Etter fulle hus høsten 2019, er Terje Tvedt tilbake på huset med et nytt maratonforedrag. Denne gangen er det historiens store imperier som skal under lupen.

Det er umulig å forstå både samtiden generelt og det maktspillet som foregår i verden i dag om man ikke forstår imperienes historie. Denne forelesningen vil sette særlig søkelys på imperienes lange historie, ved å rette oppmerksomheten mot en 500 år lang og ytterst kaotisk historie.

Ideen er: Det må være viktig å forstå imperiers historie, siden de i stor grad har formet menneskehetens fortid. Verdenshistorien er jo i stor grad en historie om mektige grupper og lands erobring av andre land og svakere grupper,

I dette maratonforedraget vil historieprofessor Terje Tvedt diskutere hva som kjennetegnet de ikke-vestlige maktene og imperiene som dominerte verden rundt år 1500: Hva innebar det at det enorme osmanske imperium var basert på islam og at det, ved hjelp av hellig krig og diplomatisk kløkt, underla seg nesten hele Midtøsten, Nord-Afrika og store deler av Europa?

Hvordan kunne det skje?

Ming-dynastiet dominerte Sørøst-Asia fra 1368 til 1644

Og hva var forutsetninger for at Ming-dynastiet i Kina kunne bli det mest sofistikerte og teknologisk avanserte landet i verden? Hva holdt dem sammen, og hvordan forstå dem, mest mulig upåvirket av fordomsfulle fortolkningstradisjoner?

Så hva kjennetegnet den europeiske kolonialismen sammenliknet med andre samtidige imperier i Afrika? Hva var egentlig rollen til Churchill og de britiske kolonitjenestemennene?

Var det britiske imperiet en «kraft for det gode», som britiske ledere hevdet. Eller var det, som mange kritikere påstår, en destruktiv, ødeleggende kraft som både hindret andre land i å utvikle seg, og som iverksatte Den hvite manns rasisme under dekke av å spre rettferdighet og kristendom? Var det kanskje ingen av delene – eller begge deler på en gang?

USAs fremtidige president, Theodore Roosevelt, var med i Rough Riders, en gruppe frivillige som deltok i den spank-amerikanske krigen i 1898

USA har formet det siste århundres verden mer enn noe annet land. Det spilte en avgjørende rolle i å demontere det europeiske kolonisystemet. De klarte å fremstille egne interesser som hele verdens interesser. Hvordan var det mulig? Er det rimelig å kalle USA for et imperium?

Hva har i så fall kjennetegnet dette imperiets politikk i forhold til tidligere imperier. Og hvorfor er USA både så elsket og hatet, og vil de etniske motsetningene rive USA i stykker innen ifra?

Foredraget vil til slutt sammenlikne disse imperiene og stille spørsmålet: Hvorfor kollapset Ming-dynastiet og det osmanske og britiske imperiet? Er imperienes tid nå endelig over, er «evig fred» sannsynlig, og hva med kinesisk og tyrkisk imperialisme i dag?

 

Maratonforedraget starter klokken 12.00 og vil vare til klokken 15.00.

Kjøreplanen blir slik:

12:00: Britisk og europeisk imperalisme i historisk perpektiv.

13.30: Pause.

13.45: En sammenligning mellom imperier, blant annet det osmanske riket og det kinesiske.

15.00: Ferdig.

 

NB: Arrangementet er utsolgt for publikum i salen. Du kan nå kjøpe en egen billett for nettstrømming. Velger du nettstrømming, er arrangementet kun tilgjengelig direkte på arrangementstidspunkt (du kan altså ikke se dette senere, i opptak).

Du kan velge å se sendingen gjennom TicketCoTV – trykk på billettknapp.

Eller gjennom å kjøpe billett i Facebook Live. Klikk her. Da kan du se sendingen på Facebook.

Terje Tvedt er professor i historie og i statsvitenskap, og er nå professor ved institutt for geografi ved Universitetet i Bergen. Tvedt har skrevet flere bestselgende bøker som er oversatt til mange språk. Hans prisbelønte TV-dokumentarer er vist i rundt 150 land. Tvedt har mottatt både Norges forskningsråds formidlingspris, Gullruten og Fritt Ord-prisen.

Maratonsøndag: Imperier, krig og verdenshistoriens lange linjer

Søndagssalong

Tid: søndag 15. november 2020

Klokken: 12.00 - 16.00

Pris: 275 ,-

Strømming

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev