Norges farligste mann

Hvem er farligst i landet her? Mange vil peke på Ghulam Abbas, lederen av den såkalte B-gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og som flere hevder er den største og farligste forbryterorganisasjonen landet har sett. 

Abbas er norsk-pakistaner og ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. I dag er han familiefar og miljøarbeider i Oslo, og han tar sosionomutdanning.

Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år møtt Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge. Resultatet er boken Gudfaren – om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen.

I boken forteller Abbas om en fin barndom med varme foreldre, møtet med den norske skolen, utfordringen med norskfaget, den økende rasismen mot «utlendingene», fallet fra skolen, den ville ungdomstiden, om merkeklær og pengejag, tyverier og blind vold, om hasjrøyking og salg av narkotika, gjengkrig, drapsforsøk og skytingen på Aker Brygge, om rettssaker og årene i fengsel – og ikke minst: Hvordan han kom seg ut av dette miljøet, stiftet familie og etablerte et liv som en normal, godt integrert familiemann.

Vi møter Ghulam Abbas og Kjetil Østli i en samtale om et lukket og myteomspunnet miljø. Det handler også om frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet. Kort sagt: den vanskelige integreringen – fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.

Samtalen ledes av Kjell Jørgen Holbye

Ghulam Abbas (1977) var kriminell frem til 2007. Han har sonet i flere år og er nå halvveis i sosionomutdanningen. I dag jobber I dag jobber Abbas som ungdomsarbeider i Oslo kommune, der hjelper han yngre versjoner av seg selv. han som miljøarbeider i bydel Alna og driver sitt eget AS: Gatekapital.

Kjetil S. Østli (f. 1975) er journalist og har tidligere skrevet for Aftenposten og A-magasinet. Han har vunnet både Arne Hestnes-prisen og NTBs språkpris. Han etablerte nettstedet Harvest magazine sammen med journalistkollegaene Simen Tveitereid (DN) og Torbjørn Ekelund (Dagbladet/Kurer forlag). Han skriver fortsatt en del for Aftenposten.

Kjell Jørgen Riegels Holbye er skribent, oversetter, redaktør, låtskriver og manusforfatter. Holbye har lang fartstid i norsk bokbransje og har blant annet vært forlagssjef i TANO Aschehoug, redaksjonssjef i Bazar forlag. Han har erfaring som redaktør for sakprosa og oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal. Holbye var serieskaper og episodeforfatter på Aber Bergen, som ble sendt på TV3 i 2017. Han er forfatter av Tegn i tid (Gan Aschehoug, 2007) og Den store boka om Morgan Kane (Aller forlag 2014).

Kjetil Østli skriver på sin Facebook-profil:

…I flere år nå har jeg drukket kaffe med han politiet kalte Gudfaren i B-gjengen, Abbas Ghulam. Stort sett har vi sittet på innbytterbenken til Furuset IF ved IKEA. Vi hadde ingen annen avtale enn å drikke kaffe, på sikt kanskje få til en bok om livet hans. Første året gikk samtalene tregt. Han likte ikke å snakke om seg selv, hvert fall ikke om følelser, det var dessuten så mye han ikke kunne si. Men vi holdt fast og avtalte alltid en ny kaffe.

Boka om ham ble en fortelling om kreftene som drar oss inn og ut av samfunnet, om kriminalitet og makt, fattigdom, ensomhet og status og hva som skal til for å kunne forandre seg, blant annet.

Vi håper begge at boka kan bidra til å se kriminalitet, gjenger, utenforskap og «de andre» med et litt nytt blikk.

Bli med inn i underverdenen: Norges farligste mann

Bokprek

Tid: fredag 23. september 2022

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 120 (pluss bill. avg. kr 10) ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

KJØP BILLETT

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev