Søk arrangement
AVLYST ** Økonomi: Mørke skyer på horisonten ** AVLYST
 • Tid:
  mandag 30. mar 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • Gratis
Gratis inngang
 • Tid:
  mandag 30. mar 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • Gratis
Gratis inngang
AVLYST ** Økonomi: Mørke skyer på horisonten ** AVLYST

Øystein Olsen styrer renten din, passer på bankene og norsk økonomi – og forvalter over 10.000 milliarder kroner. Møt Norges sentralbanksjef i samtale med økonomikommentator og professor Einar Lie.

Hva er utsiktene for norsk økonomi de neste årene? Hvor oljeavhengige er vi egentlig, hvilke konsekvenser kan et lavere aktivitetsnivå på norsk sokkel få for verdiskapning, sysselsetting og offentlig forbruk, og hvor godt rustet er vi til å håndtere omstillingene som kreves?

De siste ukene har coronavirus-utbruddet skapt stor usikkerhet i markedene. Samtidig har oljeprisen falt betydelig. Hvordan kan dette påvirke norsk økonomi på lang sikt?

Sentralbanksjefen kommer til Litteraturhuset Fredrikstad og innleder med foredraget «Nye utfordringer for norsk økonomi».

Utsiktene i Norges økonomi blir altså temaet når en av Norges fremste eksperter på økonomisk historie, Einar Lie, setter seg ned i samtale med landets mektigste finansmann, Øystein Olsen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Norges Bank

Øystein Olsen (først 1952) ble sentralbanksjef i 2011. Han ble først oppnevnt for perioden fram til utgangen av 2016, og er senere gjenoppnevnt for perioden fram til utgangen av 2022.

Han startet karrieren i Statistisk sentralbyrå, etterhvert som forskningsdirektør og administrerende direktør.

Da han jobbet i Finansdepartementet, som ekspedisjonssjef og leder av Økonomiavdelingen 1999-2005, var han en av arkitektene bak etableringen av inflasjonsmålet og handlingsregelen for finanspolitikken i Norge.

Einar Lie (født 1965) er sosialøkonom og historiker, og er professor i historie ved Universitetet i Oslo.

Lie er en ledende forsker innen nyere norsk økonomisk historie, og har utgitt en rekke bøker og vitenskapelige publikasjoner. Han er utdannet cand.polit i sosialøkonomi ved UiO i 1991, og dr.philos i historie samme sted 1996. Lie har hatt forskeropphold ved INSEE i Paris, ved Lancaster University, Oxford University og UC Berkeley.

En stor del av hans forskning er knyttet til utformingen av økonomisk politikk i et historisk perspektiv, særlig forholdet mellom vitenskap, administrasjon og politikk.

Lie har skrevet bøkene om Finansdepartementets historie og har også bidratt til en rekke forskningsarbeider om norsk nærlingslivshistorie og statlig eierskap. Lie har gitt ut en rekke bøker.

Einar Lie er en aktiv spaltist, blant annet i Aftenposten, og mye benyttet foredragsholder og deltar ofte i den offentlige debatt omkring bedriftshistorie, økonomisk historie og økonomisk politikk.

Andre kommende arrangementer

Tirsdag 31. mar 2020 kl 19:00
Forfatter og språkforsker Helene Uri tar for seg språkets finurligheter.
Torsdag 2. apr 2020 kl 18:00
Foredrag med professor Ingvard Wilhelmsen. NB! Eksternt billettsalg.
Torsdag 2. apr 2020 kl 11:00
Det er et området som er større enn Bjørvika i Oslo. Nå blir området "det nye Fredrikstad". Men hvor startet det? Jens Olav Simensen gir deg historien bak Værste-området.
Torsdag 2. apr 2020 kl 20:00
EKSTRA pga av stor pågang. Foredrag med professor Ingvard Wilhelmsen. NB! Eksternt billettsalg.
Load More