Søk arrangement
AVLYST pga sykdom: Min krigshverdag: Tie eller lyve?
 • Tid:
  torsdag 23. sep 2021
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Gratis inngang
Eksternt
Hent ut fribillett
 • Tid:
  torsdag 23. sep 2021
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Gratis inngang
Eksternt
Hent ut fribillett
AVLYST pga sykdom: Min krigshverdag: Tie eller lyve?

OBS: Samtalen er avlyst pga sykdom.

I denne serien møter historiker og statsstipendiat Petter Ringen Johannessen en rekke av våre 40 tidsvitner fra boken Min krigshverdag i samtale. Det er fire arrangementer på Litteraturhuset i Fredrikstad vår og høst.

De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser. Fra den enkeltes hverdag på St.Hansfjellet, i Råde,  på Kråkerøy og i Engelsviken. Hva de tålte og hva de turde, hva de våget og hva de fryktet.

Møt menneskene som på hver sin måte fikk problemstillingen «Tie eller lyve» tett på livet som barn under den 2. verdenskrig i Fredrikstad, Onsøy og på Hvaler.  Gjennom de utfordringer foreldre, søsken, venner eller naboer sto i overfor okkupasjonsmakten.

Øivind-1

MATROSDRESS: Lille Øyvind Nordby i matrosdressen han fikk i anledning foreldrenes sølvbryllupsdag i 1943. Øyvind var yngst av fire søsken. (Foto: privat)

Jan Arntzens bilde 23 sept kopi

GLADE GUTTER: Under krigen hadde Jan (til høyre) og broren Ola Arnt stort sett fine dager med lek og dristige guttestreker. Bildet er tatt noen år før krigsutbruddet. (Foto: privat)

Ellen Pettersen 04

FAMILIEBILDE: Ellen og hennes tre søsken med mor og far tatt rett før krigen da spisestuen og hele huset var deres territorium. Ellen sitter på fars fang på bildet, som er tatt i 1939. (Foto: privat)

Jan Arntzen 23 sept-kopi

Jan Hallvard Arntzen (91) opplevde hvordan vennskapet mellom faren og hans beste venn tok slutt da vennen valgte å varsle lensmannen om en blødende, skadd ung jøde som hadde tatt dekning i familievennens kjeller. (Foto: Tom-Egil Jensen)

Ellen Pettersen 23 sept

Ellen Pettersen (86) var seks år da tyske offiserer spikret opp feltsenger i spisestua deres. Finstua, som ellers hadde vært forbeholdt julemiddager, søndagsmiddager og familieselskap, var nå blitt okkupasjonsmaktens territorium i hjemmet til Ellen og familien. (Foto: Tom-Egil Jensen)

Øivind-2

Øyvind Nordby (86) sto fem år gammel bundet til lyktestolpen da flyalarmen gikk og tyske fly slapp bomber over Fredrikstad. Leken denne dagen skal brenne seg fast for alltid. I oppveksten er en storebror aktiv motstandsmann, mens hans storesøster på 13 er kurer for ham, mens den aller eldste storebroren blir sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland. (Foto: Odd Skjerdal, NRK Oslo og Viken, Fredrikstad.)

Se sendingen her:

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More