Gateopptøyer, pandemikatastrofe, væpnede militsgrupper og et dypt splittet land: USA knaker i sammenføyningene. To uker før presidentvalg-dramaet i USA blir avgjort, byr vi på en supersøndag med politiske analyser, samtaler og fotoforedrag.

Donald Trump står overfor sin største utfordring når han står ansikt til ansikt med Joe Biden. Han kan påføre Trump den største nedturen i karrieren. I fire år har presidenten splittet landet og fått fram det verste og det mørkeste i landet mange nordmenn har et så nært forhold til. Hva skjedde med landet så mange nordmenn elsket?

Denne dagen går vi dypere – og langt bak overskriftene vi finner i de norske mediene.

Hvem ligger egentlig best an til å vinne valgtrilleren? Hva avgjør når det står bare dager igjen? Hvilket USA kommer ut i den andre enden av dette? Og hva vil et gjenvalg av Donald Trump føre til for Norge og resten av verden? Bryter dagens NATO sammen – og må Norge snu seg mot EU?

Med oss har vi en rekke profilerte USA-kjennere og eksperter for å gå i dybden på spørsmålene mange har. Men ikke bare det: Vi får også et sjeldent og unikt innblikk i den kaotiske innsiden av West Wing i Det hvite hus av en Trumps nærmeste rådgivere.

NB: Dette arrangementet kan du både se i salen som publikum. Eller ved å kjøpe en egen billett for nettstrømming. Velger du nettstrømming, er arrangementet kun tilgjengelig direkte på arrangementstidspunkt (du kan altså ikke se dette senere, i opptak).

Her er våre gjester:

John Bolton, president Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, er vår spesialgjest denne dagen – på video fra Washington D.C. John Bolton er aktuell med boken The Room Where it Happened – og kommer med sine ferske betraktninger på hvor landet hans er på vei og hvordan USA blir styrt under Donald Trump. Han er ikke nådig i sin analyse.

Bolton er regnet som en av de mest innflytelsesrike, konservative politikerne i USA de siste tiårene. Han var blant annet USAs FN-ambassadør under George W. Bush på 2000-tallet.

Kate Hansen Bundt er generalsekretær i Den Norske Atlanterhavskomité og styreleder i Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Fra desember 2014 til mai 2015 deltok hun i Ekspertgruppen for forsvaret av Norge, som på oppdrag fra Forsvarsministeren leverte rapporten «Et felles løft». Bundt har skrevet en rekke artikler om utviklingen i NATO, og hun har vært opptatt av statenes betydning for EU og det internasjonale systemets utvikling.

Hilde Restad er førsteamanuensis i internasjonale studier og har blant annet forsket på hvordan amerikansk patriotisme og eksepsjonalisme har påvirket de politiske strømmingene i USA gjennom historien. Hun gransker blant annet «America First»-bevegelsen, som Donald Trump er hærfører for. Restad er en mye brukt USA-ekspert i norske medier.

Stuart Stevens er en av USAs mest kjente politiske valgstrateger. Han har jobbet for flere republikanske presidenter og presidentkandidater, blant annet Bob Dole, George W. Bush og Mitt Romney. I 2016 brør han med Donald Trump og han er aktuell med boken «It was all a lie», hvor han tar et kraftig oppgjør med det republikanske partiet, som han mener har råtnet på rot. I dag er han en av lederne i The Lincoln Project, tidligere republikanske strateger som har som mål å nedkjempe «Trumpismen».

Les artikkelen «Why Stuart Stevens wants to defeat Donald Trump» i The Newyorker.

Harald Zwart har i over 20 år vært bosatt i USA som filmregissør i Hollywood. Han har fulgt den politiske utviklingen i landet – og kommer til Litteraturhuset Fredrikstad for å dele sine betraktninger og observasjoner fra bakkeplan i USA.

Tove Gravdal er journalist og forfatter og er aktuell med boken Til bords med de med mektige som tar for seg FNs sikkerhetsråd. Hun har de siste årene jobbet mye med sikkerhetspolitikk og internasjonale samarbeidsorganer, blant annet som journalist i Morgenbladet.

Espen Rasmussen er en av Norges mest internasjonalt meritterte fotografer. Han har i flere perioder reist i USA og dokumentert den økende fattigdommen og klasseskillene – og sett og hørt den fullstendige manglende tilliten til politikerne i Washington. Gjennom prosjektet Hard.Land forteller Rasmussen om hvilke krefter som førte Donald Trump til valgseier i 2016.

Roy F. Conradi Andersen, daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad, skal lede supersøndagen. Andersen har vært VGs USA-korrespondent og har bodd og reist tre år i landet.

Her er programmet:

Kl. 13.00: Valgtrilleren: De siste og mest oppdaterte valgpolitiske analysene av valgkampinnspurten. Med Hilde Restad, Harald Zwart og Roy F. Andersen.

Ca. Kl. 13.30: Han vil knuse Trump. Intervju med Stuart Stevens, en av initiativtakerne bak The Lincoln Project.

Ca kl. 13.40: Valgtrilleren (fortsetter).

Kl. 14.00: Hard.Land – en fotoreise gjennom rustbeltet i USA, som nok en gang ligger an til å avgjøre det amerikanske presidentvalget. Med Espen Rasmussen.

Kl. 14.20: Pause

Kl. 14.30:   John Bolton – rommet hvor det skjedde. Samtale med Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Kl. 14.45: Hva skjer med Norge og norsk sikkerhetspolitikk, NATO og sikkerhetsgarantien dersom Trump blir gjenvalgt? Og hva om han gjør alvor av trusselen om å trekke USA ut av NATO? Med blant annet Kate Hansen Bundt, Tove Gravdal og Hilde Restad.

Ca. Kl 15.30: Slutt

Supersøndag: USAs skjebnevalg

Aktuelt

Tid: søndag 18. oktober 2020

Klokken: 13.00 - 15.15

Pris: 150 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev