Søk arrangement
Min krigshverdag: Opprør
 • Tid:
  torsdag 30. sep 2021
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Gratis inngang
Hent ut fribillett
 • Tid:
  torsdag 30. sep 2021
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Gratis inngang
Hent ut fribillett
Min krigshverdag: Opprør

I denne serien møter historiker og statsstipendiat Petter Ringen Johannessen en rekke av våre 40 tidsvitner fra boken Min krigshverdag i samtale. Det er fire arrangementer på Litteraturhuset i Fredrikstad vår og høst.

De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser. Fra den enkeltes hverdag på St.Hansfjellet, i Råde,  på Kråkerøy og i Engelsviken. Hva de tålte og hva de turde, hva de våget og hva de fryktet.

Denne kvelden skal vi møte mennesker som  på hver sin måte enten selv viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten. Det å vise motstand betød mye for selvfølelsen og motet.

Turid-butikk

MODIG JENTUNGE: Lille Turid Ødegård er her fire og et halvt år gammel. Her står hun foran morens butikk. Moren står like bak vinduet og ser datteren bli jaget over gårdsplassen av en tysker med rifle. (Foto: privat)

Greta Moen Johansen 01-kopi

TRESNEKKA: Greta Moens far, Erling Moen, gjorde rundt 100 flykningtransporter med snekka si i løpet av krigen. Flere hundre fredrikstadfolk kan ha berget livet takket være grenselosenes innsats. (Foto: privat)

Arne Hunn ung 30 sept

ARNE HUNN i matrosdress, fem år gammel. bare et halvt år senere klarte han å sende en tysk patrulje i en mølje ned unnarennet. (Foto: privat)

Turid Ødegård 30 sept-kopi

Turid Ødegård (84) forteller om grisen hun selv hadde foret med løvetannblekker gjennom sommeren for at den skulle bli god  julemat. Tyskerne vil beslaglegge grisen som nærmet seg 100 kilo. Men faren hennes visste råd: Han kontaktet distriktets dyrlege som ga ham dyrlegesprit med beskjed om å skjenke grisen så full at den ikke kunne stå på beina. Kommandanten  som skal hente grisen får beskjed om at den er så syk at den ikke kan spises. Og slik blir julesteika berget julen 1942 hos familien. (Foto: Tom-Egil Jensen.)

Arne Hunn 30 sept

Arne Hunn (83) forteller historien om da han seks år gammel lurer en tysk patrulje trill rundt og sender en syv manns patrulje ned en skibakke han vet de ikke kommer til å mestre. De havner alle i en mølje i unnarennet med geværer og 15 kilos oppakning. (Foto: Tom-Egil Jensen.)

Greta Moen Johansen 30 sept-kopi

Møt Greta Irene Moen Johansen (87) som holdt vakt ved vinduet når faren, den kjente grenselosen Erling Moen, holdt hemmelige og forbudte møter rundt radiosendingene fra London. Midt i en radiosending kom det en dag en mann gående i tysk uniform som ville inn og snakke med faren. (Foto: Tom-Egil Jensen.)

Se sendingen her:

Andre kommende arrangementer

Lørdag 25. sep 2021 kl 12:00
På Barnas bokbyttedag på Blomstertorvet i Fredrikstad skal alle barn få gleden av å kunne gi og ta med seg barnebøker som andre ikke lenger bruker.
Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Load More