Møt forsvarssjefen og panelet: Når freden er truet

En blodig krig raser i Europa. Vår europeiske sikkerhet er truet. Hva gjør vi i Norge nå – i en verden med mørke skyer? Og hva slags ledere og hva slags sikkerhetspolitikk krever de neste årene?

Møt Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, og andre eksperter i panelsamtale om Norge, Norden, Nato og Europa – nå og i fremtiden.

Denne kvelden skal det dreie seg om Norge og Europas sikkerhet. Eirik Kristoffersen er bokaktuell med Jegerånden – og programleder Jon Hustad starter kvelden med en samtale der den tidligere spesialsoldaten blant annet tar oss med på innsiden av Norges fremste elitestyrke. Kristoffersen var operasjonsoffiser for norske spesialstyrker i Afghanistan – og har opplevd at hans soldater er blitt drept.

Men samtalen vil selvsagt også dreie seg om Russlands krig mot Ukraina – og følgene for Norge og Europa.

– Det minner om starten av første verdenskrig. Man gravde seg ned i skyttergraver, og det ble langvarig, sier Kristoffersen til Dagbladet.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret 

Disse kommer:

Eirik Kristoffersen (53) er general i det norske forsvaret. I august 2020 tiltrådte han som Norges forsvarssjef, altså den øverste militære lederen i landet. Kristoffersen er den første forsvarssjefen siden andre verdenskrig som har kamperfaring. For sin innsats i Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) i Afghanistan er han blitt dekorert med Krigskorset med sverd, den høyest rangerte militære utmerkelsen i Norge.

Kate Hansen Bundt er generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité. Hun er utdannet statsviter. Hansen Bundt er styremedlem i Norsk senter for fred og konfliktløsning (NOREF) og nestleder i Rådet for Fridtjof Nansen Institutt (FNI). Videre har hun blant annet vært styreleder ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) (2014-21).

Katarzyna Zysk ble i 2018 ansatt som den første kvinnelige professoren ved Forsvarets høgskole, i internasjonale relasjoner og samtidshistorie. Hun er stedfortreder for direktør og har tidligere også ledet Senteret for sikkerhetspolitikk (2019-21). Hun var dessuten forskningsleder ved IFS i perioden 2017–19. Zysk har spesialisert seg på Russland og russisk militærmakt.

Karsten Friis er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og leder for Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar. Friis’ ekspertiseområder er sikkerhets- og forsvarspolitikk, internasjonale militæroperasjoner, sivil-militære forhold, nordisk sikkerhet, cybersikkerhet og Vest-Balkan.

Jon Hustad er er utdannet historiker, og er nå journalist i avisen Dag og Tid. Hustad har tidligere ledet debattprogrammet Harde fakta i TV 2. Han er også forfatter og har blant annet gitt ut boken Giganten, om Winston Churchill. Hustad skal lede samtalene denne kvelden.

Møt forsvarssjefen og panelet: Når freden er truet

Samfunn

Tid: tirsdag 01. november 2022

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: 100 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad og Den norske Atlanterhavskomitéen

KJØP BILLETT

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev