Etter fem år og fem bøker er Jan Ove Ekeberg kommet til sin siste bok om Den siste vikingkongen, bygd over den utrolige livshistorien til Harald Hardråde. Hør Jan Ove Ekeberg fortelle om sin egen reise inn i dette universet.

Det er få som kan fortelle om vikingtiden slik Jan Ove Ekeberg kan, både i romanene sine og i foredragene han holder. I bøkene fletter han sammen virkelige og oppdiktede skikkelser og hendelser, og maler et rikt bilde av Norges siste vikingkonge – og den tiden han levde i.

I 2016 kom den første boken i en serie som Ekeberg nå avslutter. Serien følger Harald Sigurdsson (1015–1066), kjent som Harald Hardråde. Harald levde et eventyrlig liv, som det er lett å bli grepet av. 15 år gammel sto han sammen med broren, Hellig Olav, på Stiklestad. Etter brorens død flyktet han gjennom Russland og dukket opp igjen i Konstantinopel. Her var han var leiesoldat i den bysantinske Væringgarden. Deretter reiste han hjem igjen, for å bli norsk konge, og i 1066 forsøkte han altså å erobre England.

I Jan Ove Ekebergs siste bok Dødens hærfører, møter vi Harald som enehersker i Norge. Han har en eneste drøm: Han vil gjenskape det gamle Nordsjøriket med Norge, Danmark og England styrt av én og samme konge.

Jan Ove Ekeberg (f. 1954) er født i Skedsmo og bor i Fredrikstad. Han har lang erfaring som journalist og var i en årrekke programleder for Økonominyhetene på TV2 Nyhetskanalen. Ekeberg debuterte som forfatter i 1996 med en biografi om Gro Harlem Brundtland, og har senere skrevet flere dokumentarbøker, barnebøker og romaner for voksne.

Han nådde et stort publikum med den historiske trilogien I sverdets tid (2011–13). Første bind i romanserien Den siste vikingkongen, som handler om Harald Hardrådes liv, ble lansert våren 2016 og fikk terningkast 6 av Dagbladets anmelder. De senere bindene i romanserien har alle fått strålende kritikker, og serien er så langt utgitt i Tyskland, Danmark og Bulgaria.

Det er overhodet ikke en tøddel av tvil om at Ekeberg kan denne epoken i norgeshistorien på fingrene, og at han mestrer de fortellermessige og litterære grepene som skal til for å innlemme leseren fra første til siste side. Ekeberg skriver medrivende, og en fornemmer at Harald og hans hardkokte, sverdsvingende våpenbrødre strekker seg mot oss som tause talende gjennom decenniene.

 Christen Hvam, Fredriksstad Blad

Norges siste vikingkonge

Historisk foredrag

Tid: onsdag 01. desember 2021

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 120 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

KJØP BILLETT

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev