Myten William Shakespeare – verdens største litterære gåte

William Shakespeare blir av mange regnet som den største britiske forfatteren gjennom tidene, men selv nå – mer enn 400 år etter hans død – hersker det fortsatt tvil om forfatterens identitet. Var han egentlig en annen?

Shakespeares identitet – er ikke det en opplagt sak? Hvordan kan noen tvile på at verdens største dramatiker skrev stykkene som er tillagt ham? Navnet hans finner vi jo på tittelsidene, i hyllester fra kolleger og på hans gravmonument, saken må jo være opplagt. Likevel er tvilen der, til tross for at skeptikerne til den offisielle forklaringen risikerer å bli stemplet som eksentriske fantaster og det som verre er.

Geir Uthaug er forfatteren av boken Kampen om Shakespeares identitet – verdens største litterære gåte. Denne kvelden kommer han til oss for å ta med med tilbake i tid – og for å gå inn i mytene, gåtene – og vandrehistoriene.

Kampen om Shakespeares identitet er en kamp med en lang forhistorie.  Spådommer gikk ut på at etterhvert som kunnskapene om forfatterskapet øker vil skepsisen gli over, men det motsatte har skjedd. En journalist skrev nylig: «Verdens største litterære gåte har nå flere akademikere, bloggere og detektiver på saken enn noen sinne — for min egen del nærmer jeg meg Shakespeare-skeptikerne uten den avvisende holdningen jeg hadde før.»

geir uthaug

Geir Uthaug er poet, kritiker, oversetter og idéhistoriker og ble statsstipendiat i 2014. Siden han på begynnelsen av 2000-tallet ble opptatt av debatten rundt Shakespeares identitet, har han skrevet artikler og holdt foredrag om emnet. I 2022 ble han medlem av The Board of Directors of the Shakespeare Roundtable, SAR, et tverrfaglig akademisk forum som representerer forskjellige stemmer i debatten.

Myten Shakespeare – verdens største litterære gåte

Foredrag

Tid: torsdag 14. september 2023

Klokken: 19.00 - 20.10

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev