Søk arrangement
LittSenior: Værste – før, nå og i fremtiden
 • Tid:
  torsdag 2. apr 2020
 • Klokken:
  11:00- 12:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 100,- (inkl. kaffe)
 • Tid:
  torsdag 2. apr 2020
 • Klokken:
  11:00- 12:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 100,- (inkl. kaffe)
LittSenior: Værste – før, nå og i fremtiden

Det er et området som er større enn Bjørvika i Oslo. Nå blir området «det nye Fredrikstad». Men hvor startet det? Jens Olav Simensen gir deg historien bak Værste-området.

Fredrikstad Mekaniske Verksted

Fredrikstad Mekaniske Verksted, FMV, Værste

 

Det begynte i 1870 da Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV) ble etablert. Snart var Værste en av Norges største arbeidsplasser med 2.500 ansatte på det meste. FMV var hjertet i byen, det holdt Fredrikstad i live og i gang, og et enormt område på Kråkerøy-siden ble til industri.

I 1987 var det ubønnhørlig slutt for FMV, men når en dør lukkes, åpnes en annen: På 1990-tallet tok lokale eiere over. Og sakte, men sikkert ble det gamle industriområdet forandret til et moderne byutviklingsarena med kontorbygg, handel og idrettsanlegg.

Men vi har bare sett starten. De neste tiårene vil det skje en voldsom utvikling av Værste-området. Så mange som 20.000 mennesker kan komme til å flytte dit. Arena Fredrikstad, Arena Østfold og nye Frederik II videregående skole skal åpne om få år.

Jens Olav Simensen har skrevet boken FMV – Fra skipsbygging til byutvikling. Han tar oss tilbake i tid, til FMV-tiden, videre til nåtiden – og til fremtidens Værste-område: Hvordan vil nye Fredrikstad se ut om 20 år?

LittSenior er et nytt tilbud på Litteraturhuset Fredrikstad for pensjonister og andre som ikke er opptatt med arbeid eller skole på dagtid. Arrangementene er åpne for alle, og vi håper så mange som mulig vil sitte igjen etter kåseriet for hyggelig samvær.

Det er mulighet for å kjøpe kake etter arrangementet. Kaffe er inkludert i prisen.

NB: Vi vil gjerne at du kjøper billett på forhånd. Det kan du gjøre her på nettsiden eller i Norli bokhandel i gågata. Det vil også være mulig å kjøpe billetter i døra på arrangementsdagen.

Mandag 27. april: Du, din egen «doktor». Om fremtidens helsevesen.

ens Olav Simensen

Jens Olav Simensen (født 1951) er forfatter og foredragsholder. Han har tidligere vært bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og redaktør for Demokraten. Simensen har gitt ut fløere bøker om Fredrikstads historie. Han har også jobbet med kommunikasjon og samfunnskontaklt i Værste AS.

Se flere bilder fra FMVs historie her:

Andre kommende arrangementer

Lørdag 29. feb 2020 kl 23:00
I kveld debuterer KlubbKollektivet med sitt aller første event! Dette blir en spektakulær aften med DJing og VJing.
Søndag 1. mar 2020 kl 12:00
I dette heldagsforedraget tar Terje Tvedt oss gjennom verdenshistorien, fra sivilisasjonens fremvekst til dagens kappløp mellom Kina og USA, og den truende klimakatastrofen.
Mandag 2. mar 2020 kl 19:00
De fleste av oss tar demokratiet for gitt, men hva er egentlig et demokrati?
Tirsdag 3. mar 2020 kl 19:00
Den knyttet østens og vestens riker sammen. Silkeveien har båret herskere som Alexander den store, Djengis Khan og Timur Lenks. Nå blåser stormaktene liv i den eldgamle, sagnomsuste handelsruten igjen.
Onsdag 4. mar 2020 kl 08:00
Hva vet vi om barnefamiliers boligpreferanser?
Onsdag 4. mar 2020 kl 19:00
Møt Anja Cecilie Solvik fra Kristiansund, leder av «Bunadsgeriljaen». 
Load More