Søk arrangement
Oppgjøret som aldri kom
 • Tid:
  tirsdag 1. jun 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
Se sendingen her.
 • Tid:
  tirsdag 1. jun 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
Se sendingen her.
Oppgjøret som aldri kom

Det er ti år siden 22. juli. I disse ti årene etter terrorangrepet har vi hatt mulighet til å ta et generaloppgjør med de brune kreftene i samfunnet vårt. Hvorfor har vi ikke klart det?

77 mennesker blir brutalt og kaldblodig drept i regjeringskvartalet og på Utøya. Vi tar terroristen og dømmer han til 21 års forvaring. Men oppgjøret tar vi aldri. Rasisme og høyreradikalt tankegods lever og øker midt iblant oss. Hva gikk galt etter den 22. juli – og hva gjør vi nå?

I denne samtalen møter vi mennesker som på ulike måter ble og er preget av 22. juli.

Ordstyrer: Anne Fjellro, programansvarlig Litteraturhuset Fredrikstad.

Det er åpent for 30 publikummere. Husk å hente ut gratisbillett! Arrangementet sendes også digitalt.

Disse møter vi:

Kadafi Zaman, er journalist for TV2. Kadafi har dekket flere drapssaker og katastrofer. Han rapporterte både fra Utøya og fra rettssaken som fulgte, og han var tett på ofre og pårørende. Han tar oss med tilbake til dagen terroren rammet oss og til rettssaken som fulgte.

Jon Ivar Nygård (Ap) ble valgt til ordfører i Fredrikstad i september 2011, bare noen måneder etter angrepet som rammet hans eget parti. Hvordan preget 22. juli de første dagene hans som ordfører, hvordan preget det arbeidet hans årene etterpå, og hvordan ser han på det i dag?

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam (Ap) ble født i 1988 i Sri Lanka. I 2011 overlevde Kamzy Gunaratnam terrorangrepet på Utøya. Nå er  hun ute med boken «Din kamp er min kamp» der hun tar kontakt med terroristen. Anders Behring Breivik er et offer for et samfunn som sviktet ham under oppveksten, skriver Kanzy. (Foto: Oslo kommune/Sturlason)

Sindre Lysø er Generalsekretær i AUF og fra Rygge. Sindre var lokallagsleder i AUF Moss og Omegn da han som deltaker på AUFs sommerleir 2011 overlevde  massakren på Utøya. I dag er Sindre svært engasjert i 22. juli og leder prosjektgruppa som skal bistå og rådgi de tre organisasjonene med hvordan de kan sette 22. juli-tematikken på dagsorden.

Erik Kruse

Erik Kruse er  forebyggende koordinator i Fredrikstad kommune og er viktig i kommunes innsats mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Kruse er opptatt av at kommunen ikke senker skuldrene i arbeidet med å forebygge framvekst av ekstreme miljøer, også i perioder hvor det kan se ut som aktiviteten avtar. Det å ha gode lokalsamfunn som er opptatt av inkludering, mangfold og at alle skal ha en plass, er faktisk god forebygging på alle nivåer, sier Erik Kruse.

Linda

Linda Tinuke Strandmyr er samfunnsdebattant og nestleder i Agenda X, ved antirasistisk senter. Hun er utdannet lærer og har kjempet lenge for antirasisme, antidiskriminering og fattigdomsbekjempelse. Hun er spesielt opptatt av rasisme i skolen og skolenes håndtering av rasisme og konsekvensene av opplevd rasisme for barn og unge.

Andre kommende arrangementer

Onsdag 16. jun 2021 kl 17:00
Vi inviterer hele familien til dans og sprell  i sola på Blomstertorvet. Dette arrangementene er en del av våre utendørsarrangementer i juni.
Lørdag 28. aug 2021 kl 19:00
Iranske poeter danser med norske poeter i årets Poesi i Grenseland. Temaet i år er undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet.
Onsdag 1. sep 2021 kl
Litteraturfestivalen Ord i Grenseland arrangeres fra den 1. til den 5. september. Årets festival har fått navnet «Kjære mor».
Mandag 6. sep 2021 kl 19:00
Ta valgene før fisken begynner å lukte. Det er Anita Krohn Traaseths råd i hennes nye og personlige bok om ledelse «Fisken på disken».
Torsdag 16. sep 2021 kl 19:00
Forfatter Thorvald Steen og psykiater, forfatter og professor Finn Skårderud om kunst og galskap.
Torsdag 23. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More