SKOLEPROGRAM: Sergej Lebedev | Hva de hemmelige Sovjet-arkivene avslører

Den russiske forfatteren Sergej Lebedev (41) har i flere bøker satt søkelys på den sovjetiske undertrykkelsen og dens ettervirkninger i dagens Russland. Nå kommer han på eksklusivt Norges-besøk, til Litteraturhuset Fredrikstad.

OBS: Dette arrangementet er for elever på videregående skole. Det er gratis for alle som melder seg på og forgår i Egalia i 3. etasje. Det samme arrangementet holdes også på kvelden (kl 1800) og er da åpent for alle. Du finner billetter til det åpne arrangementet her.

Den sovjetiske fortiden blir hvitvasket av dagens offisielle Russland: Statlige forbrytelser bagatelliseres eller viskes ut, kriminelle politiske ledere blir glorifisert som beskyttere av moderlandet.  Men bak Vladimir Putins regime og undertrykkende politikk, ligger den brutale fortiden, forseglet i statsarkivene, som et vitne på hva som faktisk har skjedd.

Sergej Lebedev har gjort mange og krevende dypdykk i de hemmelige sovjetiske arkivene under arbeidet med sine bøker. Denne kvelden avslører han hva han har funnet i arkivene og hvordan han har arbeidet for å trenge seg inn i de mørkeste, konfidensielle hjørnene av fortiden til Sovjetunionen.

Lebedev vil «avsløre hvordan Russland skaper sin ondartede politikk om landets fortid og minner – og derigjennom legger grunnlaget for dagens politiske undertrykkelse og aggressive krig».

Sergej Lebedev ble født i Moskva i 1981, men bor i dag i Berlin. Begge foreldrene hans jobbet som geologer i de avsidesliggende områdene av Sovjetunionen.

Photo by James Hill/2 September 2015-Sergey Lebedev, the writer and author, in central Moscow with the Ukraine Hotel in the background.

Lebedev fulgte i foreldrenes fotspor fra han var femten år gammel. Han tilbragte åtte sommere som feltarbeider på geologiske ekspedisjoner lengst nord i Russland og i Sentral-Asia. Her kom han i nærkontakt med de tidligere sovjetiske fangeleirene, GULag. Leirene lå der fortsatt, urørt og ubebodd, etter at de ble stengt ned på midten av sekstitallet.

Senere ble Lebedev journalist, hvor han hovedsakelig fokuserte på temaer som historie og utdanning. Han bidro også som undersøkende journalist.

Siden 2010 har Lebedev skrevet fem romaner, som alle handler om den sovjetiske, skjulte fortiden.  Her tar han for seg virkningen av Stalins undertrykkelse og dens konsekvenser i moderne russisk samfunnsliv.

De fire romanene The edge of the Oblivion, The year of the comet, The people of August og The Goose Fritz er skrevet som en familiehistorie. De danner en slags meta-roman, som utforsker det sovjetiske totalitære traumet fra forskjellige vinkler og skildrer en familie som er preget av disse sårene.

Den femte romanen, Untraceable, er en intellektuell thriller som utforsker den skyggefulle verdenen til de hemmelige russiske tjenestene og deres operasjoner i utlandet.

 Lebedevs bøker er oversatt til 22 språk og er nominert til en rekke store bokpriser.

Samtalen ledes av Ole Torp, mangeårig journalist og korrespondent og programleder i NRK..

Dokumentar- og debattuka Kontrast, 17.-23. april 2023

Dette arrangementet er en del av dokumentar- og debattuka Kontrast, som arrangeres på Litteraturhuset Fredrikstad 17. – 23. april 2023. Du kan kjøpe festivalpass for hele uka eller dagspass lørdag slik at du har adgang til alle arrangementene. Kjøp festivalpass her.

Les mer om Sergej Lebedev her:

In Russia, the new evil is rooted in the old evil, intervju med Sergej Lebedev i The Guradian, 13.2.2021

Intervju i Moscow Times, 21. februar 2021

Lebedev blir intervjuet av Det kongelige danske bibliotek

We Russians are orphans of history, kronikk av Sergej Lebedev i Neuer Zürcher Zeitung 28.2.2022.

The Soviet Union’s neverending disintegration, kronikk av Sergej Lebedev.

SKOLEPROGRAM Sergej Lebedev | Hva de hemmelige Sovjet-arkivene avslører

Dokumentarfestivalen Kontrast Skoleprogram

Tid: onsdag 19. april 2023

Klokken: 14.00 - 15.00

Pris: gratis

Se info om festivalpass nederst i teksten

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Dette arrangementet er en del av dokumentarfestivalen Kontrast 2023. Du kan kjøpe festivalpass til alle arrangementene hele uka her.

KJØP FESTIVALPASS

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev