Søk arrangement
Kaja Schjerven Mollerin om Susan Sontag
 • Tid:
  mandag 4. nov 2019
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Sal
  Thygesen
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 80,-
 • Tid:
  mandag 4. nov 2019
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Sal
  Thygesen
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 80,-
Kaja Schjerven Mollerin om Susan Sontag

Susan Sontag var en av USAs ledende intellektuelle. Forfatter og anmelder Kaja Schjerven Mollerin forteller om Sontags tenkning om hvordan vi mennesker ordner en kaotisk verden slik at vi skal klare å oppfatte den.

Den amerikanske forfatteren og kulturkritikeren Susan Sontag (1933-2004) var det hun selv en gang betegnet som «en hardnakket ikke-spesialisert skribent».

Hun etterlot seg en uryddig og overskuddspreget produksjon, bestående av essays, romaner, noveller, skuespill, filmmanus, dagbøker, intervjuer og brevvekslinger, og hun engasjerte seg i sin tids store politiske spørsmål.

Hun skrev med stor letthet om kompliserte emner, samtidig som en stadig voksende interesse for moralspørsmål tilførte tekstene et alvor som med årene fikk ulike fasetter. Kaja Schjerven Mollerin har skrevet boken I denne verden – en bok om Susan Sontags tenkning rundt forholdet mellom estetikk og etikk. Det er også en bok om hvordan moralspørsmål, for oss alle, er innvevd i hverdagslivet, om hva vi tillegger verdi, om den dype erkjennelsesprosessen det er å vite hva man føler, forstå hvor man ser fra, for å kunne åpne seg for verden.

Kaja Schjerven Mollerin skriver: «Det er også her hun skriver mest utførlig om taksonomi, om hvordan vi ordner verden, både i den mest konkrete forstand – på et historisk museum, for eksempel, hvor de ulike gjenstandene blir sortert og rangert etter bestemte prinsipper – og i en mer utvidet forstand: hvilke føringer kulturen legger for hvordan vi skal tenke, føle og handle.»

Susan Sontag (1933-2004) var en amerikansk forfatter, skribent og feminist. Hun er kjent for sin innsats for menneskerettigheter og som en skarp kritiker av Bush-regimet i USA, særlig krigen mot Irak, og også av staten Israel og okkupasjonen av Palestina.

Sontag ble født Susan Rosenblatt i en jødisk familie av tysk-litauisk opprinnelse i USA, som datter av en kjøpmann. Moren var lærerinne. Hun ble oppdratt av besteforeldrene, da foreldrene var i Kina. Da hun var seks år døde faren av tuberkulose, og moren giftet seg på nytt. Hennes stefars navn var Sontag. 14 år gammel møtte hun forfatteren Thomas Mann, og 16 år gammel, i 1949, begynte hun å studere fransk, litteratur og filosofi ved universitetet i Chicago. Allerede i 1950 giftet hun seg med sosiologen Philip Rief, og fikk en sønn. Sammen med mannen publiserte hun en studie over Sigmund Freuds innflytelse på den moderne kultur. Siden 1970-talletlevde hun i et forhold med fotografen Annie Leibovitz.

Kaja Schjerven Mollerin.
Foto:Julie Pike

Kaja Schjerven Mollerin (f. 1980) er kritiker i Klassekampen, tidligere redaktør av Vinduet og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Agora. Hun har doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo, og hennes avhandling om Susan Sontag, I denne verden, ble utgitt i bokform. Hun har også utgitt bøkene Seks fot under. Om Hans Herbjørnsruds forfatterskap (2011) og Sammen, hver dag. Om fellesskap i litteraturen (2012), og boken om Handke-debatten sammen med Henning Hagerup. I 2012 ble hun kåret til Årets kritiker. Samme år fikk hun Anders Jahres kulturpris.

 

 

 

 

Resten av vårt program finner du her!

Andre kommende arrangementer

Lørdag 18. jul 2020 kl 19:00
Magnus dykker dypere inn i sitt eget liv, til inspirasjon og latter for publikum.
Onsdag 9. sep 2020 kl 09:00
Digital markedsføring er helt sentralt i bedriftens verdiskaping.
Torsdag 10. sep 2020 kl 19:00
Publikum kan spørre de to humoristene om hva som helst!
Mandag 14. sep 2020 kl 19:00
Et foredrag om kvinner som orker for mye! NB Eksternt billettsalg.
Tirsdag 15. sep 2020 kl 19:00
Foredrag med den svenske brannmannen Lasse Gustavson. NB Eksternt billettsalg.
Fredag 9. okt 2020 kl 20:00
MONNE har siden ung alder lagd og skrevet musikk om tanker, drømmer og forhåpninger til livet.
Load More