Tore Renberg | Sjangersjonglørens mesterverk

Tore Renberg, forfatteren bak Jarle Klepp-bøkene er tilbake! Noen mener han aldri har vært bedre. Denne gangen bytter han enda en gang sjanger og tar oss med på en makaber og historisk eventyrreise.

Sachsen, 1681: Femten år gamle Anna Voigt tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn. Blir hun kjent skyldig, vil straffen være døden. Tore Renbergs siste roman Lungeflyteprøven er basert på virkelige hendelser, aldri før fortalt. Den er et forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap

I fem og et halvt år leste og lette Renberg seg gjennom bunker av gamle rettsdokumenter, liktaler og et stort biografisk materiale fra siste halvdel av 1600-tallet i det gamle kurfyrstedømmet Sachsen. Og han skrev. Resultatet ble hans kanskje aller beste roman noensinne, om forbrytelse og straff, fornuft og følelser, overtro og opplysning, om gammelt og om nytt.

Lungefluteprøven folder ut den forbløffende fortellingen om Anna Voigt, om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid. Ut fra et unikt historisk materiale trer et mylder av skikkelser levende frem, skildret med stor innsikt og innlevelse.

Lungeflyteprøven var en omstridt metode man brukte før for å avklare om et spedbarn hadde dødd av naturlige årsaker eller ikke. Renberg har skrevet en fortelling som tar for seg usikkerhet, urett og spenning. Han forteller historien om et rettssystem og rettsmedisiner som er helt fremmede i det moderne samfunn.

Vi møter dette litterære fyrverkeriet, Tore Renberg, i samtale med Erling Flote.

Opplev en helaften med Tore Renberg og Gjermund Larsen Trio!

Det er også mulig å kjøpe rabattert samlebillett til både bokprek og konsert! Les mer her.

Tore Renberg er en enestående forfatter i norsk litteratur. Han har et uvanlig stort spenn i sjangre og har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 18 land.

Flere av bøkene hans har blitt filmatisert.

Erling Westgaard Flote jobber som lektor på Greaker videregående skole og underviser i norsk, historie og samfunnsfag. Denne våren debuterer han også selv som forfatter av ungdomsboken Utveg (Samlaget). Han er også et dedikert medlem av programkomitéen for litteraturfestivalen Ord i Grenseland og for Litteraturhuset Fredrikstads «Litterær festaften – for norsklærere og andre litteraturelskere».

Utdrag fra Lungeflyteprøven:

Lungene lå så fine på hver sin side av det hjelpeløse hjertet. Et bilde steg fram i Schreyer, det bildet han hadde fått for seg første gang han så noe slikt, for flere tiår siden: Det hele liknet en sommerfugl, en fremmedartet sommerfugl.

 

Anmeldere om Lungeflyteprøven:

«Makaber lesefest! … dette er en stor bok på alle mulige måter … Historien føles dessuten bemerkelsesverdig relevant for egen samtid … «Lungeflyteprøven» en historisk eventyrreise med klare forgreninger inn i nåtidens samfunnsdebatt. Det er virkelig bare å la seg rive med!»

ODA FAREMO LINDHOLM, VG

«Storslått … en mangfoldig og dramatisk beretning som trekker leseren inn fra første stund … en triumf av ei bok … Renberg har i sin første historiske roman greid å samle et stort kildemateriale til en pageturner om forbrytelse og straff … en forrykende og forbløffende historie om Anna Voigt. «Lungeflyteprøven» er en svir av en lesefest som side for side øker i spenning, dramatikk og sterke skjebner»

MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

«Makeløs historisk roman … selv om «Lungeflyteprøven» har litt av kriminalmysteriets logikk og struktur, og sånn sett innimellom kan minne om f.eks. Niemis «Koke bjørn», ligger Renberg nærmere Umberto Eco og «Rosens navn» i skildringen av dragkampen mellom religion og vitenskap, og må vel dessuten sies å by på en ange av Enquist og et hint av Süskinds parfyme … skjønnlitterær prosa fra øverste hylle»

SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

«Strålende roman … med saken mot Anna Voigt som omdreiningspunkt, folder Tore Renberg ut en historisk epoke som dagens mennesker bare har klisjémessige forestillinger om. Å forstå denne epoken, er viktig for å forstå vår egen. Han gjør dette i en fortelling som er medrivende på alle plan. Morsom, tragisk, og i opplysningstidens ånd: Opplysende»

FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

«Renbergs roman «Lungeflyteprøven» er av typen jeg aldri kommer til å glemme. Vi snakker nemlig stor litteratur på så mange måter. Et mesterverk? Gjerne det! … et epos av sjelden kvalitet … Sjelden, svært sjelden, har jeg blitt så opptatt av en skjebne som Anna Voigts, Med sitt språklige mesterskap og sin evne til å drive historia videre [..] skaper altså Tore Renberg en roman som vil bli stående i historia som en av de store i moderne norsk litteratur – stryk gjerne norsk, forresten»

TOR HAMMERØ, NETTAVISEN

Tore Renberg | Sjangersjonglørens mesterverk

Bokprek

Tid: torsdag 14. mars 2024

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

MERK DEG START KL 1800

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev