofte usynlige strukturer i samfunnet kan forklare at kvinnedrap har blitt et utbredt fenomen. Ikke bare i Argentina, men verden over. Boka gir et godt utgangspunkt for å forstå massebevegelsen Ni una menos (Ingen å miste) som startet i Argentina i 2015 og bredte seg raskt over hele det Latinamerikanske kontinentet fram til i dag.

Boka Kvinnenes fred i Colombia (Orkana 2021) kommer ut fem år etter at fredsavtalen mellom den colombianske regjeringen og geriljabevegelsen FARC ble undertegnet. De colombianske kvinneorganisasjonene tok selv et kraftig grep for å få kvinner med på hver side av forhandlingsbordet. Dette bidro til at fredsavtalen fikk en sterk kjønns- og likestillingsprofil, ifølge FNs kvinneorganisasjon, den sterkeste kjønnsprofil på noen fredsavtale i verden til nå. Likevel er det colombianske samfunnet også etter fredsavtalen preget av sterk vold. Alle som står fram og kjemper for sine rettigheter, enten det er miljøforkjempere, urfolkskvinner eller småbrukerkvinner er særlig utsatt for vold og drap. Under de store demonstrasjonene våren 2021 forsvant et stort antall kvinner, flere ble voldtatt og drept. Og det var ikke kun kriminelle bander som sto bak, den statlige sikkerhetsstyrken ESMAD sto selv bak et stort antall ugjerninger mot kvinner.

Selva Almada er argentinsk journalist og forfatter. Hun regnes som en av de sterkeste stemmene i latinamerikansk litteratur i dag, og har spilt en sentral rolle i Ni una menos bevegelsen. Hun har utgitt fire romaner og en novellesamling. Døde jenter er hennes første bok på norsk.

Lina Alvarez Reyes er en mangeårig aktivist fra Colombia med bakgrunn fra tverrfaglige kjønnsstudier og pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Som aktivist har Reyes fremmet latinamerikanske kvinners sak i Norge og har lang erfaring med organisasjonsarbeid. Hun er medprodusent av podcasten Voice Fémina og kom med en sterk appell om femisid under et arrangement på den internasjonale kvinnedagen i Oslo 8. mars 2019.

Signe Prøis er oversetter og forlegger for Camino forlag og etablerte nylig Camino Bok i Gamlebyen i Fredrikstad. Hun oversetter fra engelsk og spansk, og er særlig opptatt av latinamerikansk litteratur. Camino forlag utgir en spesialserie med oversatt latinamerikansk sakprosa.

Britt Schumann er journalist og skribent og leder av norsk seksjon av Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF). Hun er cand.polit. i sosiologi og master i spansk fra Universitetet i Oslo. Hun har de siste årene arbeidet med latinamerikanske spørsmål med vekt på Colombia. Kvinnenes fred i Colombia er hennes første bok.

Andre kommende arrangementer

Søndag 5. des 2021 kl 12:00
En festlig julekonsert som passer hele familien!
Mandag 6. des 2021 kl 16:00
Gratis kurs i podkast på Litteraturhuset Fredrikstad for alle mellom 15-19 år!
Onsdag 8. des 2021 kl 19.00
Linn Skåber og Lisa Aisato har gjort det igjen. Nå er de ute med sin tredje bok: Til oss. Fra de eldste.
Søndag 12. des 2021 kl 15:00
Lars Tore Bøe viser oss klassiske perler i litteraturarven vår. Denne søndagen er det Kristin Lavransdatter.
Tirsdag 14. des 2021 kl 18:00
Solidaritet ble knust den 13 desember 1981 med unntak tilstand.
Torsdag 16. des 2021 kl 19:00
Konsert med Magnus Grønneberg på Litteraturhuset Fredrikstad.
Load More