Søk arrangement
Min krigshverdag: Tie eller lyve?
 • Tid:
  onsdag 19. jan 2022
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Pris:
 • 120,-
Eksternt
 • Tid:
  onsdag 19. jan 2022
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Pris:
 • 120,-
Eksternt
Min krigshverdag: Tie eller lyve?

I denne serien møter historiker og statsstipendiat Petter Ringen Johannessen en rekke av våre 40 tidsvitner fra boken Min krigshverdag i samtale. Det er fire arrangementer på Litteraturhuset i Fredrikstad vår og høst.

De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser. Fra den enkeltes hverdag på St.Hansfjellet, i Råde,  på Kråkerøy og i Engelsviken. Hva de tålte og hva de turde, hva de våget og hva de fryktet.

Møt menneskene som på hver sin måte fikk problemstillingen «Tie eller lyve» tett på livet som barn under den 2. verdenskrig i Fredrikstad, Onsøy og på Hvaler.  Gjennom de utfordringer foreldre, søsken, venner eller naboer sto i overfor okkupasjonsmakten.

OBS: Arrangementet var opprinnelig satt opp i september 2021.

Øivind-1

MATROSDRESS: Lille Øyvind Nordby i matrosdressen han fikk i anledning foreldrenes sølvbryllupsdag i 1943. Øyvind var yngst av fire søsken. (Foto: privat)

Jan Arntzens bilde 23 sept kopi

GLADE GUTTER: Under krigen hadde Jan (til høyre) og broren Ola Arnt stort sett fine dager med lek og dristige guttestreker. Bildet er tatt noen år før krigsutbruddet. (Foto: privat)

Ellen Pettersen 04

FAMILIEBILDE: Ellen og hennes tre søsken med mor og far tatt rett før krigen da spisestuen og hele huset var deres territorium. Ellen sitter på fars fang på bildet, som er tatt i 1939. (Foto: privat)

Jan Arntzen 23 sept-kopi

Jan Hallvard Arntzen (91) opplevde hvordan vennskapet mellom faren og hans beste venn tok slutt da vennen valgte å varsle lensmannen om en blødende, skadd ung jøde som hadde tatt dekning i familievennens kjeller. (Foto: Tom-Egil Jensen)

Ellen Pettersen 23 sept

Ellen Pettersen (86) var seks år da tyske offiserer spikret opp feltsenger i spisestua deres. Finstua, som ellers hadde vært forbeholdt julemiddager, søndagsmiddager og familieselskap, var nå blitt okkupasjonsmaktens territorium i hjemmet til Ellen og familien. (Foto: Tom-Egil Jensen)

Øivind-2

Øyvind Nordby (86) sto fem år gammel bundet til lyktestolpen da flyalarmen gikk og tyske fly slapp bomber over Fredrikstad. Leken denne dagen skal brenne seg fast for alltid. I oppveksten er en storebror aktiv motstandsmann, mens hans storesøster på 13 er kurer for ham, mens den aller eldste storebroren blir sendt til konsentrasjonsleir i Tyskland. (Foto: Odd Skjerdal, NRK Oslo og Viken, Fredrikstad.)

Se sendingen her:

Andre kommende arrangementer

Søndag 5. des 2021 kl 12:00
En festlig julekonsert som passer hele familien!
Mandag 6. des 2021 kl 16:00
Gratis kurs i podkast på Litteraturhuset Fredrikstad for alle mellom 15-19 år!
Onsdag 8. des 2021 kl 19.00
Linn Skåber og Lisa Aisato har gjort det igjen. Nå er de ute med sin tredje bok: Til oss. Fra de eldste.
Søndag 12. des 2021 kl 15:00
Lars Tore Bøe viser oss klassiske perler i litteraturarven vår. Denne søndagen er det Kristin Lavransdatter.
Tirsdag 14. des 2021 kl 18:00
Solidaritet ble knust den 13 desember 1981 med unntak tilstand.
Torsdag 16. des 2021 kl 19:00
Konsert med Magnus Grønneberg på Litteraturhuset Fredrikstad.
Load More