
I denne serien møter historiker og statsstipendiat Petter Ringen Johannessen en rekke av våre 40 tidsvitner fra boken Min krigshverdag i samtale. Det er fire arrangementer på Litteraturhuset i Fredrikstad vår og høst.
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser. Fra den enkeltes hverdag på St.Hansfjellet, i Råde, på Kråkerøy og i Engelsviken. Hva de tålte og hva de turde, hva de våget og hva de fryktet.
Møt menneskene som på hver sin måte fikk problemstillingen «Tie eller lyve» tett på livet som barn under den 2. verdenskrig i Fredrikstad, Onsøy og på Hvaler. Gjennom de utfordringer foreldre, søsken, venner eller naboer sto i overfor okkupasjonsmakten.
OBS: Arrangementet var opprinnelig satt opp i september 2021.

ARNE HUNN i matrosdress, fem år gammel. bare et halvt år senere klarte han å sende en tysk patrulje i en mølje ned unnarennet. (Foto: privat)

GLADE GUTTER: Under krigen hadde Jan (til høyre) og broren Ola Arnt stort sett fine dager med lek og dristige guttestreker. Bildet er tatt noen år før krigsutbruddet. (Foto: privat)

FAMILIEBILDE: Ellen og hennes tre søsken med mor og far tatt rett før krigen da spisestuen og hele huset var deres territorium. Ellen sitter på fars fang på bildet, som er tatt i 1939. (Foto: privat)

Jan Hallvard Arntzen (91) opplevde hvordan vennskapet mellom faren og hans beste venn tok slutt da vennen valgte å varsle lensmannen om en blødende, skadd ung jøde som hadde tatt dekning i familievennens kjeller. (Foto: Tom-Egil Jensen)

Ellen Pettersen (86) var seks år da tyske offiserer spikret opp feltsenger i spisestua deres. Finstua, som ellers hadde vært forbeholdt julemiddager, søndagsmiddager og familieselskap, var nå blitt okkupasjonsmaktens territorium i hjemmet til Ellen og familien. (Foto: Tom-Egil Jensen)

Arne Hunn (83) forteller historien om da han seks år gammel lurer en tysk patrulje trill rundt og sender en syv manns patrulje ned en skibakke han vet de ikke kommer til å mestre. De havner alle i en mølje i unnarennet med geværer og 15 kilos oppakning. (Foto: Tom-Egil Jensen.)