Møt Andrej Kurkov: Kyiv-dagbøkene

Andrej Kurkov regnes som Ukrainas viktigste forfatter. Møt ham i samtale med Ole Torp – og hør Kurkovs skildring av krigen i Ukraina, sett fra innsiden. Hva tror han om fremtiden nå som Ukraina presser russerne ut i rasende fart?

Andrej Kurkov er president for ukrainske PEN og en av Ukrainas viktigste forfattere. Hans mest kjente roman Døden og pingvinen er oversatt til 36 språk. Nå er han aktuell med boka Dagbok frå ein invasjon. Her følger han den russiske invasjonen fra bakkeplan i Kyiv, og senere gjennom flukt og forflytting lengre vest i landet. Kurkov, som selv er russiskspråklig, kobler skildringer av små og store hendelser i krigshverdagen med politiske og kulturelle analyser av forholdet mellom okkupant og okkupert. Hva gjør denne krigen med Ukraina – og vårt Europa?

– Det er utrolig viktig å forstå forskjellene på Russland og Ukraina nå, på russisk historie og ukrainsk historie. Ellers vil ikke nordmenn forstå Putins ønske om å ta Ukraina. Romaner er kanskje ikke så viktig å lese akkurat nå, men dere må lese sakprosa om Ukraina, sa Kurkov da han ble intervjuet av NRK i mars 2022. Les intervjuet her.

Samtalen med Andrej Kurkov ledes av tidligere NRK-journalist Ole Torp.

NB: Merk tiden! Arrangementet starter kl 1930.

Foto: Lina Hindrum

Du møter:

Andrej Kurkov (født 1961) regnes som Ukrainas viktigste forfatter. I tillegg er han president for ukrainske PEN. Han ble født i St. Petersburg, men vokste opp i Kyiv. Han har studert språk og snakker i dag elleve. I militærtjenesten jobbet han som fangevokter i Odessa. Senere har han jobbet som kameramann, redaktør og journalist, og i tillegg til bøker, skriver han filmmanus. I dag bor han i Kiev og London.

Kurkov fikk sitt litterære gjennombrudd med Døden og pingvinen, som er oversatt til 21 språk. Boken kom ut på norsk i 2013 og er en fortelling fra det postsovjetiske Kiev som både er mørkt komisk og urovekkende. Den er blitt beskrevet som et mesterverk.

Kurkov er denne høsten aktuell med sakprosaboka Kyiv-dagbøkene som kommer på norsk i september.

Ole Torp er mangeårig journalist, først i Bergen Arbeiderblad, deretter i Dagbladet og fra 1991 i NRK. Der arbeidet han i Dagsrevyen og i andre nyhets- og aktualitetsprogrammer. Han var NRKs USA-korrespondent i Washington, D.C. fra 1998 til 2002 og Asia-korrespondent i Beijing i perioden 2007–2010. I tillegg til dette var han programleder for debattprogrammet Aktuelt fra 2010 til 2015 og for intervjuprogrammet Torp fra 2016. I desember 2021 gikk Torp av med pensjon, etter å ha arbeidet for NRK i 30 år.

Se videointervju med Kurkov her:

UTSOLGT // Kyiv-dagbøkene: Andrej Kurkov i møte med Ole Torp

Aktuelt Bokprek

Tid: tirsdag 20. september 2022

Klokken: 19.30 - 21.00

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev