Søk arrangement
Min krigshverdag: Opprør
 • Tid:
  onsdag 2. feb 2022
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Pris:
 • 120,-
Eksternt
 • Tid:
  onsdag 2. feb 2022
 • Klokken:
  18:00- 19:30
 • Arrangør:
  • Min krigshverdag
Pris:
 • 120,-
Eksternt
Min krigshverdag: Opprør

I denne serien møter historiker og statsstipendiat Petter Ringen Johannessen en rekke av våre 40 tidsvitner fra boken Min krigshverdag i samtale. Det er fire arrangementer på Litteraturhuset i Fredrikstad vår og høst.

De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser. Fra den enkeltes hverdag på St.Hansfjellet, i Råde, på Kråkerøy og i Engelsviken. Hva de tålte og hva de turde, hva de våget og hva de fryktet.

Denne kvelden skal vi møte mennesker som  på hver sin måte enten selv viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten. Det å vise motstand betød mye for selvfølelsen og motet.

(OBS: Arrangementet var opprinnelig satt opp i september 2021)

Turid-butikk

MODIG JENTUNGE: Lille Turid Ødegård er her fire og et halvt år gammel. Her står hun foran morens butikk. Moren står like bak vinduet og ser datteren bli jaget over gårdsplassen av en tysker med rifle. (Foto: privat)

Greta Moen Johansen 01-kopi

TRESNEKKA: Greta Moens far, Erling Moen, gjorde rundt 100 flykningtransporter med snekka si i løpet av krigen. Flere hundre fredrikstadfolk kan ha berget livet takket være grenselosenes innsats. (Foto: privat)

Arne Hunn ung 30 sept

ARNE HUNN i matrosdress, fem år gammel. bare et halvt år senere klarte han å sende en tysk patrulje i en mølje ned unnarennet. (Foto: privat)

Turid Ødegård 30 sept-kopi

Turid Ødegård (84) forteller om grisen hun selv hadde foret med løvetannblekker gjennom sommeren for at den skulle bli god  julemat. Tyskerne vil beslaglegge grisen som nærmet seg 100 kilo. Men faren hennes visste råd: Han kontaktet distriktets dyrlege som ga ham dyrlegesprit med beskjed om å skjenke grisen så full at den ikke kunne stå på beina. Kommandanten  som skal hente grisen får beskjed om at den er så syk at den ikke kan spises. Og slik blir julesteika berget julen 1942 hos familien. (Foto: Tom-Egil Jensen.)

Arne Hunn 30 sept

Arne Hunn (83) forteller historien om da han seks år gammel lurer en tysk patrulje trill rundt og sender en syv manns patrulje ned en skibakke han vet de ikke kommer til å mestre. De havner alle i en mølje i unnarennet med geværer og 15 kilos oppakning. (Foto: Tom-Egil Jensen.)

Greta Moen Johansen 30 sept-kopi

Møt Greta Irene Moen Johansen (87) som holdt vakt ved vinduet når faren, den kjente grenselosen Erling Moen, holdt hemmelige og forbudte møter rundt radiosendingene fra London. Midt i en radiosending kom det en dag en mann gående i tysk uniform som ville inn og snakke med faren. (Foto: Tom-Egil Jensen.)

Se sendingen her:

Andre kommende arrangementer

Søndag 17. okt 2021 kl 12.00
Familiesøndag: Konsert med Bydyra. De synger og forteller om reisen sin blant mennesker.
Søndag 17. okt 2021 kl 15:00
Tomm Kristiansen er «stemmen fra Afrika» for en hel generasjon radiolyttere og tv-tittere. Vi møter han i samtale med Atle Sommerfeldt.
Mandag 18. okt 2021 kl 19.00
Boklansering og konsert: Romanen Ild lanseres med intervju med forfatter Audun Lillestølen og musikalsk innslag med Norges morsomste live-band, De Unevnelige.
Tirsdag 19. okt 2021 kl 19.00
Bli med inn i en for mange ukjent verden, møt både bokens hovedperson og forfatteren.
Tirsdag 19. okt 2021 kl 19:00
Supervulkaner har eksplodert. Himalaya-høye fjell har ruvet. Norge har vært dekket av tykk is. I dette foredraget vil geolog Reidar Müller fortelle om den lange historien til landet vårt.
Tirsdag 19. okt 2021 kl 18:00
Hilde Hagerup hadde et nært forhold til faren sin. Nå har hun skrevet sitt eget portrett av ham.
Load More