Søk arrangement
Poesi i Grenseland: Undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet
 • Tid:
  lørdag 28. aug 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Poesi i Grenseland og Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 200
 • Tid:
  lørdag 28. aug 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Poesi i Grenseland og Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 200
Poesi i Grenseland: Undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet

Iranske poeter danser med norske poeter. Vi trår til med et rykende aktuelt tema under årets festival, «Undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet».

De tre iranske poetene Fatemeh Ekhtesari, Benyamin Farnam og Asieh Amini er invitert sammen med poesistjernen Nils-Øyvind Haagensen, Kathleen Rani Hagen og Freddy Fjellheim. Festivalen har bestilt nye dikt fra alle poetene som i tillegg fremfører dikt fra tidligere samlinger.

Amini fremfører diktene på persisk og hennes gjendikter Marte Huke fremfører diktene på norsk. Fatemeh Ekhtesaris nye dikt er gjendiktet av Nina Zandjani. Fire av Farnams dikt gjendiktes fra persisk av Øyvind Berg og Mohammad Izadi. Alle gjendiktningene er laget spesielt for årets Poesi i Grenseland.

Den dramatiske tematikken er samtidig en poetisk videreføring av en artikkelserie hos Forfatternes klimaaksjon der blant annet den iranske psykologen og forfatteren Emmanuel Shokrian deltar. Slik blir sakprosa en uformell opptakt til sakpoesi.

Kontrabassisten Rodrigo Villagra lager en elektronisk komposisjon som skal danne de klanglige omgivelsene for diktfremføringene, men spiller også akustisk med bue. Han får med seg den danske slagverkeren Emil Norman Kristiansen. Poetene skal bl.a. opptre i en formasjon kjent fra det antikke greske teateret. Vi kaller det en poesiforestilling.

Poesi i Grenseland avvikles i år over to dager. Se mer informasjon under bildene.

Disse møter du:

Asieh Amini er en poet, journalist og menneskerettighetsforkjemper fra Iran.

Marte Huke er forfatter og gjendikter.

Fatemeh Ekhtesari er en iransk kvinnerettighetsaktivist, poet og forfatter.

Benyamin Farnam er filmskaper og poet fra Iran.

Kathleen Rani Hagen er en litterær løsarbeider fra Kristiansand og redaksjonssekretær hos Forfatternes Klimaaksjon.

Nils-Øivind Haagensen er forlagssjef, journalist og poet fra Ålesund

Rodrigo Villagra er kontrabassist, pedagog og en sentral musiker i det østfoldske musikkmiljøet.

Emil Norman Kristiansen er trommeslager og trommeinstruktør.

Freddy Fjellheim er forfatter, redaktør og festivalleder fra Gressvik.

Om Poesi i Grenseland:

Poesi i Grenseland har siden oppstarten i 2011 satset på utradisjonelle fremføringsformer der musikere, kor og dansere inngår i forestillingene, ofte i uvante sammenhenger for den moderne poesien, som i en kirke eller på en musikkfestival. Allerede i vårt andre år viet vi den gjendiktede verdenspoesien oppmerksomhet med et eget arrangement, noe som dessverre ikke er vanlig i Norge.

Våren 2020 inngikk Poesi i Grenseland et samarbeid med Litteraturhuset i Fredrikstad der festivalen tok for seg barn på flukt og flyktninger, med fire poeter, to dansere, en fotograf og to musikere.

Takket være støtte fra Domkirkens menighetsråd, Fredrikstad kommune, Norsk Forfattersentrum, Viken fylkeskommune og en stor bevilgning fra Norsk Kulturråd, kan Poesi i Grenseland under årets festival presentere to oppsetninger over to dager.

Her kan du lese nevnte artikler hos Forfatternes klimaaksjon (NB først i listen en svært skrivefør doktogradsstudent fra Fredrikstad):

Ulydighet og dydighet / Marius Mikkel Kjølstad

Sivil ulydighet / Arne Johan Vetlesen

Teori som praksis / Anders Dunker

More civil disobecience? / Emmanuel Shokrian

Kan Kirken støtte sivil ulydighet? / Biskop Anne Lise Ådnøy

være i forræderiet og ville ut: sivil ulydighet / Wera Sæther

Menneskenes gave / Kathleen Rani Hagen

Søndag 12. september i Domkirken: Missa Mystica

Missa Mystica er kort sagt en messe der natur- og kjærlighetspoesi møter dans, liturgi og musikk. Noen av Norges ypperste poeter deltar: Tone Hødnebø, Aina Villanger og Steinar Opstad. Freddy Fjellheim holder messens læredikt om Maria Magdalena. Aurora Itland (bosatt i Oslo, men oppvokst i Halden) er danser og koreograf.

Vi får også med den internasjonalt kjente norske trompetisten Hilde Holsen. Domkirkens musikalske krefter stiller med Dan René Dahl på orgel og klaver og Birgitte Gudim som dirigent for koret Senza Rigore, samt Knut Henriksen på klarinett. Domprost Kari Mangsrud Alvsvåg og sokneprest Kristin Winlund er liturger.

Andre kommende arrangementer

Onsdag 16. jun 2021 kl 17:00
Vi inviterer hele familien til dans og sprell  i sola på Blomstertorvet. Dette arrangementene er en del av våre utendørsarrangementer i juni.
Onsdag 1. sep 2021 kl
Litteraturfestivalen Ord i Grenseland arrangeres fra den 1. til den 5. september. Årets festival har fått navnet «Kjære mor».
Mandag 6. sep 2021 kl 19:00
Ta valgene før fisken begynner å lukte. Det er Anita Krohn Traaseths råd i hennes nye og personlige bok om ledelse «Fisken på disken».
Torsdag 16. sep 2021 kl 19:00
Forfatter Thorvald Steen og psykiater, forfatter og professor Finn Skårderud om kunst og galskap.
Torsdag 23. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Mandag 27. sep 2021 kl 18:30
Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har i løpet av de fem siste årene doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Load More