Søk arrangement
Menneskets desperasjon: Møt Franzobel – «Medusas flåte»
 • Tid:
  tirsdag 20. apr 2021
 • Klokken:
  20:00- 21:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
Arrangementet blir strømmet gratis på vår Facebook-kanal, YouTube og her på nettsiden.
 • Tid:
  tirsdag 20. apr 2021
 • Klokken:
  20:00- 21:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
Arrangementet blir strømmet gratis på vår Facebook-kanal, YouTube og her på nettsiden.
Menneskets desperasjon: Møt Franzobel – «Medusas flåte»

Hvor skjør er vår menneskelighet når vi havner i desperate situasjoner? Hvor lang tid tar det før vi ender i barbari? Møt den internasjonale forfatterstjernen Franzobel i samtale med Bernhard Ellefsen.

I 1816 forliste det franske storskipet Medusa utenfor den afrikanske kysten ved Senegal. Det ble 1800-tallets Titanic-katastrofe. 400 mennesker var om bord. 147 av dem reddet seg opp i en flåte de fikk bundet sammen. Drøyt ti dager senere ble de plukket opp. Bare 15 forkomne mennesker var igjen på flåten.

Hva hadde skjedd om bord?

Svarene fikk verden snart vite: Så grusomme ting at det er vanskelig å fatte.

Den forferdelige fortellingen ga inspirasjon til Théodore Géricault, som malte storverket «Medusas flåte», et av verdens mest berømte kunstverk. Det henger i dag i museet Louvre i Paris.

Franzobels internasjonale bestselger Medusas flåte reiser spørsmål om hva som gjør oss til mennesker. Den historiske hendelsen fra 1816 – et av verdenshistoriens mest kjente forlis – danner bakgrunn for Franzobels epokegjørende roman, som sikter mot kjernen av det menneskelige: Hva betyr moral og sivilisasjon når det står om overlevelse i en ekstrem situasjon? Og hvor høy er prisen på overlevelse?

På få dager gikk desperasjonen på flåten i 1816 over i barbari og kannibalisme. Kunne det ha skjedd i dag også?

Dette er spørsmålene Morgenbladets bokansvarlig, Bernhard Ellefsen, stiller når han møter den østerrikske forfatteren Franzobel til samtale om Medusas Flåte: vår skjøre sivilisasjon og hva som bor i dypet av oss mennesker.

Boken er oversatt av Ute Neumann og fikk strålende omtaler da den kom på norsk i 2019 (se under).

Praktisk informasjon: Franzobel vil delta på videooverføring fra Wien, mens Bernhard Ellefsen sitter på Litteraturhuset Fredrikstad. Arrangementet er gratis – og vil bli strømmet på vår Facebook-kanal, YouTube og her på denne nettsiden. Uken før arrangementet legger vi ut så mange billetter for fysisk fremmøte som restriksjonene tillater.

Se direktesendingen her (klikk for å gjøre bildet større):

Disse møter du:

Franzobel (eg. Franz Stefan Griebl, f. 1967) debuterte i 1992, og fikk et gjennombrudd da han i 1995 vant Ingeborg Bachmann-prisen for fortellingen «Die Krautflut» («Kålelva»). Han har skrevet romaner, fortellinger, skuespill, dikt, essay og barnebøker – til sammen nærmere 50 verker – der kjennetegnene er stilistisk anarki, språklig lek, humor og satire. Franzobel er også virksom som maler og illustratør.

Medusas flåte var nominert til Den tyske bokprisen i 2017, og vant Bayerischer Buchpreis.

Bilde av Bernhard Ellefsen

Bernhard Ellefsen (født 1984) er litteraturkritiker og bokansvarlig i Morgenbladet. I 2014 ble han kåret til «Årets litteraturkritiker» av Norsk Kritikerlag, og i 2016 vant han Arne Hestenes’ journalistpris. Ellefsen har også skrevet boken Imot døden. Om fortvilelsens litterære fellesskap som kom ut på forlaget Cappelen Damm i 2018.

Her er noen av anmeldelsene:

«Splitte mine bramseil for en roman! (…) Den beste sjøromanen på år og dag er skrevet av en landkrabbe fra Østerrike. En roman som trolig ville ha gjort Jon Michelet stolt.»

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG.

 

«Medusas flåte er en mesterlig gjennomført allegori over menneskets natur, en moderne klassiker som ikke står tilbake for kanoniserte forgjengere. Boken er en påminnelse om det tynne skillet mellom sivilisasjon og barbari, et vrengebilde og en perversjon av demokratiet og verdiene vi flagger. Når alt koker ned til et spørsmål om overlevelse, pulveriseres våre idealer raskt, og vi ender opp med å drepe og fortære de svakeste blant oss, som vi under andre omstendigheter ville ha beskyttet.»

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad.

 

«Fortellingen om Medusa er en påminnelse om hvor skjør vår menneskelighet kan være i desperate situasjoner. Det finnes mange historier om skipbrudne som har overlevd i uker og måneder i små redningsbåter. På Medusas flåte tok det derimot bare noen få dager før desperasjonen førte til barbari og kannibalisme. Det kan synes merkelig, men Franzobel klarer med stor overbevisning og bravur å vise hvordan tragedien ble mulig.»

Bård Larsen, Civita

Les hele anmeldelsen her.

Andre kommende arrangementer

Søndag 5. des 2021 kl 12:00
En festlig julekonsert som passer hele familien!
Mandag 6. des 2021 kl 16:00
Gratis kurs i podkast på Litteraturhuset Fredrikstad for alle mellom 15-19 år!
Onsdag 8. des 2021 kl 19.00
Linn Skåber og Lisa Aisato har gjort det igjen. Nå er de ute med sin tredje bok: Til oss. Fra de eldste.
Søndag 12. des 2021 kl 15:00
Lars Tore Bøe viser oss klassiske perler i litteraturarven vår. Denne søndagen er det Kristin Lavransdatter.
Tirsdag 14. des 2021 kl 18:00
Solidaritet ble knust den 13 desember 1981 med unntak tilstand.
Torsdag 16. des 2021 kl 19:00
Konsert med Magnus Grønneberg på Litteraturhuset Fredrikstad.
Load More