Arne Martin Klausen (1927-2018) var en fremtredende bidragsyter i norsk offentlig tverrfaglig tenkning, gjennom vitenskapelig arbeid, kronikker og debattinnlegg. Professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen og førsteamanuensis i pedagogikk Fred Carlo Andersen viser hvordan Klausens perspektiver fortsatt er gjeldene i dag, og stiller spørsmålet: Er den norske kulturen truet av globalisering og akselererte endringer?
Arne Martin Klausen (1927-2018) var en tidlig kritiker av norsk bistandspolitikk, en nøkkelperson i arbeidet med å utvikle et studieprogram i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. Hans interesse for skolepolitiske spørsmål gjorde seg gjeldende i arbeidet med opprettelsen av en egen samfunnsfaglig linje i gymnaset og som foreleser ved skoler og universiteter og høgskoler. I den offentlige debatt er det særlig ulike sider ved kulturbegrepet Klausen var opptatt av. Som ved flere tidligere anledninger, lå han i forkant av kommende trender og tendenser.
Thomas Hylland Eriksen og Fred Carlo Andersen viser hvordan Klausens perspektiver har særdeles høy relevans i dagens samfunn gjennom følgende spørsmål:
– Er den norske kulturen truet av globalisering og akselererte endringer?
– Er det flerkulturelle samfunnet «galskap og et eksperiment»?
– Hvordan skal et «nytt» Norge tilpasse seg et «gammelt» Norge, og omvendt?
Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.
Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!
Les mer her