Søk arrangement
Min krigshverdag: Opprør
 • Tid:
  onsdag 2. feb 2022
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Pris:
 • 120,-
Eksternt
 • Tid:
  onsdag 2. feb 2022
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Pris:
 • 120,-
Eksternt
Min krigshverdag: Opprør

I denne serien møter historiker og statsstipendiat Petter Ringen Johannessen en rekke av våre 40 tidsvitner fra boken Min krigshverdag i samtale. Det er fire arrangementer på Litteraturhuset i Fredrikstad vår og høst.

De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser. Fra den enkeltes hverdag på St.Hansfjellet, i Råde, på Kråkerøy og i Engelsviken. Hva de tålte og hva de turde, hva de våget og hva de fryktet.

Denne kvelden skal vi møte mennesker som  på hver sin måte enten selv viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten. Det å vise motstand betød mye for selvfølelsen og motet.

(OBS: Arrangementet var opprinnelig satt opp i september 2021)

Galtung Sætvedts bilder 01

GLEDESDAG: Det er endelig fred. Elisabet på snart syv år, har pappaen sin tilbake fra flukt til Sverige og er klar for sin aller første skoledag. (Foto: privat)

Greta Moen Johansen 01-kopi

TRESNEKKA: Greta Moens far, Erling Moen, gjorde rundt 100 flykningtransporter med snekka si i løpet av krigen. Flere hundre fredrikstadfolk kan ha berget livet takket være grenselosenes innsats. (Foto: privat)

Øyvind Lågbu sperreballong

UVENTET BESØK: Sperreballongene skulle beskytte mot flyangrep under krigen. Her er det en som har slitt seg og tatt turen over Gamlebyen og Glomma. Foto: Birgitte Henriksen, Egil Haraldsens samling.

Galtung Sætvedt 02

Seks år gamle Elisabet Galtung Sætvedt (83) sov søtt i sengen sin, da hun plutselig våknet av at storebror gråt og ropte: – Dere skal ikke skyte pappa! Faren drev tre skofabrikker og hadde omdirigert en bestilling på militærstøvler fra tyskerne, til Hjemmefrontens akutte  behov for støvler. Derfor opplevde seks år gamle Elisabet en dramatisk vinternatt der Gestapo brøt seg inn hos familien, for å ta faren. Faren gjemte seg på taket og klarte å flykte videre til Sverige der han ble frem til frigjøringen. Foto: Tom-Egil Jensen

Yngvar Lågbu 02

Yngvar Lågbu (90 år 8.april) var bare åtte år gammel og hjemme alene hos besteforeldrene da sperreballongen fra England knuste taket på besteforeldrenes hus ved Krogsfjorden i Råde. Dette var på den tiden da tyskerne terror-bombet London. For å beskytte landet sitt sendte engelskmennene opp flere sperreballonger med gass, noe som gjorde det vanskeligere for bombeflyene. Bombingen førte til at noen av wirene røk og sperreballongen svevde fritt av sted, til Danmark, Sverige – og Råde. Foto: Tom-Egil Jensen

Greta Moen Johansen 30 sept-kopi

Møt Greta Irene Moen Johansen (87) som holdt vakt ved vinduet når faren, den kjente grenselosen Erling Moen, holdt hemmelige og forbudte møter rundt radiosendingene fra London. Midt i en radiosending kom det en dag en mann gående i tysk uniform som ville inn og snakke med faren. (Foto: Tom-Egil Jensen.)

Se sendingen her:

Andre kommende arrangementer

Mandag 31. jan 2022 kl 18:00
Forskergruppen AreaS presenterer tre kapitler i sin nye bok «Living Alliances, Leaving Alliances; Interdisciplinary Perspectives».
Tirsdag 1. feb 2022 kl 19.00
Kina er i ferd med å bli en supermakt og utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Er dette begynnelsen på en ny kald krig? Møt Jan Arild Snoen og Torbjørn Færøvik.
Tirsdag 1. feb 2022 kl 16:00
Kom og lær om hvordan man lager en tegneserie.
Søndag 6. feb 2022 kl 12.00
En vakker spansk-norsk forestilling for hele familien.
Tirsdag 8. feb 2022 kl 19:00
Lokalhistoriker Svein Skahjem forteller om husmannsplassene I Fredrikstad- og Rolvsøymarka. Sporene er i ferd med å forsvinne, og med dem en viktig del av vår lokale historie.
Onsdag 9. feb 2022 kl 19:00
Aslak Nores nye krimbok Havets katedral er en storslått roman, som har mottatt strålende kritikker. Vi møter ham i samtale med Jan Ove Ekeberg.
Load More