Vi går tilbake til røttene og har valgt grenseland som overordnet tema denne gangen. Det handler om historiske grenseland, så vel som psykologiske grenseland. Det handler om identitet, samfunn, geografi, alder, og om kjønn. I grenselandet ligger det uendelige muligheter for spennende møter og samtaler.
Selve festivalen starter torsdag den 1. september. Men allerede fra mandag 29. august er vi igang med program for skolene og enkelte arrangement i Gamlebyen.
SLIK KJØPER DU BILLETTER: Følg denne billettlenken. I kolonnen til høyre finner du billetter til alle arrangementene på festivalen. Her er det også ulike festivalpass. Velg det antall billetter per arrangement. Du kan velge billetter til så mange arrangement si vil. Når du har valgt deg ut de du ønsker, går du opp igjen til knappen «BESTILL». Fyll inn navn, epost og telefon. Billettene sendes til din epost/telefon. Har du spørsmål? Send en epost til anne@litthusfred.no, så hjelper vi deg.
PROGRAM: Ord i Grenseland 2022
TORSDAG 1. SEPTEMBER
Kl 1800 Åpning av festivalen på Litteraturhuset Fredrikstad
Åpning ved ny kultursjef: Tora Klevås
Prisutdeling av Fredrik Halvorsens legat
Samtale med prisvinner
Presentasjon av Fredrikstads friby-forfatter
Samtale med forfatteren. Ledet av ordfører Siri Martinsen.
OBS! Kl 2100 Lokal festaften på Hoi Polloi. Speed-date med lokale forfatterstjerner!
FREDAG 2. SEPTEMBER
Kl 1800 Grenselandforedraget: Henki – 40 åretter
Arve Juritzen, forfatter og forlegger Henki Hauge Karlsen jobbet som på bartender på restauranten Papillon i Fredrikstad tidlig på 80-tallet. Han var ung, homofil – og hiv-smittet, et virus Norge hadde lite kunnskap om, men desto mer frykt. Da det ble kjent at Henki var hiv-positiv, mistet han jobben. Dette ble starten på en tre år lang kamp for å få jobben tilbake, samtidig som saken gjorde Henki til den første i Norge som stod åpent frem som hiv-positiv og aids-syk. Saken fikk enorm oppmerksomhet i mediene, hvor en overlege blant annet foreslo at de HIV-smittede skulle få tatovert et kors på et lett synlig sted i lyskepartiet som et smittereduserende tiltak. Henki Hauge Karlsen vant til slutt i Høyesterett i 1988, men døde kort tid etterpå. Seieren gjorde ikke livet til Henki bedre, men fikk enorm betydning for hiv-positives rettigheter. I samarbeid med Henki skrev Arve Juritzen biografien «Henki : han ga AIDS et ansikt» i 1987. Fredag 2. september kommer han til Ord i Grenseland med et spesialskrevet foredrag om Henki og hva slags avtrykk hans fortelling har satt – 40 år.
Niviaq Korneliussen, som opprinnelig skulle holde foredrag, var forhindret.
LØRDAG 3. SEPTEMBER
OBS: Niviaq Korneliussen (er dessverre forhindret fra å komme.)