Søk arrangement
Nå knuser vi patriarkatet
 • Tid:
  torsdag 28. okt 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
 • Tid:
  torsdag 28. okt 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
Nå knuser vi patriarkatet

Bli med på en heisatur gjennom patriarkatets kulturhistorie. Møt Marta Breen og Jenny Jordal i en frittalende samtale med Martine Aurdal.

Patriarkat, betegnelse for en tenkt familie- og samfunnsform der myndigheten over familiemedlemmene ligger hos faren.

Gjennom historien har feminister blitt spottet og trakassert over hele verden. På 1700-tallet ble kjente feminister halshugget i giljotinen, mens 1800-tallets suffragetter ble kastet i fengsel. I dag sitter kvinneaktivister i fengsel i land som Iran og Saudi-Arabia. Feminister er blitt stemplet som humørløse, sinte og lite attraktive. Likevel vokser det stadig opp nye generasjoner med kvinner som tør å kalle seg feminist med stolthet.

Forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl har markert seg som dyktige formidlere av kvinnehistorie gjennom en rekke bokutgivelser. Med en solid porsjon humor forteller de om hvordan menn fra Aristoteles til Woody Allen har beskrevet verden gjennom sitt mannlige blikk. De viser hvordan historiens kvinner har kjempet imot undertrykkelsen – og kårer tidenes verste sexist.

Bli med på å knuse patriarkatet en gang for alle!

Bilde av Marta Breen

Marta Breen (1976) er en anerkjent norsk sakprosaforfatter og journalist med tolv bøker bak seg. Hun har blant annet skrevet om musikk, politikk og kvinnehistorie og mottatt flere priser for sine bøker. Breen/Jordahls forrige tegneserie Kvinner i kamp (2018) ble solgt til 27 land, og Marta Breen har derfor reist mye og holdt foredrag om feminisme og likestilling i land som Serbia, Tyskland, England, Russland, Ungarn og Brasil.

Bilde av Jenny Jordal

Jenny Jordahl (1989) er en prisbelønt norsk illustratør, serietegner og grafisk designer. Hun har illustrert en lang rekke bøker de siste fem årene. I 2017 debuterte hun som forfatter med barneboka Hannemone og Hulda (2017), og i 2020 mottok hun Brageprisen for tegneserien Hva skjedde egentlig med deg?

Bilde av Martine Aurdal

Martine Aurdal (1978) er en norsk journalist, forfatter, foredragsholder, spaltist, skribent og møteleder. Hun er debattansvarlig og kommentator i Dagbladet. Hun er en aktiv debattant, særlig profilert i debatter som gjelder likestilling og øvrig norsk og internasjonal politikk. Martine er også forfatter bak portrettbøker om Siv Jensen, Berit Riise, Kamzy Gunaratnam, og hun er bidragsyter i en rekke antologier.

Feminist-stjerne Marta Breen sensurert i USA og hyllet av Margaret Atwood. Les intervjuet i VGs Rampelys her.

PODKAST: Hvordan bli (en skandinavisk) feminist. Hør Boktips’ podkast med Marta Breen her.

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More