Søk arrangement
Poesi i Grenseland: Undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet
 • Tid:
  lørdag 28. aug 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Poesi i Grenseland og Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 200
 • Tid:
  lørdag 28. aug 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Poesi i Grenseland og Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 200
Poesi i Grenseland: Undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet

Iranske poeter danser med norske poeter. Vi trår til med et rykende aktuelt tema under årets festival, «Undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet».

De tre iranske poetene Fatemeh Ekhtesari, Benyamin Farnam og Asieh Amini er invitert sammen med poesistjernen Nils-Øyvind Haagensen, Kathleen Rani Hagen og Freddy Fjellheim. Festivalen har bestilt nye dikt fra alle poetene som i tillegg fremfører dikt fra tidligere samlinger.

Amini fremfører diktene på persisk og hennes gjendikter Marte Huke fremfører diktene på norsk. Fatemeh Ekhtesaris nye dikt er gjendiktet av Nina Zandjani. Fire av Farnams dikt gjendiktes fra persisk av Øyvind Berg og Mohammad Izadi. Alle gjendiktningene er laget spesielt for årets Poesi i Grenseland.

Den dramatiske tematikken er samtidig en poetisk videreføring av en artikkelserie hos Forfatternes klimaaksjon der blant annet den iranske psykologen og forfatteren Emmanuel Shokrian deltar. Slik blir sakprosa en uformell opptakt til sakpoesi.

Kontrabassisten Rodrigo Villagra lager en elektronisk komposisjon som skal danne de klanglige omgivelsene for diktfremføringene, men spiller også akustisk med bue. Han får med seg den danske slagverkeren Emil Norman Kristiansen. Poetene skal bl.a. opptre i en formasjon kjent fra det antikke greske teateret. Vi kaller det en poesiforestilling.

Poesi i Grenseland avvikles i år over to dager. Se mer informasjon under bildene.

Disse møter du:

Asieh Amini er en poet, journalist og menneskerettighetsforkjemper fra Iran.

Marte Huke er forfatter og gjendikter.

Fatemeh Ekhtesari er en iransk kvinnerettighetsaktivist, poet og forfatter.

Benyamin Farnam er filmskaper og poet fra Iran.

Kathleen Rani Hagen er en litterær løsarbeider fra Kristiansand og redaksjonssekretær hos Forfatternes Klimaaksjon.

Nils-Øivind Haagensen er forlagssjef, journalist og poet fra Ålesund

Rodrigo Villagra er kontrabassist, pedagog og en sentral musiker i det østfoldske musikkmiljøet.

Emil Norman Kristiansen er trommeslager og trommeinstruktør.

Freddy Fjellheim er forfatter, redaktør og festivalleder fra Gressvik.

Om Poesi i Grenseland:

Poesi i Grenseland har siden oppstarten i 2011 satset på utradisjonelle fremføringsformer der musikere, kor og dansere inngår i forestillingene, ofte i uvante sammenhenger for den moderne poesien, som i en kirke eller på en musikkfestival. Allerede i vårt andre år viet vi den gjendiktede verdenspoesien oppmerksomhet med et eget arrangement, noe som dessverre ikke er vanlig i Norge.

Våren 2020 inngikk Poesi i Grenseland et samarbeid med Litteraturhuset i Fredrikstad der festivalen tok for seg barn på flukt og flyktninger, med fire poeter, to dansere, en fotograf og to musikere.

Takket være støtte fra Domkirkens menighetsråd, Fredrikstad kommune, Norsk Forfattersentrum, Viken fylkeskommune og en stor bevilgning fra Norsk Kulturråd, kan Poesi i Grenseland under årets festival presentere to oppsetninger over to dager.

Her kan du lese nevnte artikler hos Forfatternes klimaaksjon (NB først i listen en svært skrivefør doktogradsstudent fra Fredrikstad):

Ulydighet og dydighet / Marius Mikkel Kjølstad

Sivil ulydighet / Arne Johan Vetlesen

Teori som praksis / Anders Dunker

More civil disobecience? / Emmanuel Shokrian

Kan Kirken støtte sivil ulydighet? / Biskop Anne Lise Ådnøy

være i forræderiet og ville ut: sivil ulydighet / Wera Sæther

Menneskenes gave / Kathleen Rani Hagen

Søndag 12. september i Domkirken: Missa Mystica

Missa Mystica er kort sagt en messe der natur- og kjærlighetspoesi møter dans, liturgi og musikk. Noen av Norges ypperste poeter deltar: Tone Hødnebø, Aina Villanger og Steinar Opstad. Freddy Fjellheim holder messens læredikt om Maria Magdalena. Aurora Itland (bosatt i Oslo, men oppvokst i Halden) er danser og koreograf.

Vi får også med den internasjonalt kjente norske trompetisten Hilde Holsen. Domkirkens musikalske krefter stiller med Dan René Dahl på orgel og klaver og Birgitte Gudim som dirigent for koret Senza Rigore, samt Knut Henriksen på klarinett. Domprost Kari Mangsrud Alvsvåg og sokneprest Kristin Winlund er liturger.

Andre kommende arrangementer

Tirsdag 17. aug 2021 kl 18:00
Litteraturhuset i Fredrikstad har gleden av å invitere til boklansering for Jan Erik Fjells siste roman "Ringmannen".
Fredag 27. aug 2021 kl 20:00
Tantene fra Fredrikstad er tilbake etter mange år. Opplev det legendariske rockebandet fra Fredrikstad.
Torsdag 2. sep 2021 kl 18:00
Velkommen til åpningskveld med lokal festaften og konsert. Årets tema for Ord i Grenseland er "Kjære mor".
Fredag 3. sep 2021 kl 18:00
Årets festivaltema er "Kjære mor". Vi får samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre sider er belyst.
Lørdag 4. sep 2021 kl 10:30
Årets festivaltema er "Kjære mor". Vi får samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre sider er belyst.
Mandag 6. sep 2021 kl 19:00
Ta valgene før fisken begynner å lukte. Det er Anita Krohn Traaseths råd i hennes nye og personlige bok om ledelse «Fisken på disken».
Load More