Søk arrangement
Monika Fagerholm | Stillhetens straff
 • Tid:
  onsdag 16. feb 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
 • Tid:
  onsdag 16. feb 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
Monika Fagerholm | Stillhetens straff

Vi feirer åpningen av Norge! Endelig er dagen vi har lengtet etter her. Vi åpner dørene og inviterer alle som vil inn til en gratis boksamtale. Ta med en venn eller tre og kom til oss.

Vold er aldri privat, sier den finlandssvenske forfatteren Monika Fagerholm. I 2020 vant romanen hennes Hvem drepte bambi? Nordisk råds litteraturpris. 

Victoria Kielland leder samtalen. På grunn av smittesituasjonen er Monika med på link fra Finland.

Hvem drepte bambi? handler om en brutal gruppevoldtekt – og om den lange stillheten som fulgte etterpå. Det er historien om fire unge gjerningsmenn, #guttaboysmedsølvskjeimunn, familiene deres og et lite forstadssamfunn. Ikke minst handler romanen om den karakteristiske «stillhetskulturen» som ofte dukker opp etter denne typen voldskriminalitet, til tross for rettssakene som gjennomføres.

Hva gjør denne stillheten med oss?

Lokalsamfunnet lukker øynene for den avskyelige forbrytelsen. Guttenes foreldre gjør sitt ytterste for å begrense skadene på familiens rykte. Mødrene trøster og beroliger, fedrene griper etter lommeboken. Den foretaksomme Cosmo Brant, guttenes barndomsvenn, gjør derimot det stikk motsatte. Seks år senere erklærer han at han vil lage en film om voldtekten, og den filmen skal hete Hvem drepte bambi?

Hvem drepte bambi? er en skarp og uhyggelig roman om vold og makt, om fortellinger som smuldrer opp og familier som går i oppløsning, og om en for alltid tapt uskyld. Det er ikke en roman med klare svar, og puslespillet blir aldri ferdig. Men underveis klarer Fagerhom å vise hvordan et urmenneskelig behov for tilgivelse og frelse kan arte seg.

 

Gode bøker kan redde liv. Litteraturen kan gi oss et språk for det vi burde, men ikke greier å snakke om.

Monica Fagerholm i TARA

 

Monika Fagerholm (1961) er en av de fremste finlandssvenske forfatterne. Vidunderlige kvinner ved vann (1987) ga henne et internasjonalt gjennombrudd, og hennes tre neste romaner – Diva, Den amerikanske jenta og Glitterscenen – ble alle innstilt til Nordisk råds Litteraturpris. For Den amerikanske jenta ble Fagerholm tildelt Augustprisen i Sverige. I 2016 ble Fagerholm tildelt Svenska Akademiens nordiske pris og i 2020 mottok hun Nordisk råds litteraturpris for romanen Hvem drepte bambi?. (Portrettfoto Thron Ullberg)

Samtalen ledes av Victoria Kielland

Victoria (1985) er født og oppvokst i Fredrikstad. Etter debuten i 2013, kortprosasamlingen I lyngen, ble Victoria nominert til Tarjei Vesaas-debutantpris. I 2016 ga hun ut sin første roman Dammyr. Den ble nominert til Ungdommens Kritikerpris. Forfatterforeningens litterære råd ga henne hovedstipendet av Bokhandelens forfatterstipend for Dammyr. I 2021 ga hun ut sin tredje bok Mine menn. (Forfatterportrett: Julia Marie Naglestad)

ANMELDELSER HVEM DREPTE BAMBI?

Gutter med sølvskje: Les Ingunn Øklands anmeldelse i Aftenpostens anmeldelse her.

Enestående roman! Monika Fagerholm lar aldri leseren få en pustepause i denne brutale, opprivende og enestående intense romanen – som hun i fjor fikk Nordisk råds litteraturpris for. SINDRE HOVDENAKK, VG

Nifst aktuelt om viktigheten av anstendighet … En viktig del av fortellingens fascinasjon ligger [..] i balansen mellom klasseperspektivet og det individuelt menneskelige» VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN

Mørkt og morsomt om grusomheter Gnistrende … Fagerholms mørke, morsomme og fascinerende roman har en slående antydning om hva som til slutt blir drept og hvorfor INGER BENTZRUD, DAGBLADET

Som sprengstoff under overklassens selvbilde Fagerholms glitrende roman om en gruppevoldtekt viser hvordan forestillinger om uskyld og avvising av ‘den andre’ kan forme et helt miljø … Våre dagers viktigste kulturkamper, økonomisk ulikhet og metoo-opprøret, skaper et rungende ekko i Monika Fagerholms formidable romankunstverk ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND

Nådeløs roman om voldtekt Hvem drepte bambi? er kraftig kost. Romanen kan leses som et angrep på det patriarkalske og klassedelte samfunnet, der kvinner fortsatt mangler rettssikkerhet i voldtektssaker. Samtidig viser den hvordan skyld og skam kan feste seg i et menneske
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV

Andre kommende arrangementer

Søndag 5. jun 2022 kl 12:00
Bli med å feire Pride med hele familien!
Tirsdag 7. jun 2022 kl 19.00
Unge dyktige lokale talenter møter de erfarne musikerne i storbandet - Generations of jazz!
Onsdag 8. jun 2022 kl 19:00
«Du eier ditt eget liv» er et morsomt og rørende foredrag som gir en følelse av muligheter for fremtiden i en verden der mange føler tempo er for høyt og tankene for mange.
Torsdag 9. jun 2022 kl 19:00
NY SERIE: Vigdis Hjorth deler sine beste anekdoter og refleksjoner fra våre klassiske litterære perler.
Torsdag 9. jun 2022 kl 16:00
NY Workshop - kreativ fritid med rap, spoken Word og slam poesi - fordi ungdom har noe å si!
Lørdag 11. jun 2022 kl 12:00
Det er igjen duket for Barnas bokbyttedag utendørs på Blomstertorvet i Fredrikstad – med show, musikk og moro.
Load More