Ord i Grenselands 10-årsjubileum 2020

2020 er jubileumsår for Ord i Grenseland. Da gjennomfører vi festivalen for 10. gang. Dette skal synes, og det skal merkes. Både blant barn, ungdom og voksne i Fredrikstad, og blant forfattere og forlag i Norge og Norden.

I jubileumsåret gir vi ordet og scenen til norske og skandinaviske kvinner, som på hver sin måte løfter frem litteratur gjennom sine romaner, dikt, sanger, dokumentarer, kommentarer og i debatter.

Program fredag 4. september (to bolker).

kl. 1800: Del 1: Festivalåpning og lokal festaften (DEL 1)

Festivalåpning ved Camilla Eidsvold, lokal festaften, prisutdeling av Fredrikstad Næringsforenings pris Fredrik Halvorssens legat, musikalsk innslag ved Sunniva Berg, debutantmøte med Ida Fjeldbraaten og Livet illustrert med Lisa Aisato. Kr. 250/200 eks billettavgift

kl. 21.00 Del 2: Fosses dikt

Samtale mellom Anne Marit Jacobsen og Anne Fjellro etterfulgt av diktkonsert med Anne Marit Jacobsen og Sinikka Langeland. Kr. 250/200 eks billettavgift

Klikk her for festivalpass og dagspass

 

Festivalåpning og lokal festaften (DEL 1)

Festivalåpning ved Camilla Eidsvold

Årets festival åpnes av Camilla Eidsvold, en ildsjel i det lokale kulturlivet i Fredrikstad og nå i Østfold. Etter flere år i den politiske ledelsen i Fredrikstad, i formannskapet og som leder av Kulturutvalget, er Camilla nå Fylkesråd for kultur og integrering i det nye Viken. Vi er stolte av at Camilla kaster glans over årets festival og skyter startskuddet for Ord i Grenseland 2020.

Lokal festaften

Første del av åpningskvelden er viet lokale forfattere og en musiker. Gled deg til musikk, illustrasjon og litteratur fra vårt eget område!

Prisutdeling

Også i år deler vi ut Fredrikstad Næringsforenings pris Fredrik Halvorssens legat. Prisen deles ut til en lokal forfatter.

Musikalske innslag ved Sunniva Berg.

Sunniva Berg er et musikalsk multitalent fra Skjeberg. Hun begynte med klassisk sang, men har med årene beveget seg mer over i grenseland mellom folkemusikk og jazz, og hun mestrer et stort antall instrumenter. Hun har en unik evne til å formidle historier på tvers av tid, sjangre og landegrenser. På Ord i Grenseland har hun fått stikkordene kvinner og fortellinger. Kjenner vi Sunniva Berg rett, blir resultatet magisk.

Debutantmøte

Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss

Ida Fjeldbraaten er født i 1984 og er fra Fredrikstad. I år debuterte hun som forfatter av romanen «Jerv». Boken mottatt strålende kritikker! Jerv er en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Det er en roman om dyret i mennesket, og mennesket i dyret. Romanen utforsker dyreparken som overskuddsfenomen. Hva skjer på et sånt sted når samfunnet utenfor bryter sammen? Vi får høre Ida lese utdrag fra boken sin, og vi møter henne i samtale med Christine Ellefsen Haugsten.

 

 

 

 

 

Livet illustrert med Lisa Aisato er dessverre avlyst. Men i stedet får vi gjevt besøk av Chantal Garand og Live Skullerud.

Vår canadiske forfatter

Chantal Garand (f. 1956) vokste opp i Victoriaville, en liten by i den fransktalende provinsen Québec i Canada. Hun er utdannet sosionom. I Canada har hun tilbrakt flere år med indianersamfunnene Cree og Atikamekw, og i kjølvannet av Rwandakrisen i 1994 bodde hun et år i telt i flyktningleir i Tanzania. Etterpå flyttet hun til Sør-Afrika med sin norske mann. Her lærte hun seg norsk og skrev lyrikk for en kanadisk sanger. Fire år senere flyttet hun til et småbruk i Engelsviken ved Fredrikstad. Etter å ha jobbet i femten år med integrering av flyktninger i Norge, er hun nå forfatter på heltid.

Natalia Z. ble utgitt i Canada i 2018 og er hennes første roman. Romanen kom til finalen i utdelingen for Nye stemmer i litteraturen i 2020 på bokmessen Trois-Rivières. Romanen er også oversatt til ukrainsk. Natalia Z. tar opp essensielle spørsmål ved det å søke sin identitet og opprinnelse, men også om et menneskes rett til å tie om sin fortid. I 2015 utga hun fortellingen Un hibou, un Égyptien et l’étrangère (En ugle, en egypter og den fremmede kvinnen) som vant non-fiction-prisen Prix du récit de Radio Canada.

Chantal bokbades av Kristi Knutsen.

Kroppens poesi

Live Skullerud (24) har en bachelor i utøvende dans fra Universitetet i Stavanger, inkludert et internasjonalt semester ved Fontys Hogeschool voor de Kunsten i Tilburg, Nederland. Hun jobber nå skapende og utøvende i egne og andres prosjekter med base i Stavanger og hjembyen Fredrikstad, i tillegg til å danse for kompaniet Hagit Yakira Dance. I 2020 er Live «årets spire» i mentorordningen SPIRE, et samarbeid mellom Tou Scene og Regional Arena for Samtidsdans i Stavanger, og deltager i Panta Rei Danseteaters talentprogram TILT Grow.

Live engasjerer seg i å skape og utøve dansekunst med et ønske om å formidle dans til et bredt publikum, og er i eget arbeid opptatt av å skape et lekent, poetisk uttrykk i grenseland mellom det personlige og det universelle, med utgangspunkt i idéer om identitet og menneskelig samspill.

Vi møter Live i egen dans og i samtale med  Anne Fjellro.

Kl 2100: Del 2: Fosses dikt

Andre del av åpningskvelden er viet en av våre aller største diktere: Jon Fosse. Vi møter en av våre kjæreste tolkere av Fosses dikt, Anne Marit Jacobsen, i en samtale, før vi hengir oss til diktene.

En elsket kunstner

En samtale mellom Anne Marit Jacobsen og Anne Fjellro

Ord i Grenseland har gleden av å invitere til et møte med Anne Marit Jacobsen, der hun får fortelle mer om sitt liv som skuespiller og som formidler – særlig av Jon Fosses dikt. Vi møter henne i samtale med Anne Fjellro. Kvelden avsluttes med forestillingen «Ro mitt hav» med Anne Marit Jacobsen og Sinikka Langeland.

Anne Marit har mottatt utallige priser for sin innsats og ble i 2018 kommandør av St. Olavs orden. Hun har utviklet flere forestillinger/konserter med prosa og lyrikktekster i samarbeid med forskjellige musikere. I 2019 ble hun bedt om å gi ut en diktsamling med tekster av Jon Fosse. Det var Fosse selv som ønsket dette. Det er tekster fra denne boka som danner stammen i hennes nye prosjekt «Ro mitt hav.»

Ro mitt hav

Foto: Oddleiv Apneseth

En diktkonsert med Anne Marit Jacobsen og Sinikka Langeland

I forestillingen «Ro mitt hav» formidler Anne Marit Jacobsen sine utvalgte dikt av Jon Fosse. Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd. Musikken er komponert og fremføres av en av våre fremste folkemusikere, Sinikka Langeland. Sinikka har en imponerende merittliste med 16 soloutgivelser og flere bestillingsverk med store jazzmusikere. Hennes hovedinstrument er kantele og sang. Forestillingen er en lyrisk og vakker reise inn i Jon Fosses lyrikk. Kom og nyt!

Slutt kl 2300

 

Pris for del 2: Fosses dikt: Kr 250

Under 25: kr 200

Ord i Grenseland fredag

Bokprek

Tid: fredag 04. september 2020

Klokken: 18.00 - 23.00

Pris: Se oversikt ,-

Arrangør: Ord i Grenseland

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev