Velkommen til boklansering i Hagerups hage (Savoy Terrasse).
Mette Werners nye roman handler om et langvarig kjærlighetsforhold mellom to kvinner. En vakker og sår beretning om et samlivs mange fasetter. Møt henne i samtale med Gerd Brantenberg.
For få år siden ble Mette Werners samboer uventet syk og døde. Da den tyngste sorgen var gjennomlevd, kom idéen om å skrive en hyllest til kjærligheten, en roman der den første setningen skulle være: «Det var i Mexico hun begynte å drikke rødvin til sjokoladekake.»
Resultatet har blitt en tekst som vil sette spor både i hjertet og tanken. En naken fortellerstemme inviterer leseren til å reflektere over kjærligheten sånn den trer fram på en reise nedover livets elv hvor skinnende lys veksler med tett mørke og alle naturens farger imellom. Som den argentinske sangeren Mercedes Sosa synger i sin Zamba fra Himmelen: «Livet er denne elven av mirakler og smerte.»
METTE WERNER har reist mye og har oppholdt seg over tid både i og utenfor Europa. I 1978 debuterte hun som forfatter med en novelle i tidsskriftet Vinduet. I tillegg til noveller har hun skrevet artikler, hørespill, filmmanus og romaner. Hun har vunnet flere priser, blant annet for novellefilmen Reisen.
Rundt årtusenskiftet bodde Mette en del år i Fredrikstad. Her underviste hun på Kråkerøy Ungdomsskole samtidig som hun var knyttet til Karivold film på Sellebakk som manusforfatter. Hun også var aktiv i International Women’s Association (IWA) på St. Croix-huset.
Nå er hun tilbake og stortrives som østfolding når hun kan tilbringe lange somre på Onsøykysten og ha vinterhi i Fredrikstad sentrum med skrivebordet vendt mot livet på elva.
GERD BRANTENBERG er godt kjent for mange lesere. I 1977 ga hun ut den feministiske satiren Egalias døtre som storsalen på Litteraturhuset i Fredrikstad er oppkalt etter. Boka ble raskt en internasjonal bestselger som fortsatt kommer i nye opplag, nå senest i Frankrike og Japan. Mange lesere har også hatt stor glede av St. Croix-trilogien som tar utgangspunkt i forfatterens egen oppvekst i Fredrikstad på 50-tallet.
Gerd Brantenberg er dessuten kjent som kvinneaktivist og samfunnsdebattant. På 70-tallet var hun engasjert i kvinnebevegelsen og med på å stifte blant annet Tverlitterært Kvinneforum, et forum for skapende og formidlende kvinnelige litteraturarbeidere (1978 – 1992). Hun er fortsatt aktiv som forfatter.